Dota 2 - e-urheilu ja vedonlyönti

Dota 2 on e-urheilulajeista se, jossa jaetaan pelaajille suurimmat palkintopotit. Suomalaiset JerAx ja Topson ovat ansiolistalla maailman huippua.

Defence of the Ancients 2 eli Dota 2 on e-urheilulajien kuningas ainakin siinä suhteessa, että siinä jaettavat palkintorahat ovat selvästi muita suuremmat.

Dota 2 taitaa myös olla kaikista e-urheilulajeista monipuolisin ja samalla monimutkaisin. Sen ymmärtäminen vaatii hieman syventymistä.

Dota 2:n pelaaminen on hieman strategiapelien ja toimintaroolipelien yhdistelmää. Kentällä on kaksi joukkuetta, jotka yrittävät tuhota vastustajan päärakennuksen. Dota 2:ssa tämän päärakennuksen nimi on Ancient.

Pelaajalla on oma pelihahmonsa, ja useimmiten pelaaja hallitsee vain tätä yhtä hahmoa. Joukkueen pelaajat tekevät yhteistyötä, eli pelissä on mukana paljon joukkuestrategiaa ja joukkueosaamista.

esports

Dota 2:n monipuolisuuteen on paljon syitä. Erilaisia pelihahmoja on tarjolla reilusti yli sata, ja määrä muuttuu jatkuvasti.

Pelin tavoite, eli vastuksen päämajan kaataminen, on yksinkertainen homma, mutta päämäärän saavuttamiseen on monta erilaista reittiä. Pelihahmon valinta on tärkeää. Pelistrategia on tietenkin myös oleellinen osa joukkueen pelaamista, ja tärkeää on myös se, että kuin joukkue onnistuu toteuttamaan strategiaansa.

Joukkueen pelaajien pelitaidot ovat myös oleellinen osa menestystä. Samaten joukkueen dynamiikka, eli se kuinka hyvät pelaavat voivat joukkueena olla vielä enemmän kuin osiensa summa, on merkittävä tekijä.

Sitten on vielä sellainen erikoisuus, jota kutsutaan juustostrategiaksi. Sillä tarkoitetaan epätavallisia hahmovalintoja ja strategioita, jotka ovat vastustajalle niin hankalia ymmärtää ja ennakoida, että niitä ei vain voi voittaa.

Dota 2:n monipuolisuuteen tulee lisää vielä siitä, että peliä päivitetään ahkerasti, jolloin itse pelin ydin säilyy, mutta metapeli saa uusia piirteitä.

Kartalla kolme linjaa, metsä ja joki

Dota 2:n pelikartalla on kolme linjaa, top, middle ja bottom. Lisäksi kartalla on neljä metsää, joki ja kartan kulmissa vielä tukikohdat. Jokaiselle linjalle syntyy tasaisin väliajoin joukko kätyreitä. Kätyrit taistelevat omalla paikallaan niin kauan kuin vain on joku, jota vastaan taistella. Taistelun jälkeen kätyrit matkaavat kohti vastustajan tukikohtaa, kunnes sitten jossain vaiheessa kuolema ne vie.

Pelin voittamisen kannalta jotkut paikat pelikartalla ovat tärkeämpiä kuin muut. Jokaisella linjalla on kolme tornia, ja sitten vielä joukkeen päärakennusta suojelee kaksi tornia.

Jokaisella linjalla on kummallakin joukkueella kaksi parakkia. Jos joukkue saa vastustajan kaikki parakit tuhottua, niin sitten tuhoajan kaikki kätyrit vahvistuvat megakätyreiksi.

Keskellä jokea on jatkuvasti vahvemmaksi tuleva neutraali hirviö Roshan. Roshan ei tahdo mennä nurin ellei koko joukkue ole sitä kaatamassa. Ja kun Roshanin saa nurin, niin se syntyy uudestaan noin kymmenen minuutin päästä. Kun Rosha kuolee, niin se pudottaa erilaisia arvokkaita esineitä.

Yli sata pelihahmoa

Oman pelihahmon, eli sankarin valinta on Dota 2:ssa tärkeä osa peliä. Valikoima on mittava. Pelihahmoja voi lajitella vaikka seuraavasti:

Hahmojen ensisijainen ominaisuus jaotellaan kolmeen: voima, älykkyys ja liikkuvuus.

Hahmon oletettu rooli pelissä: onko sankari taistelut päättävässä roolissa vai pääsankareita tukevassa roolissa.

Hahmon oletettu linja pelissä: keskilinja, puolustus vai hyökkäys tai sitten roam, eli mennään siellä missä on eniten joukkueelle hyödyksi.

Dota 2:ssa tappamalla vastustajia tai kätyreitä pelaajat saavat kokemuspisteitä ja kultaa. Kullalla voi ostaa pelissä hyödyllisiä välineitä, ja kokemuspisteet vaikuttavat hahmon kykyihin.

Liika into voi pilata pelin

Dota 2:ssa ei ole aikarajoituksia. Matsi kestää niin kauan, kunnes toisen joukkueen päärakennus eli ancient tuhoutuu tai sitten toinen joukkueista luovuttaa. Ammattilaismatsit kestävät keskimäärin puolesta tunnista 45 minuuttiin. Joskus mennään yli tunnin, ja siinä kohdassa pelin luonne muuttuu. Tunnin pelin jälkeen pelihahmot alkavat olla niin ladattu voimaa ja vaikka mitä, että pienikin virhe klikkaus saattaa ratkaista ottelun. Mitä pidemmälle matsi menee, niin sitä enemmän kyse on vain siitä, että kumpi joukkueista tekee virheen ensin.

