Veikkausliiga| Vihjeet ja sarjataulukko

Veikkausliiga

veikkausliiga3

 Yleistä

 

Veikkausliigan kauteen vuonna 2016 lähdettiin hieman uusista asetelmista – HJK ei ollutkaan hallitseva mestari. HJK:n johtava asema näkyy kuitenkin joukkueiden budjeteissa. HJK on elvä ykkönen, kun laitetaan joukkueet järjestykseen käytettävissä olevien varojen mukaan. HJK:n pelaajabudjetti on tänä vuonna noin 1,3 miljoonaa euroa. Viime kauden mestari ei ole kuitenkaan niin kaukana, SJK:n pelaajabudjetti on noin 900 000 euroa. Seuraaviin joukkueihin on sitten enempi matkaa, Turun Interin pelaajabudjetti on noin 600 000 ja KuPS:n tästä muutama kymppitonni vähemmän. Sarjanousija Kemi lähtee kauteen pienimmällä rahamäärällä, sen pelaajiin on käytetty varoja noin 300 000 euroa.

Budjetti aika pitkälle määrää sen, miten joukkueet loppujen lopuksi pärjäävät. Pelaajat ovat kaupan, samaten kuin valmentajatkin. Joukkueiden menestys ei ole enää juuri ollenkaan kiinni omasta juniorituotannosta. Nuorien lahjakkuuksien haravoiminen on tärkeämpää kuin omat juniorikoulut, ja tässäkin suhteessa varakkaimmat joukkueet toimivat parhaiten. Ja onhan Klubilla vetoa, helpompi HJK:n edustajien on houkutella lupaavaa junioria riveihinsä kuin vaikka RoPS:n ja VPS:n väen.

Viime kauden Veikkausliigan joukkueista Jaro ja KTP putosivat sarjaporrasta alemmas, ja uusia joukkueita on mukana kaksi, Kemin lisäksi PK-35 Vantaalta nousi karsintojen kautta liigaan.

SJK:n mestaruus näkyy tietenkin myös siinä, että tällä kaudella paikasta Mestareiden liigaan ei pelaakaan HJK, vaan seinäjokinen ryhmä.

Sarjan suurin suosikki on luonnollisesti HJK, vaikka viime kaudella sille sattuikin lipsahdus. SJK on yhtä selvä ykköshaastaja, parempaa kaudenalusarviota sille ei voi antaa, vaikka se onkin hallitseva mestari. Viime kaudella RoPS oli pitkään mukana aina mestaruustaistossa saakka, mutta samanlaista menestystä sille on vaikea povata tälle kaudella.

Nousijajoukkueet Kemi ja PK-35 lienevät suurimmat putoajaehdokkaat. Jos ne jonkun joukkueen onnistuvat taakseen jättämään, niin lähinnä Tampereen Ilves ja HIFK ovat tässä ehdokkaina.

 

HJK

HJK:n valmentaja jatkaa Mika Lehkosuo. Syntipukiksi kehnon kauden jälkeen joutui urheilujohtaja Tuomo Saarnio – hän sai potkut.

HJK:n pelaajisto on muuttunut paljon viime kaudesta, mutta kyllä sillä edelleen on erinomainen ryhmä. Muualle ovat lähteneet muun muassa ehdottomat avainpelaajat Demba Savage ja Gideon Baah, sekä erinomaiset kotimaiset Veli lampi ja Tapio Heikkilä. Muita poistuneita ovat muun muassa Roni Peiponen, Saku-Pekka Sahlgren ja Jarno Parikka.

Uusista HJK:n pelaajista voi nostaa kirkkaimmaksi ghanalaisen Anthony Annanin. Hänessä HJK saa keskikentäleen erinomaisen pelaajan, ja kun Savage poistui, niin Annanin avulla keskikenttän on taas oikein hyvä. Annan pelasi HJK:ssa muutama kausi sitten, ja hänet todettiin loistavaksi pelaajaksi. Oikeastaan sen jälkeen HJK on koko ajan yrittänyt saada Annania joukkueeseen takaisin ja nyt se sitten onnistui.

