Yleisurheilussa jättimäinen dopingepäily!

  • Veikkaussivujen toimitus
  • Tuomas
  • Kuva: AFP
  • 08/02/2015
Jaa tämä...

Kansainvälisen yleisurheiluliiton arkistoista on vuodatettu julkisuuteen tuhansia dopingtestejä, joista sadat viittaavat kiellettyjen aineiden käyttöön.

Brittiläinen Sunday Times -lehti kertoo saaneen haltuunsa tulokset tuhansista dopingtesteistä, joista sadat viittaavat vahvasti kiellettyjen aineiden käyttöön. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n kertoo, että tutkijoiden analyysin mukaan yli 800 urheilijan verinäytteet viittasivat vahvasti dopingiin tai olivat epänormaaleja. Myös BBC on kertonut nähneensä testitulokset.

Testitulokset tutkivat Robin Parisotto ja Michael Ashden. He ovat maailman johtavia anti-dopingasiantuntijoita.

Epänormaalit testitulokset eivät vielä välttämättä todista dopingia, koska ne voivat selittyä myös monin muin tavoin kuin dopingilla. Syitä voivat olla esimerkiksi sairaudet tai raskaus.

Yhteensä 12 359 vuotanutta testitulosta oli kerätty 11 vuoden ajalta vuosilta 2001-2012. Näytteitä oli 5 000 urheilijalta mukaan lukien olympia- ja mm-kisamitalistit.

Lontoon olympialaisten mitalisteista kymmenellä oli tutkijoiden mukaan epäilyttäviä tuloksia, ja joissakin lajeissa jopa jokaisen mitalistin tulokset olivat epäilyttäviä.

Tutkijoiden analyysin mukaan varsinkin Venäjä on joutunut hankalaan tilanteeseen. Yli 80 prosentilla maan mitalisteista tulokset olivat epänormaaleja. Lisäksi muun muuassa 18 kenialaisista mitalisteista olivat epäilyttäviä. Yleisurheilumaailman kirkkaimman tähden Usain Boltin tulokset olivat normaaleja.

– En ole koskaan nähnyt näin epänormaalin hälyttäviä veriarvoja. Todella moni urheilija näyttää käyttäneen dopingia ilman rangaistusta, ja on musertavaa, että IAAF näyttää antaneen tämän tapahtua, Robin Parisotto sanoi.

Ashden puolestaan vertasi yleisurheilun tilaa sellaiseksi kuin pyöräilymaailma oli Lance Armstrongin aikaan. Ashdenin mielestä tilanne on häpeällinen. Hänen mukaansa IAAF:n tärkein tehtävä on valvoa lajejaan ja suojella puhtaita urheilijoita.

IAAF ei ole kiistänyt testitulosten aitoutta. Järjestö kommentoi asiaa Sunday Timesille.

– IAAF on aina ollut eturivissä taistelussa dopingia vastaan, etsimässä ja ottamassa käyttöön uusia analyyttisiä tekniikoita ja metodeja.

Yleisurheilussa menossa synkät ajat

Kansainvälisen yleisurheiluliiton julkisuuteen vuotaneet dopingepäilyt eivät ole suinkaan viime aikojen ainoa negatiivinen asia. Itävaltalainen nuori seiväshyppääjä Kira Grünberg loukkaantui harjoituksissa halvaantuen. Grünbergin on kuitenkin, onneksi, kerrottu hengittävän itse.

Jalkapallon Veikkausliigassa pelataan sunnuntain kunniaksi kolmella pelipaikkakunnalla. Veikkaussivut on vahvasti mukana tarjoamalla erinomaiset vihjeet kahteen kamppailuun. Lue vihje otteluun SJK – FC Inter. Puolestaan Kuopiossa seurataan, että jatkuuko RoPSin huikea alkukausi. Lue vihje otteluun KuPS – RoPS.

Peliyhtiö Unibet on vahvasti mukana yleisurheilun MM-kilpailuissa. Tapahtuma järjestetään Pekingissä elokuun lopulla.

Lähteet: Iltalehti, BBC

Lue myös:
Pekingille olympialaiset vuonna 2022 – päätökselle rajua kritiikkiä!
Lähde: Rion olympiavedet erittäin saastuneita!

nordicbet-community-shield-790