Virallisissa Dota 2 -peleissä pelataan Captains Mode -versiota. Tämä peli alkaa niin, että joukkueiden kapteenit valitsevat oman joukkueena pelihahmot sekä poistavat hahmovalikoimasta pelihahmoja häiritäkseen vastustajaa. Hahmovalinnan jälkeen ostetaan välineitä ja tarvittaessa jaetaan resursseja joukkueen muillekin pelaajille.

Pelin alussa pelaajat asettuvat kartan linjoille. Kun kello lähtee käyntiin, niin kätyrit alkavat hiippailla kentälle, ja sitten mennään.

Pelin keskivaiheilla joukkueet yrittävät viedä itselleen kartan strategisia kohteita ja hakea muutenkin edullisia asemia joukkueelle.

Loppupelissä tappiolla ollut joukkue joutuu varovaisesti hakemaan sitä ratkaisevaa taistelua, jossa se pääsisi vielä peliin mukaan. Toinen mahdollisuus altavastaajalle on puolustaa omaa tukikohtaa ja odottaa, että johdolla oleva tekee virheen hyökkäämällä liian innokkaasti. Dota 2:ssa joukkueet usein häviävät siihen, että ne yrittävät lopettaa pelin liian kärsimättömästi.

Miljoonan taalan turnaus

Dota 2:n asema e-urheilun kärkilajina pohjaa varmaan siihen, että peli alunperinkin ilmestyi e-urheilua varten. Pelin kehittänyt Valve järjesti Dota 2:n ilmestymisen aikoihin samalla siihen aikaan käsittämättömän kovan miljoonan dollarin The International -turnauksen. Edelleenkin Dota 2:n turnauskausi huipentuu alkusyksyisin The Internationaliin. Mukana kisassa on Valven kutsumia kovia joukkueita sekä avoimista karsintaturnauksista mukaan päässeitä yrittäjiä.

Valve aikalailla kontrolloi Dota 2 -ympyröitä. Ammattilaispeli nojaa vahvasti Valven turnauskalenteriin.

Dota 2:ssa on tarjolla niin paljon palkintorahaa, että muut kalpenevat. Ja mikä parasta, suomalaiset ovat pärjänneet hienosti. Suomalaiset ovat keränneet pelissä kolmanneksi eniten palkintorahoja kiinalaisten ja usalaisten jälkeen.

OG on maailman ykkösjengi

Esportsearnings.com -sivuston mukaan vuoden 2019 listalla parhaiten ansainnut Dota 2 -pelaaja oli Jesse ”JerAx” Vainikka noin 3.16 miljoonan dollarin tienesteillä. Kakkosena oli ranskalainen Sebastien ”Ceb” Debs, joka keräsi viime vuonna aikalailla saman summan kuin JerAx. Kolmonen samalla summalla oli Topias ”Topson” Taavitsainen.

Suomalaisten menestys viime vuonna johtuu siitä, että heidän OG -joukkueensa vei The International -turnauksen. Joukkueen koko palkintosumma Kiinan Shanghaissa pidetyssä turnauksessa oli noin 14 miljoonaa euroa. Samalla vuoden 2019 kisassa OG:stä tuli ainoa joukkue, joka on uusinut mestaruutensa edelliseltä vuodelta.

Dota 2 ja vedonlyönti

Dota 2 on luonnollisesti myös hyvin edustettuna vetomarkkinoilla. Dota 2:n vetovaihto ei lajin suosiosta huolimatta ole ollut aivan niin suurta kuin muu e-urheilun vedonlyönti. Ehkä lajin monimutkaisuus pitää betsaajat poissa.

Voittajaveto on Dota 2:n kohdalla myös yksinkertainen betsausmuoto, lyödään vain vetoa, että kumpi joukkueista voittaa ottelun. Tasapeliä ei Dota 2:ssa ole.

Karttakohtaisessa voittajavedossa lyödään vetoa yksittäisten karttojen voitosta. Useimmiten ennen matsia vetofirmoilla on tarjolla kertoimet ensimmäisen kartan voitosta, mutta livevedon puolella voi sitten betsata muistakin kartoista.

Tasoitusvedossa annetaan heikommalle joukkueelle karttatasoitus. Kilpamatsit pelataan useimmiten paras kolmesta, joten heikommalle annetaan sitten tasoitusta +1.5 karttaa. Suosikin on vietävä matsi 2-0, että suosikki -1.5 -veto voittaisi.

Yli/alle -vedoissa yleisin veto Dota 2:n kohdalla on se, että kestääkö ottelu yli vai alle 2.5 karttaa. Jos betsaat alle, niin 2-0 -tulos on sinulle voitto. Muuten ei.

Dota 2:ssa on paljon erilaisia erikoisvetoja. Yleisiä ovat muun muassa tappojen määrät, ensimmäisen tapon tekevä pelaaja tai joukkue, tappojen ajankohdat ja vaikka mitä tahansa muu pelitapahtuma.

Turnausvedoissa luonnollisesti betsataan turnauksen voittajaa.

eSports spesiaalit

  • Pelisivusto
  • Nappula
  • Bonus
  • Arvio
  • Tietoja