Veikkausliigan yllättävät tilastot

  • Veikkaussivujen toimitus
  • Anssi
  • 18/04/2018
Jaa tämä...

Netin syövereistä löytyi kuntopuntari.worldpress.com -sivusto, joka tarjoaa mainiota dataa kotimaisen jalkapalloliigamme pelaajista. Käppyröistä käy selville se, että lähes tasaisesti nousevien käyrien mukaan keskimääräinen pelaajamäärä on ollut huimassa nousussa viimeisten vuosien aikana puhumattakaan verrattuna vuoteen 1990.

Veikkausliigassa vuonna 1990 pelasi keskimäärin 18,6 pelaajaa per kausi, kun samainen lukema viime kaudella oli 27,8. Nousua on siis yli 9 pelaajaa per joukkue. Samoin ulkomaalaisten määrässä on kova nousu. Tähän on tietenkin luonnolliset syyt eli ulkomaalaiskiintiöön tehdyt muutokset. Ulkomaalaispelaajia per joukkue oli 1990 1,6 kappaletta kun viime vuonna ei-kotimaisella passilla pelasi jo 8,5 pelaajaa per joukkue.

Tänään samaisella sivustolla julkaistu toinen tilasto, Veikkausliiga –pelaajien syntymävuosista ja ikähaarukoista. Viime kaudella kokenein joukkue ainakin iän puolesta nähtiin Vaasassa, jossa keskiarvoikä oli 26,36 ku FC Honka taisteli kauden läpi keskiarvolla 21,77 vuotta. Tuo on Liigan kautta aikojen toiseksi nuorin joukkue, vain Reipas pelasi kaudella 1991 nuoremmalla kokoonpanolla.

Jos olet syntynyt 70-luvun alussa…

…niin älä lue tätä, sillävoit tuntea itsesi vanhaksi. Niin, viime kauden vanhin liigapelaaja oli KuPSin Tero Taipale, jonka syntymätodistuksessa lukee vuosi 1972. Taipale vetikin tilaston kotiin huolella kotiin, sillä seuraavana tilastossa olikin vuonna 1977 syntyneet pelaajat. Ja tilastoon mahtui myös vuonna 1999 syntynyt pelaaja, tuon pelaajan nimi oli Eremenko-suvun Sergei, josta kuullaan varmasti paljon tulevina vuosina.

Samaisen sivun graafeista voi nähdä myös sen, että Veikkausliigan keskiarvoikä on lievässä pulkkamäessä. Kun vuonna 1999 se oli vielä 25,63 vuotta, niin viime vuonna se oli 24,21 vuotta. Lukujen erotus ei ole hirveästi, mutta keskiarvossa se on paljon. Myös alle 20-vuotiaiden pelaajien määrä on tasaisessa nousussa ollut jo muutamia vuosia.

Twitter: @VeikkaussivutFacebook: Veikkaussivut