Ranskan avointen finaali: Nadal - Federer 5.6

  • Veikkaussivujen toimitus
  • 05/06/2011
Jaa tämä...

Voittaako Nadal kuudennen mestaruuden Ranskan avoimissa?

Katso vihje Ranskan avointen 2012 finaaliin Nadal – Djokovic.

Nadal – Federer, Merkki 2, Kerroin 

Ranskan avoin tennisturnaus saa tänään mahtavan päätöksen, kun maailmanlistan ykkönen Rafael Nadal kohtaa maailmanlistan kolmosen Roger Federerin. Nadal on ollut aiemmin kiistaton massakenttien kuningas, mutta tämän vuoden finaaliin lähdetään hiukan erilaisista asetelmista.

Nadalin pelitaso ei ole parhaimmillaan verrattuna edellisvuosiin. Vuonna 2008, kun Nadal voitti turnauksen suvereenisti, oli häneltä vaikea voittaa edes yksittäisiä pelejä. Tuona vuonna Nadal voitti turnauksen häviämättä erääkään. Finaalissa kaatui hyvässä kunnossa ollut Federer, eikä sveitsiläinen saanut kuin viisi peliä koko ottelussa.

Tässä turnauksessa Nadal on pelannut jo yhden viisieräisen ottelun John Isneriä vastaan. Puolivälierissä kaatui Robin Söderling kolmessa erässä, mutta ruotsalainen ei ollut parhaimmillaan. Välieriin tuli vastaan Andy Murray, jolla oli ongelmia nilkan kanssa, eikä ottelusta tullut kovin kovatasoinen. Kun vertaa Nadalin peliä aiempiin vuosiin, on liike hiipunut, lyönnit vaisumpia sekä enää ei ole samanlaista uskomatonta taisteluhenkeä ja voittamisen tahtoa nähtävissä hänen otteissaan.

Monet luulivat Federerin parhaiden päivien olleen ja takana päin. Hän kukisti kuitenkin välierissä tällä kaudella täysin voittamattomana olleen Novak Djokovicin aivan huikeilla peliesityksillään neljässä erässä. Se on ainut erätappio, jonka sveitsiläinen on kohdannut tässä turnauksessa.

Federer pelaa tällä hetkellä todella hyvää tennistä. Syöttötyöskentely on erittäin vakuuttavaa. Federerin kakkossyöttökin on niin vahva, että hän on yleensä niskan päällä, vaikka piste alkaakin sillä.

Mihin ottelu tulee ratkeamaan?

1. Syöttövuorot. Nadalilla on ollut vaikeuksia pitää syöttöjään koko turnauksen ajan. Federerille tulee varmasti lukuisia murtomahdollisuuksia, jotka on käytettävä hyväksi hyvällä prosentilla.

2. Federerin rysty. Nadalin vasenkätisyys pakottaa Federerin lyömään rystyä pitkin sivurajaa, jos hän haluaa saada pallon Nadalin rystypuolelle. Tätä strategiaa on pakko noudattaa, koska Nadalin kämmen on huomattavasti rystyä tehokkaampi – kuten Federerilläkin. Muutoin Nadal paukutta kämmeniään ja Federer juoksee ympäri kenttää. Rystylyönti pitkin linjaa on tosin vaikeampi lyönti kuin rystylyönti poikki kentän. Nadal lyökin hyvin vahvaa yläkierteistä palloa Federerin rystypuolelle. Korkeat pallot ovat vaikeita yhden käden rystypelaajille. Tämä  on ollut mielestäni suurin yksittäinen syy, minkä takia Nadal on voittanut yleensä Federerin massalla. Federerin rysty toimi kuitenkin hyvin Djokovicia vastaan.

3. Aggressiivisuus. Federerin on otettava aggressiivinen asenne otteluun, koska takakenttäpallottelussa Nadal on vahvoilla. Kannattaa seurata sitä, kuinka lähellä pelaajat ovat takarajaa. Djokovicia vastaan Federer oli hyvin lähellä takarajaa ja siksi pystyi pelaamaan aggressiivisesti. Se pelaaja, joka pelaa lähempänä takarajaa, tulee yleensä hallitsemaan palloja.

4. Pelitason nosto. Federer on ollut turnauksen paras pelaaja tähän asti. Nadalin on nostettava pelitasoaan, jos meinaa sveitsiläisen voittaa. Nadalin vahvuus on yleisesti ottaen ollut tiukat ja tärkeät pallot. Nadal pystyy nostamaan tärkeissä paikoissa pelitasoaan korkeammalle. Federer taas ei ole parhaimmillaan esimerkiksi murtopalloissa. Djokovicia vastaan hänellä oli todella paljon murtomahdollisuuksia, mutta vain pienen osan hän käytti hyväkseen.

Veikkaussivut | Henkka