Kärkeen HJK sai AC Milanista (!) Nigerian maajoukkueen (!) Nnambi Oduamadi. Jos hän on puoliksikaan nimi hyvä kuin ansioluettelo väittää, niin hänestä Klubi saa todella kovan vahvistuksen.

Puolustukseen HJK on saanut viimeksi Norjassa pelanneen Ville Jalaston, serbialaisen Ivan Tatomirovicin sekä nuoret Aapo Halmeen ja Lei Väisäsen, Sebastian Sorsa on edelleen mukana, kuten myös joukkueen toinen nigerialainen Taye Taiwo.

SJK

Seinäjoen mestariksi luotsanneen valmentajan Simo Valakarin oli tarkoitus kauden jälkeen siirtyä muualle, mutta SJK:n onnistui pitämään Valakari joukkueessa. Ainakin tähän mennessä Valakari on tehnyt SJK:ssa loistavaa työtä. Seura on noussut nopeasti Suomen kärkijoukkueisiin, ja samalla työssä on ollut pitkäjännitteisyyttä. SJK:n perusta on hyvin kunnossa, eikä mitään nopea romahtamista varmasti pääse tulemaan, vaikka joukkue hieman viime kaudesta taantuisikin.

SJK:n pelaajisto on myös vaihtunut aikalailla, mutta se tärkein runko jatkaa Seinäjoella. Puolustuksessa kävi kesällä vipinää. Pois ovat lähteneet muun muassa Pavle Milosavljevic sekä Cedric Gogoua, ja uusia ovat Youness Rahimi ja Jarkko Hurme. Entinen Klubi-pakki Tapio Heikkiläkin tuli, mutta hän jatkoi samantein Norjaan.

Nimekkäin uusi pelaaja on Jarosta tullut Alexei Jeremenko Jr. Hän ei missään nimessä ole enaa se pelaaja, joka haastoi maajoukkueessa Jari Litmasen. Ylipainoakin Jeremenkolla saattaa olla, ja jos pelit eivät suju, niin minkälainen on Jeremenkon vaikutus joukkuehengelle. Kuitenkin hän on edelleen todella taitava ja kokenut. Peli Suomessa on sen verran hidasta, että pelipäällä ollessaan Jeremenko saattaa edelleen olla kova velho.

Kärkipäähän SJK:n tuli jokunen vuosi sitten Hongassa pelannut Abdoulaye Meite. Hänet tarvittiin, kun viime kauden ykköspyssy Akseli Pelvas lähti Falkenbergiin.

PS Kemi

PS Kemi voitti viime kaudella Ykkösen ja siten se nousi suoraan Veikkausliigaan. Puitteet eivät pikkuseuroissa ole aina kohdillaan, Kemikin joutui viime kaudella pelaamaan kotiottelnsa kolmella eri kentällä. Veikkausliigan lisenssin Kemi sai vasta viime joulukuussa.

Kemi on nuori joukkue, ja sillä olisi varmasti mahdollisuuksia kehittyä hyvinkin pitkälle. Viime kauden loppuupuolella PS Kemin edustajat sanoivat julki, että joukkue tarvitsee liigatasoiset, kokeneet keskikenttäpelaajat, hyökkääjän ja maalivahdin. PS Kemin päävalmentaja on Jari Åhman. Hänen avukseen joukkueeseen tuli vuoden alussa kokenut Jari Pyykölä.

Kemillä on pieni ryhmä, joten laadukkaat vahvistukset sille olisivat tarpeen, ja jotain joukkue onnistuikin hankkimaan. Uusia pelaajia ovat muun muassa Matias Ojala, Zeljko Savic, Joni Lehosmaa sekä Joona Veteli. Keskikentällä Kemillä pelaa Chelseassakin pelannut Kaby Djalo. Kaiken kaikkiaan kemiläisillä on hyvin ulkomaalaispainotteinen ryhmä.

Kemin kärjessä pelaa lupaava kaksikko britti Billy Ions ja jenkki Christian Eissele. He saattavat olla kauden mittaan todella kovakin pari maaleja tekemään.

 

 

Lue myös nämä:

La Liga
SM-liiga
Mestarien liiga

Hyödynnä nämä vedonlyöntitarjoukset