Der Klassiker - Bayern München - Borussia Dortmund


Espanjan El Clasicon tietävät kaikki jalkapallon ystävät ympäri maailman. Entä mikä mahtaa olla Saksan Bundesliigan vastaava? Se on Der Klassiker, eli Bayern Münchenin ja Borussia Dortmundin välinen välienselvittely. Mittavaa historiikkia tällä ”bundesliigaderbyllä” ei ole tarjolla vuosien mukaan, mutta parissakymmenessä vuodessa on ehtinyt tapahtua vaikka ja mitä.

 

Bundesliigassa tällä hetkellä on yksi joukkuepari, jonka otteita odotellaan aina vesi kielellä. Toki Bundesliigassa on monta muutakin mielenkiintoista taisteluparia, mutta yksi odotetuimmista ja maailmalla tunnetuin pelipari on nimenomaan Bayern München ja Borussia Dortmund.

Parikymmentä vuotta värikästä historiaa

Tämän ”rivalryn” katsotaan alkaneen parikymmentä vuotta sitten kun joukkueet kohtasivat Mestarien Liigassa. Tuon ajan isot saksalaiset sankaripelaajat Lothar Matthaus ja Andi Möller ottivat sanallisesti kentällä yhteen ja nuotio oli valmis roihahtamaan. Dortmundin purjehtiminen vuoden 1997 Mestarien liigan mestariksi ja seuraavan kauden Bayernin päihitys Bundesliigassa nostivat joukkueen lopullisesti haastajaksi ja isoimmaksi sellaiseksi.

Eikä tapahtumat suinkaan loppuneet tähän, matkan varrelle on osunut niin maalivahtilegenda Olivier Kahnin törkeitä temppuja kuin jopa välivaltaisia otteluita. Yksi pahimmista taitaa olla vuoden 2001 ottelu, jossa tuomari jakoi peräti 13 pääsiäiskorttia ja joulukorttejakin meni jakoon kolme.

Tsekkaa tästä viisi Der Klassiker -huippupelaajaa ja ratkaisua

Bayern hallitsi 2000-luvun alkupuolta. Noihin vuosiin sisältyy myös Dortmundin peräti kaksi konkurssia, joihin löytyi sitten lopuksi rahoitus erittäin oudosta, mutta jälkikäteen ajateltuna loogisesta suunnasta. Kyllä, Dortmund pääsi jaloilleen Bayern Münchenin lainarahoilla. Korkoprosentti olisi ollut tietenkin mukava tietää, mutta ehkä Münchenissä tajuttiin että on elintärkeää että Dortmund pysyy sarjassa ja että Bayernilla on haastaja myös jatkossa myös omassa Bundesliigassa.

Mestarien liigan finaali 2013

Toistaiseksi Der Klassiker –ottelusarjojen helmenä on vuoden 2013 Mestarien liigan finaali. Ottelua odotettiin todella hartaasti ja kaikki keinot otettiin todellakin käyttöön. Muutamia tunteja ennen ottelua kerrottiin myös että Dortmundin pelaaja Mario Götze tulisi pelaamaan seuraamalla kaudella Bayern Münchenin riveissä. Voi olla että uutinen vaikutti Dortmundin pelaamiseen tai sitten ei, joka tapauksessa Bayern purjehti lopulta voittoon.

Tästä hieman vertailua Robert Lewandowskin ja Pierre-Emerick Aubameyangin välillä. Molemmat kannattaa laittaa seuraavan ottelun maalintekijävetoon.

Götze ei suinkaan ole ainoa pelaaja joka on pelannut molemmissa joukkueissa. Götze teki paluun Dortmundiin 2016 kaudelle, mutta kirvelevin siirto lienee Robert Lewandowskin siirtyminen Dortmundista Bayerniin. Maaliseppo siirtyi kauden 2014 aluksi Bayerniin ja on jatkanut maalitehtailuaan myös punaisten paidassa. Dortmundin paras maalintekijä on tällä hetkellä puolestaan Pierre-Emerick Aubameyang.

Der Klassiker kaudella 2017 – 2018

Tällä kaudella on nähty jo yksi näiden joukkueiden välinen taisto, kun joukkueet kohtasivat Saksan DFL Supercupissa. Siinä voitto ratkaistiin lopulta rankkareilla, peli meni 2-3 Bayernille. Tapahtumiahan riitti jälleen todella paljon ja nyt jo odotetaan marraskuun alun Borussia Dortmund – Bayern München peliä. Keväällä, maaliskuun viimeinen päivä on sitten vuorossa Bayern München – Dortmund. Ja kukapa sitä tietää vaikka nämä joukkueet kohtaisivat myös kauden Mestarien liigan pudotuspeleissä?

Laita ainakin nämä matsit omaan vedonlyöntikalenteriisi:

Borussia Dortmund – Bayern München 4.11.2017

Bayern München – Borussia Dortmund 31.3.2018