Fortnite

Fortnite on nopeasti noussut maailman toiseksi suosituimmaksi peliksi. E-urheiluna se ei vielä ole suurlajien tasolla, mutta kuitenkin lujaa nousussa.


Fortnite on tuore peli, joka nopeasti ampaisi suursuosioon.
Epic Games toi Fortniten markkinoille vu0nna 2017, ja se on jo Rankerin julkaiseman listan mukaan maailman toiseksi suosituin peli Minecraftin jälkeen.

Fortniten suosion suurin syy on pelin Battle Royale -versio, jossa yhdessä pelissä on mukana sata pelaajaa taistelemassa toisiaan vastaan.

Fortnite on erinomainen peli hupikäyttöön, ja sekin lienee yksi syy sen suosioon. Sen grafiikat ovat miellyttävän sarjakuvamaisia ja leikkisiä. Fornite pyörii myös hyvin kevyemmilläkin tietokoneilla, ja se on vielä ilmainen.

e-urheilu

Pelaajat putoavat taivaalta saareen

Fortnite on first person shooter game, eli pelaaja kulkee pelissä hahmonsa mukana ja pyrkii tuhoamaan vastustajansa erilaisilla aseilla.

Ampumisen lisäksi Fortnitessa on mukana rakennustyökalu, jolla pelaaja voi rakentaa erilaisia seiniä, ansoja, torneja ja vaikka mitä.

Fortnite -matsi lähtee käyntiin niin, että pelaajat ovat lentävässä bussissa ottelun maastona olevan saaren yläpuolella. Maahan hypättyään pelaajat yrittävät löytää itselleen erilaisia aseita ja muita apuvälineitä.

Pelissä on seitsemän erilaista aselajia, jotka ovat englanniksi assault rifles, machine guns, smg’s, pistols, shotguns, sniper rifles ja explosive weapons eli erilaiset räjähteet. Aseistä löytyy vielä erilaisia malleja, ja niihin pätee sääntö, että mitä harvinaisempi ase, sitä tehokkaampi se on.

Rakennustyökalu on tärkeä apuväline Fortnitessa. Suojan rakentaminen itselle on hyvä apu, tai sitten työkalulla voi rakentaa vaikka reitin jonnekin, mihin muuten ei pääsisi. Rakentamiseen tarvitaan lisäksi puuta, ja sitä saa hakulla louhimalla. Hakulla voi kyllä sitten vaikka taistellakin, jos muuta asetta ei ole käytettävissä.

Pelin aikana taistelutantereena olevan saaren ympärillä on hurja myrsky, ja myrskyalue jatkuvasti laajenee. Pelaajien pelikenttä pienenee koko ajan myrskyn edetessä. Kun ottelun loppu lähenee, ei piilottelu pian enää onnistuu, vaan yhteenotto alkaa olla väistämätöntä.

eSports spesiaalit

  • Pelisivusto
  • Nappula
  • Bonus
  • Arvio
  • Tietoja

Kesällä World Cup

E-urheilun puolella Fortnitessa on kaksi eri muotoa, soolopeli ja duo-peli, eli mennään yksin tai sitten pareittain. Pelissä jaetaan pisteitä vastustajien eliminoimisesta ja omasta selviytymisestä. Kun matsi on ohi, niin sijoitus päätetään pisteiden perusteella.

Fortniten kehittänyt Epic Games tukee pelin kilpapelaamista valtaisilla, monen kymmenen miljoonan dollarin rahamäärillä. Epic Games myös järjestää turnauksia, joita pelataan viikottain, ja vielä kesäisin pelataan Fortnite World Cup.

Panostus on tuonut tulosta, mutta myös kritiikkiä. Epic Games ei arvostelijoiden mukaan kohtele e-urheilua ammattimaisesti, koska Fortniteen esimerkiksi julkaistaan uusia esineitä aivan tärkeiden turnausten alla. Taitopuoli jää arvostelijoiden mukaan vähemmälle, kun pelissä on mukana elementtejä, joita kukaan ei tunne.

Epic Games on myös saanut aikaan harmia turnausaikatauluillaan. Se esimerkiksi julkisti miljoonan taalan Winter Royale Open -turnauksen kiitospäiväksi vain parin päivän varoajalla.

Alun jälkeen Fortnite on jo levittäytynyt laajemmallekin. Yksi maailman suurimmista e-urheilun turnausjärjestäjistä ESL otti Fortniten viime vuoden alussa mukaan ESL Katowicen -turnaukseen.

Suomessakin Fortnite on suosittu eri turnauksissa. Suomalaisista joukkueista Fortnitea ovat pelanneet muun muassa HAVU ja Helsinki Reds.

Fortnite ja vedonlyönti

Vedonlyönnin puolella Fortnite ei ole vielä noussut suurimpien joukkoon, mutta onhan pelissä toki potentiaalia nousta aivan kärkipaikoille. Valtaisa määrä harrastajia ja selkeä peli auttavat myös betsausinnostuksen osalta.

Isoja turnauksia ei ole Fortnite: Battle Royalessa vielä kovin montaa ehtitty järjestää, mutta tämä varmasti muuttuu tulevaisuudessa.

Vedonlyöntitarjontakin on tähän mennessä ollut ohkaista, lähinnä tarjolla on ollut kertoimia voittajavedoista.

Ottelun voittaja on selkeä betsikohde. Lyödään veto sen puolesta, kuka voittaa ottelun tai sitten siitä, että kuka on viimeisenä saarella vielä pystyssä. Tasapelejä ei ole.

Turnauksen voittaja on sekin simppeli homma. Lyödään betsi siitä, että kuka vie koko turnauksen.

Muita mahdollisia betsejä Fortnitessa ovat erilaiset vedot ottelun tapoista.

Veto ensimmäisestä taposta ratkeaa nopeasti, yleensä ottelun muutaman ensimmäisen minuutin aikana.

Fortnitessa ei välttämättä käy niin, että ottelun voittaja saa tehtyä eniten tappoja. Eniten tappoja -betsi sitten lyödään sen puolesta, että kuka on matsin kovin surmakone.

Tappomääristäkin saa Fortnite -ottelussa hyvän betsauskohteen. Mikä on suurin määrä tappoja minkä yksi pelaaja matsissa saa aikaan?