Veikkausliiga| Vihjeet ja sarjataulukko

Veikkausliiga

veikkausliiga3

Yleistä

 

Veikkausliigakaudella 2017 on taas se tilanne, että HJK ei ole hallitseva mestari. Klubi joutui jälleen toista kertaa peräkkäin toteamaan, että pienempi seura menee ohitse. Viime kesänä mestariksi pelasi todella yllättäen Maarianhaminan IFK.

HJK on edelleen selvästi suurin suomalainen jalkapallojoukkue. Sen pelaajabudjetin koko on kaudelle 2017 noin 1.3 miljoonaa euroa. Budjettitilaston kakkonen on Seinäjoen JK, joka maksaa pelaajistolleen kaudella noin 930 000 euroa. Näiden kahden jälkeen on budjettitilastossa taas pistempi väli, Turun Interin pelaajabudjetti on 750 000 euroa. Mestari-MIFK maksaa pelaajille 580 000 euroa.

Pelaajabudjetti on merkityksellinen seuroja arvioitaessa, pitemmän päälle rikkaimmat seurat vievät parhaat pelaajat ja saavat kasattua parhaat joukkueet. Onneksi jalkapallo ei ole aivan euromatematiikkaa, tämän Veikkausliigan kaksi viimeistä kautta ovat osoittaneet.

Budjetti kuitenkin aika pitkälle määrää sen, miten joukkueet loppujen lopuksi pärjäävät. Pelaajat ovat kaupan, samaten kuin valmentajatkin. Joukkueiden menestys ei ole enää juuri ollenkaan kiinni omasta juniorituotannosta. Nuorien lahjakkuuksien haravoiminen on tärkeämpää kuin omat juniorikoulut, ja tässäkin suhteessa varakkaimmat joukkueet toimivat parhaiten. Ja onhan Klubilla vetoa, helpompi HJK:n edustajien on houkutella lupaavaa junioria riveihinsä kuin vaikka RoPS:n ja VPS:n väen.

Viime kaudella Veikkausliigasta Ykköseen putosi PK-35 Vantaalta. Joukkueen kausi oli todellinen katastrofi, ja varmaan sillä tulee olemaan hankaluuksia myös Ykkösen puolella. Turun Inter joutui viime kaudella karsimaan sarjapaikastaan, mutta kaksiosaisessa karsinnassa se oli parempi kuin paikallisvastus TPS.

PK-35:n tilalle Veikkausliigaan nousi JJK Jyväskylästä.

Sarjan suurin suosikki on jälleen HJK, ja SJK on yhtä selvä ykköshaastaja. Nousija JJK on ylivoimainen ykköskandidaatti sarjajumboksi. Inter ei ole kovin korkealla vetomarkkinoiden listoilla, mutta se saattaisi olla tällä kaudella mahdollinen yllättäjäjoukkue.

HJK

Ei kahta ilman kolmatta, näinkö käy HJK:llekin. Se epäonnistui pahasti viime ja edellisellä kaudella, sillä Klubi on kaikin puolin niin paljon muita suomalaisia joukkueita suurempi ja rikkaampi, että jokainen kausi ilman Veikkausliigan mestaruutta on sille pettymys. Kaksi viimeistä kautta HJK:ta on vetänyt Mika Lehkosuo, ja hän sai kuin saikin jatkaa Klubin vetäjänä. Ilmeisesti Lehkosuon potkut olivat talvella kuitenkin hyvin lähellä. Lopullinen päätös oli se, että Lehkosuon vuoden 2018 loppuun kestävää sopimusta lyhennettin vuodella. Tämä tarkoittaa selvästi sitä, että nyt se on Lehkosuolle mestaruus tai ulos.

HJK:n joukkue on paperilla taas omassa luokassaan. Viime kauteen nähden joukkuetta on vahvistettu joka puolelta. Valmennukseenkin on tullut lisäystä, kun kesken viime kauden Klubin valmennusryhmään PK:sta tullut Jose Rivero on mukana.

HJK on muuttunut viime kaudesta. Topparikaksikko Rexhepi ja Tatomirovic on nyt muualla, samaten laiturit Alho ja Oduamadi ovat lähteneet. Iki-HJK Sorsakin pelaa liigaa nyt Kuopiossa.

HJK:n kärjessä pelaa edelleen loistava nuori kolmbialainen Alfredo Morelos, hän on vuoden kokeneempi ja vielä kehittyvä pelaaja. Morelos pelannee tulevaisuudessa suuremmissa liigoissa, joten tänä kesänä hän voi olla Veikkausliigan selvä ykköshyökkääjä.

HJK:n keskikentällä on erinomainen kaksikko. Paluumuuttaja Demba Savage oli ennen Ruotsiin lähtöään yksi liigan parhaista pelipaikallaan,ja nyt hänellä on keskikentällä kaverina nuori Mosa Yaghoubi. Yaghoubi näytti maajoukkueen mukana Turkki-ottelussa, että hänestä taitaa olla tulossa erittäinkin hyvä pelimies. Ei olisi ihme, jos Mosa jatkaisi tämän kauden jälkeen myös isompiin liigoihin.

