Välieräennakko: Sveitsi vai USA - kumman kuivakausi päättyy?

  • Veikkaussivujen toimitus
  • webpalcon
  • 26/04/2018
Jaa tämä...

Tukholman välieräpäivän myöhemmässä kamppailussa tahkotaan yllättäjien kohtaaminen. Joko Sveitsin tai Yhdysvaltojen pitkä mitaliton jakso tulee varmuudella päätökseen. 

 

Vastakkain yllättäjäjoukkueet. Toisessa kuvassa kisojen pirteimmät ryhmitykset. Ennakkosuosikkia tai haastajaa ei ole. Mitä vain voi siis tapahtua. 

Varmaa on se, että päätössummerin kajahdettua, toinen joukkueista on varmuudella päättänyt pitkän mitalittoman putkensa. 

Tähtipaitojen kohdalla jano mitalista on kurkkua karhentava. Vancouverin olympialaisista maa saalisti kyllä hopeaa, mutta MM-kisoissa viimeisin metalinpala, pronssinen, pujoitettiin jenkkien kaulaan vuonna 2004. 

Jos on Yhdysvallat mitalien toivosta janoinen, on Sveitsi täysin kuivunut. Alppimaan tuskainen tarpominen Saharassa on kestänyt täsmälleen kuusikymmentä vuotta. Tuolloin saaliiksi tarttui pronssia. Viimeisin neljäs sijakin löytyy vuodelta 1998.

Mitalittomuus yhdistää – syyt eivät

Kummankaan maan osalta mitalittomuus ei toisaalta ole mikään ihme. Sveitsi on aina kuulunut perinteikkäisiin lätkämaihin, mutta pelaajatuotanto ei ole koskaan ollut huippumaiden tasolla.

Viime vuosikymmenen parantuneet olosuhteet ovat kuitenkin tuomassa viiveellä menestystä. Sveitsin kiekko on odottanut potentiaalista yllätyssaumaa ja nyt tuo hetki on koittanut.

Sveitsin osalta menestymättömyys ei ole koskaan johtunut kiinnostuksen puutteesta MM-kisoja kohtaan. Yhdysvaltojen kohdalla tilanne on taas juuri tämä. Jenkkiporukat eivät tuskin koskaan tulleet ainakaan Euroopassa pelattuihin karkeloihin tosimielellä. Tähtipelaajat ovat harvoin vaivautuneet paikalle. NHL:n perusduunareidenkin osalta kisat ovat olleet lähinnä kauden kolhujen parantelua kulloisenkin isäntäkaupungin yöelämässä.

Jenkit ovat tapansa mukaan ottaneet myös Helsingin kadut haltuunsa. Samalla nuori ja varsin nimetön rykelmä on kuitenkin ryhtynyt pelaamaan. Kokeneen ykkösjyrä Paul Stastnyn esimerkin voimalla nivaska on esiintynyt MM-kaukaloissa edukseen. Välierävoitto Venäjästä oli upea suoritus, mutta toisaalta ei valtaisa yllätys. Jenkkien into ja joukkuepelaaminen leijailivat aivan omassa sarjassaan punakoneen tähtipelaajien vastaavaan.

Sveitsin kisat ovat olleet menestystarinaa alusta loppuun. Se ei ole kärsinyt vielä tappiota. Ainoa pistemenetyskin tuli voittomaalikilpailun voitolla Kanadaa vastaan.

Alppimaan suoritusta voidaan hyvällä syyllä pitää suurena yllätyksenä. Enteitä ryhmän oivasta esiintymisestä oli kuitenkin havaittavissa jo kisojen alla pelatuista harjoitusotteluista, joita joukkue tahkosi erinomaisesti.

Syntymässä kaikkien aikojen MM-tarina?

Välieräottelu tulee ratkeamaan varmuudella kutkuttavasti. Eroa ei saada aikaiseksi kenttäpelaajien yksilötaidossa tai edes maalivahtipelaamisessa. Kyse on siitä, kumpi joukkueista on tunnelatauksensa osalta valmiimpi. Sveitsi ei ole kisoissa vielä alisuorittanut, tähtipaidat sen sijaan ovat ailahdelleet hivenen enemmän, muun muassa alkusarjan päätösottelussa Slovakiaa vastaan.

Sveitsi tulee saamaan valtavan edun otteluun mikäli Yhdysvallat erehtyy pieneenkin aliarvioimiseen. Alppimaan voittokulusta huolimatta jokainen huippumaista on lähtenyt sveitsiläisiä vastaan taistoon takki pahasti levällään. Viimeisimpänä henkisen latauksensa veti vihkoon puolivälierässä Tshekki. 

Ottelun alku ratkaisee siis paljon. Yhdysvaltojen nukkuessa Sveitsi tulee iskemään armotta. Tuolloin nuoren John Gibsonin on jenkkien maalilla venyttävä valtaviin torjuntoihin. Tähtipaitojen ollessa hereillä, voi kamppailusta kehkeytyä liki järjettömän tasainen vääntö. 

Sveitsin voitto maalailisi jo viimeisiä sivalluksia yhteen MM-kisahistorian upeimmista tarinoista. Ryhmä on jo todistanut päänsä kestää. Päällä oleva flow-tila on liki pysäyttämätön. Yhdysvallat joutuu siis valtaisan kovan haasteen eteen – kovempaan kuin löysää Venäjää vastaan.

Arvio: Sveitsi finaaliin 2-1

 

Veikkaussivut | Micke Suopuro

Twitter: @MickeSuopuro