Counter-Strike: Global Offensive

First Person -ammuntapeli Counter-Strike: Global Offensive on yksi e-urheilun suurlajeista. Veikkaussivut kertoo lajista sekä vedonlyönnistä.


Counter-Strike: Global Offensive on e-urheilumaailman suurlaji.
CS:GO -matsia on helppo seurata, toisiaan vastaan taistelevista joukkueista on helppo nähdä, että kuka hallitsee ja kuka on pulassa.

CS:GO on yksi e-urheilun rahakkaimmista lajeista. Kaiken kaikkiaan CS:GO -turnauksissa ympäri maailman on jaettu jo yli 60 miljoonaa dollaria palkintorahoja.

CS:GO – näin pelataan

Counter-Strike: Global Offensive -pelissä kentällä on kaksi joukkuetta, poliisit sekä terroristit. Kummassakin joukkueessa on viisi pelaajaa. Joukkueet aloittavat satunnaisesti joko poliisina tai terroristeina, ja sitten 15 kierroksen jälkeen osia vaihdetaan.

Joukkueilla on pelissä hieman eri tehtävät. Terroristien tehtävänä on räjäyttää kierroksen alussa annettu pommi tai sitten eliminoida kaikki poliisit. Poliisit taas yrittävät estää pommin räjäytyksen tai vaihtoehtoisestai he yrittävät eliminoida kaikki terroristit.

CS:GO -otteluun kuuluu kaikkiaan 30 erää, eli se joukkue vie voiton, jolla on ensin 16 erävoittoa. Jos 30 erää pelataan tasan 15-15, pelataan jatkoerät, joissa neljällä erävoitolla vie koko ottelun.

CS:GO -erät ovat tiiviitä taistoja. Erä päättyy siihen, kun tehtävä on suoritettu tai viholliset kaikki eliminoitu. Yksi erä voi kestää enintään minuutin ja 55 sekuntia. Pommissa on 40 sekuntin aikalaukausin. Kisamatsi voi kestää pisimmillään puolitoista tuntia.

esports e-urheilu

Seitsemän karttaa

CS:GO -matseihin tulee vaihtelua sillä, että kilpailukäytössä on seitsemän erilaista karttaa, jossa joukkueet taistelevat. Kaikissa kartoissa on yhteisenä piirteenä se, että niissä on aina kaksi paikkaa pommille.

Jokainen kartta vaatii hieman erilaisia taitoja ja erilaisia taktiikoita. Tällä hetkellä kilpailukäytössä ovat kartat nimeltä: Inferno, Train, Mirage, Nuke, Overpass, Dust II sekä Vertigo. Varastossa on vielä reilut kymmenen erilaista karttaa. Noin vuoden välein kisakarttoja vaihdellaan

Kisakarttoihin tehdään pieniä muutoksia jatkuvasti, muuten ne alkavat liikaa suosia joitain joukkueita.

E-urheilun turnauksissa karttoja käytetään yleensä niin, että kun mennään paras kolmesta -systeemillä, niin kumpikin joukkue saa valita yhden kartan, ja kolmannen kartan valitsee sitten puolueeton osapuoli.

Raha ratkaisee

Pelin aikana ansaituilla rahoilla on merkitystä CS:GO:ssa. Joka kierroksella häviöllä oleva joukkue saa käyttöönsä vähemmän rahaa kuin voitolla oleva.

Rahaa saa pelissä eliminoimalla vihollisia, suorittamalla tehtäviä sekä erävoitoista. Rahalla sitten voi ostaa aseita ja muuta tarpeellista. Kuten usein tosielämässäkin, niin kun on CS:GO:ssa fyrkkaa niin saa paremmat vehkeet, joilla voi saada lisää fyrkkaa.

Ottelut alkavat pistoolikierroksella, jolloin pelaajilla on käytössä 800 taalaa. Tämä kierros on hyvä voittaa, taloudellinen hyöty pistoolikierroksen voitosta on todella iso.

Joukkueet voivat rahan puutteessa pitää säästökierroksen, jolloin seuraaviin kierroksiin satsataan enemmän varoja.

Sellaista kierrosta, jolla pelaajat ostavat isolla rahakasalla kaikki parhaat pyssyt, kutsutaan taas ase-eräksi. Ampuma-aseiden lisäksipelaajat voivat ostaa myös erilaisia kranaatteja, kypäriä ja vaikka luotiliivejä.

Huipulla jo jättitilit

CS:GO:n huippuammattilaiset ovat jo ehtineet tienata jättiomaisuuden pelillä. Vielä e-urheilun tähdet eivät pääse perinteisten urheilulajien huippujen ansioihin, mutta tuskin siihen kauan menee.

Tilastofirma Statistan mukaan CS:GO:ssa eniten ansainneet pelaajat ovat Xyp9x eli Andreas Hojsleth, jolla on tienettuna 1.753 miljoonaa dollaria, dupreeh eli Peter Rasmussen 1.750 miljoonalla dollarilla sekä dev1ce eli Nicolai Reedtz 1715 miljoonalla dollarilla. Suomalaisia ei kärkikymmenikössä ole.

Suomen CS:GO -maailman valopilkku on ENCE -joukkue, joka on kesästä 2018 lähtien ollut yksi maailman parhaita joukkueita. Parhaimmillaan ENCE on ollut HLTV:n maailmanrankingissa kakkosena. Viime vuoden alusta lähtien ENCE on jatkuvasti ollut rankingissa kymmenen joukossa.

CS:GO ja vedonlyönti

CS:GO -pelistä lyödään vetoa ensisijaisesti veikkaamalla ottelun voittajaa, voittajaa tasoitusvedon kanssa, yli/alle -vetoja, erikoisvetoja sekä turnausvoittoja.

Voittajavedot ovat yksinkertaisia. Lyöt vetoa sen puolesta, jonka uskot voittavan ottelun.

Tasoitusvedossa heikommalle joukkueelle annetaan muutama erä tasoitusta. Esimerkiksi, jos pelataan paras kolmesta systeemillä, niin heikompi saa tasoitusta +1.5 erää. Ja jos ottelu sitten päättyy suosikille 2-1, niin altavastaajan puolesta lyödyt tasoitusbetsit ovat voittajia.

Yli/alle -vedoissa voi kohteena olla melkein mikä vain ottelussa mitattava. Yleisin vaihtoehto on kuitenkin erien eli karttojen määrä, eli pelataanko paras kolmesta ottelussa yli vai alle 2,5 erää.

Yli/alle -vetoja voi pelata myös joukkueen tai yksittäisen pelaajan tappojen määrästä.

Erikoisvedot voivat sitten olla mitä vain, mitä vetofirma keksii. Tähän käyvät vaikka ensimmäisen eliminoinnin ajankohta tai minkälaisia eliminointeja ottelussa tulee.

Turnausvedoissa voi lyödä betsin sen puolesta, että kuka lopulta vie koko turnauksen, tai vaikka ketkä pelaavat loppuottelussa. Tässä kategoriassa kertoimet ovat useimmiten mukavan isoja.

 

eSports spesiaalit

  • Pelisivusto
  • Nappula
  • Bonus
  • Arvio
  • Tietoja