TPS

Lähtökohdat kaudelle 2015-2016:

TPS lähtee tähänkin kauteen yhtenä suurimmista kysymysmerkeistä. Viime kausi päättyi turkulaisten osalta katastrofiin. Viime kaudella turkulaisseura ei päässyt pudotuspeleihin lainkaan mukaan eikä toissakaudella urakka sujunut yhtään sen paremmin. Paperilla TPS on ollut jo useamman kauden niin laadukas, että pudotuspelipaikka pitäisi olla hyvinkin saavutettavissa, mutta syystä tai toisesta mustavalkoiset ovat pelanneet alle oman tasonsa.

Turkulaisten ylpeys jatkaa kuluvalla kaudella pelaamista HK-Areenalla, jonne mahtuu 11 820 katsojaa. TPS:n yhteistyöseuroina puolestaan jatkavat Mestiksessä pelaava TuTo ja Suomi-sarjassa pelaava HC Indians. TPS on suuressa kuvassa katsottuna Liigan menestyneimpiä seuroja yhdessä Ilveksen ja Tapparan kanssa, mutta valitettavasti viime kausien osalta menestyminen ei ole ollut oikea sana kuvaamaan turkulaisseuran tilannetta. Kaiken kaikkiaan TPS:llä on kasassa suomenmestaruuksia yksitoista kappaletta.

Parhaat sivustot Liiga-betseihin

Valmennus:

TPS:n valmennusvastuun on ottanut Ari-Pekka Selin. Hän toimi kaudella 2013-2014 KHL-joukkue Barys Astanan päävalmentajana, kunnes hänet erotettiin kesäkuussa 2014 yllättäen. Selin siirtyi seuraavaksi turkulaisseuran päävalmentajan tehtäviin. Sopimus ryhmän kanssa on kahden vuoden mittainen, johon sisältyy optio myös kolmannesta vuodesta. Selin on toiminut aikaisemmin muun muuassa Ilveksen apuvalmentajana, SaPKon, SaiPan päävalmentajana ja HPK:n päävalmentajana. Selinin piti valmentaa Hämeenlinnassa kaksi kautta, mutta hänen urakkansa Hämeenlinnassa päättyikin jo kuitenkin ensimmäisen kauden jälkeen.

Viime kausi:

TPS sijoittui viime kauden runkosarjassa toiseksi viimeiseksi. Vähemmän pisteitä keräsi vain Sport, joka pelasi SM-liigassa avauskauttaan. Turkulaisten maaliero oli runkosarjassa pakkasella 50 maalin verran, joten sijoittuminen pudotuspelipaikan ulkopuolelle ei ollut yllätys. TPS:n kaudesta kertoi hyvin se, että Pelicansissa hyvin esiintynyt Ryan Lasch pääsi tilastojen kärkipaikalle – negatiivisessa mielessä. Tehotilasto -21 oli karua katsottavaa. Myös rangaistusminuuteissa kärkipaikkaa piti TPS Otto Karvisen johdolla.

Pelaajat:

TPS:n maalinsuulla pelaavat alkavalla kaudella Teemu Lassila, Oskari Setänen, Karolus Kaarlehto ja Aleksandar Georgijev. Turkulaisten ykkösmaalivahtina tulee toimimaan suurella todennäköisyydellä Teemu Lassila, jolla on kaikki mahdollisuudet olla SM-liigan yksi parhaimmista maalivahdeista. Kuitenkin on huomioitava, että TPS:n maalivahdit ovat erittäin nuoria Lassilaa lukuunottamatta, joten hän tuo jo huomattavaa kokemustakin Turkuun.

TPS:n puolustuksen selkärangan muodostavat Petteri Nummelin, Tomas Mojzis ja Henrik Tallinder. Puolustuksen yksi avainpelaajista Jakub Nakladal ei jatkanut viime kauden päätteeksi turkulaisten vahvuudessa, joten hänen jättämä aukko tulisi saada täytettyä. Lisäksi Steven Seigo lähti KHL:ään ja Mikko Lehtonen KooKooseen. Toisaalta Harri Tikkanen on varmuudella SM-liigatasolle erittäin laadukas vahvistus. Alakertaan leveyttä tuovat muun muuassa Niklas Friman ja Jani Forsström.

