Yleisurheilun MM-kisoille karmea alku - dopingkäry heti avauspäivänä!

  • Veikkaussivujen toimitus
  • Tuomas
  • Kuva: AFP
  • 25/04/2018
Jaa tämä...

Pekingissä jo ensimmäinen kisapäivä on tarjonnut synkkiä uutisia.

Maailman parhaimmat yleisurheilijat kokoontuvat seuraavina päivinä kilpailemaan yleisurheilun MM-kisoihin Pekingiin. Kilpailuiden ensimmäinen päivä on tarjonnut jo synkkiä uutisia, sillä Josephine Onyia on kärähtänyt dopingista. Asiasta kertoo espanjalaismedia.

Dopingkäryn takia Onyia on poistettu naisten 100 metrin aitajuoksun lähtölistoilta. ABC:n mukaan Onyia antoi positiivisen dopingnäytteen jo Espanjan mestaruuskisoissa.

Jos tieto vahvistetaan, se saattaa tarkoittaa hänelle elinikäistä kilpailukieltoa. Hän on aiemmin kärsinyt kaksi kahden vuoden kilpailukieltoa.

Onyian käry pisti miesten 800 metrillä kisailevan joukkuetoverin Kevin Lópezin vihaiseksi.

– Nyt kaikki puhuvat dopingista, ei urheilusta, mies valitteli Las Provinciasin haastattelussa käryn tultua julki.

Lópezin kommentit on hyvinkin helppo ymmärtää. Kyseessä ei ole lainkaan Onyian ensimmäinen dopingkäry. Hän on antanut urallaan positiivisen dopingtuloksen neljä kertaa.

– Ensimmäisen positiivisen näytteen jälkeen pitäisi saada loppu-uran kestävä kilpailukielto. Tuollaiset synnynnäiset huijarit tulevat aina huijaamaan, López puhisi.

Onyia on juossut tällä kaudella 100 metrin aidat aikaan 12,98. 29-vuotiaan naisen uran toistaiseksi paras saavutus on vuoden 2008 olympialaisten välieräpaikka.

Yleisurheilumaailmassa räjähtämässä dopingpommi?

Britannialainen The Sunday Times lehti ja saksalainen ARD julkaisivat kesän aikana tiedot yli 12 000 veritestistä. Se sisälsi testit 5000 urheilijalta vuosien 2001 ja 2012 väliltä paljastaen ison määrän epäilyttäviä dopingtuloksia.

The Sunday Timesin mukaan muun muuassa Lontoon maratonin on voittanut 12 vuoden aikana seitsemän kertaa urheilija, jonka veriarvot ovat olleet epäilyttäviä.

IAAF pomot ovat ottaneet kärkkäästi kantaa syytöksiin, joiden mukaan he ovat laiminlyöneet ja peitelleet ongelman laajuutta.

Avauspäivä tarjonnut suomalaisille hyviä uutisia

Ensimmäiseen kisapäivään on mahtunut myös suomalaisittain erinomaisia uutisia. Miesten moukarikarsinnasta muodostui hurja jännitysnäytelmä, josta lopulta niin Tuomas Seppänen kuin David Söderbergkin etenivät loppukilpailuun saakka.

Söderberg, joka heitti A-ryhmässä, urakoi tasaisen sarjan. Söderbergin pisin heitto kantoi lukemiin 75,96. Söderberg oli karsinnan kuudes. Seppänen heitti puolestaan B-ryhmässä heti ensimmäisellä heitollaan lukemat 74,74. Kyseessä oli suomalaisen kauden paras tulos.

Karsinnan pisimmästä heitosta vastasi Puolan Pawel Fajdek, jonka moukari lensi lukemiin 78,38.

Peliyhtiö Unibet seuraa erinomaisien kertoimien kanssa yleisurheilun MM-kisoja ensimmäisestä kisapäivistä lähtien.

Lähteet: ABC, Iltalehti

Lue myös:
VIDEO: Kenet näistä UEFA valitsee Euroopan parhaaksi?
Suomalaisvalmentaja sveitsiläisseuran päävalmentajaksi!

unibet