 

SJK

SJK aloitti viime kauden todella kehnosti. Se pelasi kuusi ensimmäistä ottelua ilman voittoa, ja oikeastaan jo tähän SJK:n mestaruustaisto tyrehtyi. Kesän mittaan joukkueen peli oikeni, ehkä alkupuolella mukana oli sitä kuuluisaa mestaruuskrapulaa. Lisäksi SJK pääsi kesän kuluessa pelaamaan omalle hienolle stadionilleen, ja puitteiden petraus varmasti myös näkyi joukkueen otteissa.

Lopulta SJK sai pelinsä niin hyviin uomiin, että se oli loppukaudella Veikkausliigan paras joukkue. Kymmenen viimeistä kotiotteluaan SJK pelasi saldolla 9-1-0. Aivan viime kierroksella sillä oli vielä teoreettisen mahdollisuudet mestaruuteenkin.

Seinäjoella on kauden jälkeen tapahtunut paljonkin. Joukkueen maan kärkikaartiin nostanut Simo Valakari sai yllättäen potkut ja tilalle tuli kokenut Sixten Boström. Valmentajavaihdoksen syistä on esitetty vain arvauksia.

Pelaajapuolellakin SJK:ssa on tehty vaihtoja. Yksi viime kauden parhaista hyökkääjistä, Roope Riski, lähti Seinäjoelta Saksan alasarjoihin. SJK:n tämän kauden kärkikolmikko on tyystin eri kuin viime kauden alussa, nyt hyökkäyspäästä löytyvät nimet Mboma, Ions ja Guichon.

SJK on helppo rankata kauden alla sarjan kakkoseksi. Yhtä selvästi kuin HJK on liigan ykkönen, niin SJK on kakkonen. Sen materiaali ja resurssit ovat Veikkausliigan toiseksi parhaat, joskin selvästi Klubia perässä.

Boströmin opit ovat ilmeisesti menneet jo nyt hyvin perille Seinäjoella, sillä joukkue selvitti alkukaudesta itsensä Suomen Cupin finaaliin, jossa se tule kohtaamaan juuri HJK:n.

Vaikka SJK:n hyökkäys onkin muuttunut, niin peräpää ja keskikenttä on pitkälle sama kuin viime kaudella. Ehkä SJK onnistuu tällä kaudella välttämään notkahdukset ja pelaa hyvän tasaisen kesän.

MIFK

Viime kaudella MIFK oli todellinen Suomen Leicester. Suuressa roolissa Leicesterin Vardyn ja Mahrezin tapaan olivat MIFK:n Diego Assis ja Dever Orgill. Ja jälleen aivan kuin Leicesterillä, MIFK:n puolustus oli varsinkin vieraskentillä erittäin hyvä – 16 vieraspelissä se päästi vain kymmenen maalia, ja näistä kaksi kauden avauksessa HJK:ta vastaan. Tässä sitten olikin MIFK:n mestaruuden resepti, tyystin sama sapluuna kuin Leicesterillä.

Leicester on mestaruuskrapula-kaudellaan romahtanut pahasti Valioliigan pohjapuolelle. Kuinka käy MIFK:lle? Merkit ovat huonoja, kaksikko Assis ja Orgill lähtivät muualle, Assis Thaimaaseen ja Orgill Itävaltaan. Ykkösveskari Viitalakin jätti saarijoukkueen ja siirtyi Ruotsiin.

MIFK:n pelaajarinki on todella kapea. Viime kauden se selvisi, mutta jos loukkaantumiset alkavat vaivata pahemmin, niin joukkue on pulassa.

Kauden alla harjoituspeleissä MIFK:n puolustus on ollut kehno. Näyttää siltä, että viime kauden pelisysteemi ei enää toimi.

JJK

Jyväskylän joukkue taitaa olla selvästi Veikkausliigan surkein. Oikeastaan kaikki Veikkausliigaa arvoineet ovat rankanneet JJK:n selvästi liigan jumboksi. Se saattaa olla saman tasoinen ryhmä kuin PK-35 viime kaudella. Vedonlyöjien kannattaa surutta lyödä JJK:ta vastaan, jos markkina vähänkin antaa toivoa jyväskyläläisille. Se nousi liigaan melkein vahingossa muiden Ykkösen joukkueiden kompuroidessa.

JJK:n pelaajamateriaali oli heikkoa jo viime kaudella, ja nyt se on vielä menettänyt käyttökelpoisia pelaajia, esimerkiksi puolustuksen ykkösmies Niko Markkula lähti Turun Interiin. Talvikaudella JJK on ollut pelottavan huono. Suomen Cupissa se hävisi esimerkiksi KuPS:lle 1-9.

Jotain joukkueesta kuvaa ehkä sekin, että kun JJK viimeksi nousi liigaan, niin joukkueen vakiokasvo Tommi Kari ei saanut joukkueeseen sopimusta. Nyt 30-vuotias Kari on joukkueen kapteeni ja avainpelaajia.

Lue myös nämä:

La Liga
SM-liiga
Mestarien liiga

Hyödynnä nämä vedonlyöntitarjoukset