Jos puolustusosastoa TPS ei ole oikeastaan vahvistanut, hyökkäyspäässä on tapahtunut erittäin merkittäviä hankintoja. Eric Perrin on valtavan kova hankinta sentteriosastolle. Puolestaan Jerry Ahtola ja Dave Spina tuovat tehoja laidoille. Viimeisimpänä hankintana Tomi Kallio liittyi turkulaisten vahvuuteen. Lisää leveyttä hyökkäykseen tuovat muun muuassa Ilkka Pikkarainen, Lauri Tukonen, Tadas Kumeliauskas ja Tero Koskiranta. Nuorista pelaajista nostetaan esille myös nimet Mikko Rantanen ja Julius Vähätalo.

Merkittävät siirrot:

Tulleet
Henrik Tallinder, Harri Tikkanen, Eric Perrin, Jerry Ahtola, Tomi Kallio, Dave Spina, Jonne Virtanen
Menneet
Jakub Nakladal, Steven Seigo, Markus Seikola, Niclas Lucenius

Katso heitä:

Teemu Lassila pystyy kantamaan vastuuta TPS:n maalinsuulla, mutta muut maalivahdit ovat hyvin kokemattomia. Mikäli Lassila esimerkiksi loukkaantuu, muiden maalivahtien peluuttaminen pitkälläkin aikavälillä saattaa nousta suureksi ongelmaksi. Luonnollisesti Eric Perrinin peliesityksiä seurataan valtavalla mielenkiinnolla. Pystyykö hän ottamaan sitä roolia Turussa, mitä hänelle on tarjottu? Minkälaisen panoksen Tomi Kallio pystyy antamaan?

Plussat:

TPS:llä on hyökkäyksen puolesta SM-liigan yksi kovimmista materiaaleista. Eric Perrinin johdolla laatua on valtavasti. Jos tälläisellä materiaalilla ei tule edelleenkään tulosta, jossain ollaan vialla. TPS:n urheilutoimenjohtaja on kertonut, että ryhmä alkaa olla valmis, joten suurempia hankintoja ei tule. Koska edelliset kaudet ovat sujuneet räikeästi alle oman tason, tällä kaudella Turussa näyttöhalut ja menestyminen ei jää motivaatiosta ja halusta kiinni. Realistinen mahdollisuus on mitalitaisteluun, pahimmillaan edelleen floppi.

Miinukset:

TPS:n hyökkäyskalusto on loistava, mutta puolustus ei ole vahvistunut. Alakerran isäntä Jakub Nakladal on merkittävä menetys. Joko vihdoin TPS pystyy hyödyntämään sen materiaalin, mikä ryhmällä on käytettävissä? Väärään suuntaan lähtenyttä laivaa ei ole yksinkertaista kääntää. Viime kaudella turkulaiset olivat mediassa esillä mitä erikoisimpien asioiden takia. Muun muuassa TPS tiedotti päättyneen kauden jälkeen, että jatkossa kannattajakatsomoon pääsee vain fanipaita päällä. Hieno seura ajautui viimekin kaudella tilanteeseen, jossa seuran henkilöt eivät tehneet yhteistyötä. Onko kesä tuonut muutoksen tilanteeseen?

Ennakkoasetelma 2015-2016 sijoitukseen:

TPS on tulevan kauden yksi vaikeimmin ennustettavista joukkueista. Periaatteessa Turussa on huipputason valmennus, yksi huippumaalivahti ja hyökkäyspää kestää vertailua lähes mihin muuhun SM-liigajoukkueeseen tahansa. Silti TPS on ajelehtinut viime vuosina ilman suuntaa ja ilman määränpäätä. Joka tapauksessa tilanne on siinä mielessä selkeä, että TPS:n on pakko selviytyä pudotuspeleihin, koska enään ei ole varaa jäädä kymmenen parhaan ulkopuolelle.

Kertoimet:

Peliyhtiö Unibet pitää TPS:ää neljänneksi suurimpana mestarisuosikkina. Turkulaisille tarjotaan Suomen mestaruudesta kerrointa 9,00. Sijoituksesta kolmen parhaan joukkoon tarjotaan puolestaan kerrointa 2,75. Pienempiä kertoimia tarjotaan vain Kärpille, HIFK:lle ja Lukolle. TPS voi sijoittua aidosti aivan mille sijoitukselle tahansa, sillä niin sekavaa meno Turussa on viime vuosina ollut. Ainekset ovat taisteluun mitalisijoista, mutta ainekset ovat myös katastrofiin.

Mene tästä suoraan Unibetin Liiga-kertoimiin