Yleisurheilun MM-kisat Pekingissä päätökseen!

  • Veikkaussivujen toimitus
  • Tuomas
  • Kuva: AFP
  • 19/02/2018
Jaa tämä...

Pekingissä urakka on tullut päätökseensä.

Kenia nappasi peräti 16 mitalia sunnuntaina päättyneissä yleisurheilun MM-kisoissa Pekingissä. Maa saalisti kultamitalin seitsemän kertaa, hopeisen mitalin kuudesti ja pronssisiakin mitaleita kolme kappaletta.

Kenia on hallinnut Etiopian kanssa yleisurheilun kestävyysjuoksuja jo pitkään, mutta tällä kertaa kultamitaleita tuli muistakin lajeista.

Suurimman mitalisaaliinsa Kenia keräsi neljä vuotta sitten Daegussa, jossa maan saldo oli 17 mitalia.

Historian ensimmäisissä MM-kisoissa mitalitaulukon kärkipaikkaa piti hallussaan Itä-Saksa, mutta sen jälkeen tilaston kärkipaikka on mennyt aina joko Yhdysvalloille tai Venäjälle. Yhdysvallat on voittanut mitalitilaston 11 kertaa.

Suomalaisten mitalisaalis laiha

Suomalaisittain mitalitaulukko oli varsin kurjaa katsottavaa. Tero Pitkämäen keihäspronssi jäi Suomen ainoaksi mitaliksi. Keihäsfinaalista muodostui lopulta hurja jännitysnäytelmä, kun Kenian Julius Yego heitti äärimmäisen kovatasoisen keihäsfinaalin voittoon yli 90-metrisen kaaren. Peliyhtiö Unibet piti Pitkämäkeä keihäsfinaalin yhtenä suurimpana mestarisuosikkina.

Suomi ei ole milloinkaan tätä ennen ollut ainoa mitalin saalistanut Pohjoismaa, joskin Suomi on ollut Pohjoismaiden mitalitilaston ykkönen nyt kaikkiaan yhdeksän kertaa.

Ruotsi on ollut Pohjoismaiden ykkönen viisi kertaa, Norja kolmesti ja Tanska kertaalleen jaetusti.

Pekingissä myös dopingkäryjä

Yleisurheilumaailman yksi suurimmista ongelmista, dopingkeskustelu on jälleen ollut vahvasti esillä. Myös Pekingissä kilpailijoita jäi kiinni dopingin käytöstä. Muun muuassa Koki Manunga ja Joyce Zakary eivät läpäisseet testejä. Venäjän antidopingtoimisto paljasti puolestaan kisojen lopulla, että MM-kisojen ainoa venäläiskävelijä Aleksandr Jargunkin antoi positiivisen dopingnäytteen.

Viime vuosina juuri Venäjän kävelymaajoukkuetta on ravistellut dopingkäryjen sarja, jossa pääepäilty on ollut valmentaja Viktor Tshegin. Hänen valmentamansa urheilijat ovat kärynneet testeissä yli 20 kertaa, ja osa heistä on saanut elinikäisen kilpailukiellon.

Britannialainen The Sunday Times lehti ja saksalainen uutistoimisto ARD julkaisivat kesällä tiedot yli 12 000 veritestistä, 5 000 urheilijalta vuosien 2001 ja 2012 väliltä paljastaen ison määrän epäilyttäviä dopingtuloksia. The Sunday Timesin mukaan Lontoon maratonin on voittanut 12 vuoden aikana seitsemän kertaa urheilija, jonka veriarvot ovat olleet epäilyttäviä.

Yleisurheilun osalta loppukesään mahtuu muun muuassa aina yhtä mielenkiintoinen Suomi-Ruotsi -maaottelu. Tällä kerralla kilpailu tullaan käymään syyskuun puolessa välissä Tukholmassa. Ruotsi-ottelu palaa Suomeen vuonna 2016, jolloin se kilpaillaan Tampereella. Se on ensimmäinen kerta, kun perinteikäs maaottelu järjestetään Suomessa muualla kuin Helsingissä.

Yleisurheilun MM-mitaleista taistellaan seuraavan kerran kahden vuoden päästä Lontoossa.

Yleisurheilumaailma hiljenee toistaiseksi, mutta urheilun ystäville seurattavaa riittää. Tennismaailman kauden viimeinen Grand Slam -turnaus pelataan ensi viikon maanantaista lähtien. Pelipaikkana toimii tuttuun tapaan New York, jossa Jarkko Nieminen pelaa viimeisen kerran suuren turnauksen pääsarjassa. Lue tarkempi ennakko tulevasta turnauksesta tästä.

Lue myös:
Real Madrid-tähti jälleen kerran hyvällä asialla!
Mestarien liigan lohkoarvonnassa tasaiset lohkot!

unibet