Välieräennakko: Unelmapeli odottaa - haastajan rooli Leijonilla

  • Veikkaussivujen toimitus
  • webpalcon
  • 26/04/2018
Jaa tämä...

Niinhän siinä lopulta kävi. Globenin unelmavälierä toteutuu. Rakkaat naapurimaat saivat lopulta toisensa, joten trilleri on taattu. Suomi on altavastaaja, mutta vain niukasti. Lähtöasetelmat ovat Leijonien kannalta erinomaiset.

 

Lauantaina se siis tapahtuu, revanssien revanssi, naapurimaiden odotettu kohtaaminen. Suomen ja Ruotsin kohdatessa vanhat arvet revitään aina auki maiden yhteisen historian osalta. Kuumassa välierässä luodaan jälleen kerran uutta tarinaa joukkueiden osalta. 

Suomalaisten mielissä Ruotsi on aina se pelottava, liki hirvittävä vastustaja. Karmaiseva joukkue, joka osaa aina nöyryyttää ja nousta takaa rinnalle ja ohi. Ruotsalaiset ovat voittajia, koneita, jotka tuon tempun toistavat ilman estelyitä kerrasta toiseen. Edes muistot Globenista 1995 tai Bratislavasta 2011 eivät tätä tule kenties koskaan muuttamaan.

Tehdäänpä kuitenkin arvokas korostaminen tässä vaiheessa. Kyse on nimittäin vain kannattajien mielistä, arvista kansan syvissä riveissä. 

Leijonat on tätä nykyä täysin eri maata. Ja niin on Tre Kronorkin. 

Ennakkosuosikilla valtavat paineet

Kaikki paineet ovat tällä erää ruotsalaisten niskoilla. Ryhmää on kritisoitu läpi kisojen. Viime kevään katastrofi on pyörinyt puheissa toistuvasti. Lisäksi Tre Kronorin uudelle pelaajapolvelle parin vuoden takainen murskatappio MM-finaalissa oli traumaattinen. 

Tämän tietää myös Jukka Jalonen ja Leijonien miehitys. Henkisen puolen asennelataus on haettava juuri Ruotsin kipupisteistä. Suomen joukkueessa riittää kokemattomien pelaajien lisäksi myös voittajia.

Keltapaidat ovat huumaavan paineen alaisensa vaativan kotiyleisönsä edessä. Uuden pelaajasukupolven henkinen kypsyys mitataan nyt valtaisalla tavalla. Tähän hermoon on Suomen iskettävä. 

Ruotsilla on kuitenkin lääkkeensä. Voittamisen kulttuuri ei missään nimessä ole kadonnut henkäyksenä fanien matalapaineen aiheuttamaan myrskytuuleen. Loistava puolivälierävoitto voittolaukauskilpailussa Kanadaa vastaan on täydellä varmuudella leiskauttanut ryhmän itseluottamuksen ennennäkemättömiin lukemiin. 

Pelaajien puolella helpottavimmat pillerit tarjoavat kokeneet kaksoset, Henrik ja Daniel Sedin. Tähtiveljekset tuovat joukkueeseen rajattoman taitopotentiaalin lisäksi tuulahduksen menneestä – ja tietenkin huikaisevan annoksen johtajuutta.

Ruotsi on otteluun lähdettäessä ennakkosuosikki. Voitto Kanadasta ja materiaalietu ovat tämän sille tuoneet. Suomelle tilanne sopii. Pelillisesti Leijonat ovat nimittäin osoittaneet suurempaa valmiutta kuin Tre Kronor. 

Leijonilla ei varaa rangaistuksiin

Kanukkeja vastaan keltapaidat olivat kaksi erää täysin pinteessä. Vain vaahteralehtien tehottomuus ja Jhonas Ehnrothin pelastukset pitivät joukkueen mukana pelissä. Tasakentällisin Ruotsi oli vaikeuksissa. Kanada pystyi kiekollisella pelaamisellaan pitämään Tre Kronorin yksinkertaistetun, liki vauhkon karvauspelaamisen helposti aisoissa.

Ruotsalaiset tarttuivat voittoon kiinni ylivoiman turvin. Tehokas pakkopeli perustui simppeliin pyörittämiseen. Sedinin veljesten kiekollinen peliäly yhdistettiin taidokkaaseen maskipelaamiseen ja jykeviin viivalaukauksiin. Rangaistuksia Leijonat eivät siis saa ottaa, sillä nimenomaan Slovakian kanssa Suomen suurimmat ongelmat olivat oman maalin edessä, kun viivakudit satoivat kohti Antti Raantaa

Maalivahtipelin osalta joukkueet ovat tasaväkiset. Niin Raanta kuin Ehnrothkin ovat osoittaneet pätevyytensä kisojen kuluessa. Molemmat ryhmistä kykenevät myös tarkkaavaiseen puolustamiseen ja idearikkaaseen hyökkäyspeliin. Suomen onnistuminen tosin vaatii jälleen ykkösnyrkin ja erityisesti Petri Kontiolan tehoja.

Leijonien finaalipaikka lepää pelirohkeuden onnistumisessa. Mikäli Suomi kykenee kontrolloimaan ottelua kiekollisten ratkaisujen ansiosta ja hyydyttämään siten ruotsalaisten liikenopeuden, hiljenee Globen totaalisesti valkopaitojen edessä.

Muistot ruotsalaisten väkevyydestä on muutettaviksi myyteiksi. Todellisuus maalataan sinivalkoiseksi. 

Arvio: Suomi finaaliin 4-2

 

Veikkaussivut | Micke Suopuro

Twitter: @MickeSuopuro

 

Lue myös: 

Välieräennakko: Sveitsi vai USA – kumman kuivakausi päättyy?

Koostevideot: Kutkuttavimmat Suomen ja Ruotsin kohtaamiset!