Videokollaasi: Muistatko nämä Selänteen ikimuistoiset onnistumiset?

  • Veikkaussivujen toimitus
  • webpalcon
  • 17/04/2018
Jaa tämä...

Perjantaina uransa jatkamisestaan ilmoittanut Teemu Selänne aloittaa tulevana syksynä siis virallisesti viimeisen kautensa. Veikkaussivut koosti videonäytöksen ikinuoren kiekkonestorin uran huippuhetkistä. 

 

Uskomattoman uran pelanneen Teemu Selänteen kiekkopolun varrelle on mahtunut useita suuria tekoja. Veikkaussivut koosti muutaman videon voimalla ikinuoren suomalaisen ikimuistoisimpia hetkiä kaukalon sykkeessä. 

Ensimmäinen videoista on itseoikeutetusti yksi huikaisevimmista. Tulokaskaudellaan 1992-1993 Selänne taituroi tiensä välittömästi NHL:n supertähdeksi. Salamannopea suomalainen ihastutti kiekkoihmisiä ympäri maailman rikkomalla heti tulokaskaudellaan sekä tulokkaiden maali- että piste-ennätyksen. Selänne jakoi samalla kaudella koko liigan maalintekijätilaston voiton yhdessä Aleksandr Mogilnyn kanssa ällistyttävällä 76 täysosumallaan.

Taistossa Quebec Nordiquesia The Finnish Flash ohitti Mike Bossyn tulokkaiden maalipörssissä. Sijoituksen ratkaissut maali ja erityisesti sitä seurannut tuuletus on jäänyt elämään tuhansien ja taas tuhansien kiekkoihmisten verkkokalvoille.

 

Vertaansa vailla olevan NHL-uran lisäksi Selänne on tehnyt häikäiseviä temppujaan myös maajoukkueessa. Rakettijalkainen hyökkääjä on esiintynyt Suomen paidassa olympialaisissa kaikkiaan viisi kertaa. Legendalle ominaisesti laituri olympiahistorian kaikkien aikojen pistemies. 

Nähdäänkö tulevana talvena se kuudes esiintyminen, kaikkien ennakko-odotusten vastaisesti? Selänne nimittäin päätti maajoukkueuransa Vancouverin vuoden 2010 olympialaisiin. 

 

Selänne on tavoitellut upean uransa aikana aina vain sitä kirkkainta, Stanley Cupia. Onnikaan ei kuitenkaan ollut sympaattisen kiekkopersoonan mukana matkalla kohti unelmaan.

Maalitykin ura oli jo painunut ehtoopuolelle, kun viimein tuo himoituista himoituin kannu löysi viimein tiensä suomalaisen käsivarsille. Kaudella 2006-2007 Anaheim Ducks pääsi juhlimaan Lordi Stanleyn pyttyä. Selänteen pitkän ja raskaan taipaleen vaikeudet oli voitettu – ja tunteet, ne pääsivät ansaitusti valloilleen.

Kauan kaivatun mestaruuden jälkeen Selänne on yllättänyt epäilijänsä kerta toisensa jälkeen. Mies on jatkanut uraansa vuosi kerrallaan palaten aina takaisin kaukaloon. ”One more year” -lausahduksesta on tullut käsite, joka yhdistetään nimenomaan juuri suomalaistähteen. Vielä yli 40-vuotiaana Selänne on ällistyttänyt ominaisuuksiltaan, joita ”veteraanikiekkoilijalla” ei kaiken tolkun mukaisesti pitäisi olla olemassa.

Keväällä 2012 Selänne ylitti uskomattomasti 1400 pisteen rajan NHL:ssä. Maali ei ehkä ollut tyypillisen ”selännemäinen”, mutta tästä huolimatta saavutuksena valtaisa. Maagisen pistemäärän rikkoutumista seurattiin silmä kovana jo pitkään Suomessa ja Pohjois-Amerikassa rajapyykin lähestyessä.

NHL:n kaikkien aikojen tehokkain suomalaispelaaja on tullut tunnetuksi nimenomaan poikkeuksellisesta maalivainustaan. Vielä viime kaudella Selänne osoitti useaan otteeseen kuinka tavaramerkkimäinen rannelaukaus lävähtää liki olemattomasta aukosta sisään – luonnollisesti suoraan syötöstä. 

 

Syntyykö tulevalla – ja virallisesti sillä viimeisellä – kaudella Selänteen legendaan vielä uusia yhtä sykähdyttäviä hetkiä? 

Veikkaussivut 

Twitter: @Veikkaussivut