"Gijonin ihmeestä" päivälleen neljä vuotta: Espanja - Suomi 1-1

  • Veikkaussivujen toimitus
  • Anssi
  • Kuva: AFP
  • 25/03/2018
Jaa tämä...

Päivälleen tasan neljä vuotta sitten Suomi teki jalkapallon MM-karsinnoissa ”Gijonin ihmeen”. Suomi nousi hallitsevaa maailmanmestari Espanjaa vastaan tasapeliin Teemu Pukin hienolla vastaiskumaalilla.

Suomi lähti otteluun lohkojumbona, ja kotikatsomossa toivottiin, että joukkue säästyisi nöyryytykseltä. Espanja oli aikaisemmat vuodet hallinnut maailmanjalkapalloturnauksia suvereenisti, se oli edellisten MM-kisojen lisäksi voittanut kahdet edelliset EM-kisat.

Espanja vyörytti ottelussa hyökkäyksiään Suomen maalille, mutta Niki Mäenpää Suomen maalilla onnistui pitämään verkot puhtaana koko ensimmäisen jakson. Toisen jakson alussa Espanja sitten onnistui maalinteossa, Real Madridin Sergio Ramos laittoi pallon päällään maaliin David Silvan kulmapotkusta.

Puolisen tuntia myöhemmin Suomi tasoitti oikeaoppisen vastaiskuhyökkäyksen jälkeen. Pallo pelattiin nopealla seinäsyötöllä koko keskikentän läpi vasempaan laitaan Alexander Ringille, joka nousi nopeasti ylös ja laittoi pallon maalille. Teemu Pukki, nopea suomalainen, oli noussut Espanjan puolustuksen välistä maalille, ja hän laittoi pallon yhdellä kosketuksella oli Espanjan maalivahdin Victor Valdezin. Pukin maali oli Suomen ainoa vaarallinen paikka ottelussa.

Tasoitusmaalin jälkeen Espanja jahtasi voittomaalia, se loi useammankin todella vaarallisen paikan, mutta Suomi kesti. Eikä se jätti-ihmekään kovin kaukana ollut, Suomi pääsi ottelun lopussa Espanjan vyöryttäessä vielä yhteen vastaiskuun. Perparim Hetemaj sai kaksi yhtä vastaan -hyökkäyksessä pallon rankkarialueen sisään, mutta laukaus jäi puolustajaan.

Jatkokarsinnoissa Suomi keräsi pisteitä pikkumailta. Valko-Venäjä meni nurin Helsingissä, ja Georgia vieraissa. Valko-Venäjällä peli päättyi tasan. Espanja sai revanssinsa Suomesta, se voitti ottelun Olympiastadionilla 2-0 Alban ja Negredon maaleilla. Espanja voitti lohkonsa ja eteni Brasilian MM-kisoihin. Suomi jäi lohkossa kolmanneksi Ranskan taakse.

MM-karsinnat jatkuvat taas – parhaat futisvedot Unibetilla!>>