Viisaammat ehdottavat: Futikseen sääntömuutoksia!

  • Veikkaussivujen toimitus
  • Anssi
  • Kuva: AFP
  • 22/03/2018
Jaa tämä...

Jalkapalloon suunnitellaan sääntömuutoksia. FIFA:n ja englantilaisten jalkapallojärjestöjen alainen International Football Association Board (IFAB) on linjannut sääntöparannuksia Play Fair! -dokumentissa, ja tarkoituksena on tehdä lajista vieläkin kiinnostavamman. IFAB:n suunnitelmissa on kolme päätavoitetta, parantaa pelaajien käyttäytymistä ja lisätä kunnioitusta muita pelaajia kohtaan, lisätä varsinaista peliaikaa sekä lisätä reiluuttaa ja pelin kiinnostavuutta.

Yksi radikaaleimmista muutoksista ehdotuksen mukaan on muuttaa peliaika kahdeksi puolen tunnin jaksoksi tehokasta peliaikaa. IFAB:n dokumentissa sanotaan, että ajan pelaaminen ja se, että varsinainen peliaika jää otteluissa usein selvästi alle 60 minuutin turhauttaa monia katsojia,

IFAB:n mukaan jotkut heidätn ehdotuksistaan voisi ottaa käyttöön samantien ilman sen kummempia sääntömuutoksia, toiset taas olisivat valmiita kokeiltaviksi ja jotkut ideat ovat vasta keskusteluasteella.

Keskusteluasteella olevat ideat ovat muun muassa se, että pelaaja saisi antaa itselleen vapaapotkun, kulman tai maalipotkun, stadionin pelikello, joka pysähtyy ja käy samaan tahtiin erotuomarin kellon kanssa, ja se, että maalipotkun voisi antaa vaikka pallo on liikkeessä.

Ja vielä sellaisiakin ajatuksia IFAB:n väki on nostanut keskusteluun, että puoliaikavihellys tai loppuvihellys tulisi vasta sitten kun pallo on pois pelistä tai että torjuttua rankkaria ei saisi enää jatkaa maaliin

IFAB:n suunnitelmat, jotka eivät vaatisi sääntömuutoksia olivat ne, että tuomareiden pitäisi olla tarkempi sen kanssa, että maalivahdit eivät saa pitää palloa käsissään kuin kuusi sekuntia. Mutenkin hukka-aikaa pitäisi vahtia tarkemmin, tuomareiden pitäisi pysäyttää kello esimerkiksi maalin ja aloituspotkun välillä tai rankkarin tuomitsemisen ja sen potkaisemisen välillä.

Nyt käynnissä olevassa Venäjän Confederations Cupissa onjo käytössä kokeilu, jonka mukaan ainoastaan joukkueiden kapteenit saavat puhua erotuomarille. Toinen jo kokeilussa oleva muutos on rankkarikisan potkujärjestyksen muuttaminen. Uuden systeemin mukaan ensin toinen joukkue potkaisee kerran, sitten toinen joukkue kahdesti, ja sitten ensin potkaissut kaksi kertaa.

Jalkapallo on maailman ylivoimaisesti suosituin ja seuratuin urheilulaji. Stadionit ovat täynnä, televisioyleisöt ovat valtavia ja rahaa lajissa liikkuu paljon enemmän kuin tarpeeksi.Miksi vieläkin pitää kehittää? Konsulteille kovapalkkaisia hommia?

Ole sinäkin viisas, lyö vedot Unibetille!>>