League of Legends

League of Legends on e-urheilumaailman seuratuin laji. Lol on myös hyvin monipuolinen peli, se ei aukea satunnaiselle katsojalle ilman perehtymistä.


League of Legends eli LoL on e-urheilulajeista suurin.
Reilu kymmenen vuotta sitten julkaistu peli on suosittu niin kilpalajina kuin harrastajien hupinakin. League of Legends -otteluita seuraa joka viikko satoja tuhansia katsojia, ja kuukausittain yli 100 miljoonaa pelaajaa harrastaa Riot Gamesin luomaa peliä.

League of Legends – näin pelataan

LoL on moba- eli multiplayer online battle arena -peli. Pelissä on kaksi viiden hengen joukkuetta.

Taiston tarkoituksena on tuhota vihollisen nexus, eli jonkinlainen keskuskohde. Se voittaa, joka ensimmäisenä tuhoaa vastuksen nexuksen.

League of Legends -kentällä on kolme linjaa, top, middle ja bottom. Linjojen välissä on metsä eli jungle. Metsässä on monstereita, ja näitä surmaamalla pelaaja saa hyödyllistä kokemusta sekä rahaa.

Joukkue eteneen kentällä linja kerrallaan. Jokaisella linjalla on kolme tornia, jotka pitää tuhota, että pääsee eteenpäin. Maali eli nexus on joukkueiden tukikohdassa. Nexusta vartoi kaksi tornia, ja ennen kuin pääsee eliminoimaan näitä viimeisiä torneja, on saatava vielä inhibitorkin tuhottua.

Kun peli on käynnissä, niin linjoille vielä syntyy minioneita. Nämä auttavat pelaajia käymään tornien kimppuun. Minioneidenkin tuhoamisesta saa arvokasta kokemusta ja rahaa.

league of legends

Hahmoja, kohteita, rahaa ja taktiikkaa

League of Legens on hyvin monipuolinen peli, eikä se aukea ilman tutustumista sääntöihin ja eri ominaisuuksiin.

LoL -pelissä on suuri merkitys erilaisilla pelin objektiiveilla. Näitä yritetään valloittaa, jolloin pelaaja saa rahaa ja vahvempia ominaisuuksia. Tornien ja inhibitorien lisäksi pelissä tuhotaan erilaisia lohikäärmeitä ja Baron Nashor. Baron Nashor on pelin tärkein kohde. Sen kun saa nurin, niin pelaajan koko joukkue saa rahaa ja pelivoimaa. Baron Nashorin kukistaminen on usein iso askel koko pelin voittamisessa.

League of Legendsissä on valtaisa määrä erilaisia pelihahmoja, joista pelaajat saavat valita omansa. Kaiken kaikkiaan hahmoja on 142.

Hahmoille ostetaan pelissa ansaitulla kullalla erilaisia välineitä, itemejä, joita on valittavana satoja. Kaiken kaikkiaan oman pelihahmon voi rakentaa hyvin monista muuttujista.

League of Legends -pelissä taktiikka on oleellista. Pelin olemassaolon aikana parhaaksi tavaksi pelata peliä on osoittautunut se, että joukkueen viidestä pelaajasta yksi on top -linjalla, yksi mid -linjalla, yksi metsässä ja kaksi bottom -linjalla.

Pelaajien asettelu on pelissä aikalailla vakiintunut, mutta pelihahmojen osalta tapahtuu vaihtelua. Pelin kehittäjä Riot Games pitää mielenkiintoa yllä vaihtelemassa parin viikon välein hahmojen ja välineiden eli itemien ominaisuuksia.

Yleisin pelikartta League of Legendsissä on nimeltään Summoners Rift. Muut kartat saattavat olla hyvinkin erilaisia, esimerkiksi Howling Abyss -nimisessä kartassa on vain yksi linja ja pelihahmot valikoituvat satunnaisesti.

Erilaisia pelimuotoja LoL:ssa on lukuisia, osa niistä ei edes ole saatavilla koko ajan. League of Legends -maailma on hyvin monipuolinen.

eSports spesiaalit

  • Pelisivusto
  • Nappula
  • Bonus
  • Arvio
  • Tietoja

Maailman ykkönen

League of Legends on maailman seuratuin e-urheilulaji. Vuoden 2019 MM-turnausta Pariisissa seurasi parhaimmillaan lähes neljä miljoonaa katsojaa. USA:ssa League of Legends kuuluu jopa yliopistojen urheiluohjelmaan.

League of Legendsissä on perinteisen urheilun tapaan kehittynyt liigasysteemi. Vuodessa pelataan kaksi kautta. Kevään mestarit kohtaavat Mid Season Invitationalissa ja kesän mestarit pelaavat MM-turnauksessa.

Lajin hallitseva maailmanmestari on kiinalainen FunPlus Phoenix -joukkue

Suomalaisia ei ole mukana LoL -huippuliigoissa. Eniten palkintorahaa voittaneet pelaajat ovat lähinnä korealaisia ja kiinalaisia.

Puolisen vuotta sitten julkaistun listan mukaan eniten rahaa League of Legendsissä ovat ansainneet Lee “Faker” Sang-hyeok, yhteensä noin 1,228 miljoonaa taalaa, Lee “Duke” Ho-seong, ansiona noin 954 650 taalaa sekä Lee “Wolf” Jae-wan noin 913 000 dollarin potilla.

LoL ja vedonlyönti

League of Legends -pelissä voi lyödä vetoa ottelun voittajasta, voittajasta tasoitusvedon kanssa, erilaisia yli/alle -vetoja, erilaisia erikoisvetoja sekä turnausvoittoja.

Voittajavedossa ei ole sen kummempia koukeroita. Lyöt vain vetoa sen puolesta, että kumpi voittaa matsin. Tasapelejä ei LoL:ssa ole.

Myös karttakohtaisia voittajavetoja on tarjolla. League of Legends -ottelussa pelataan aina useampi kuin vain yksi kartta. Siitäkin voi lyödä vetoa, että kumpi voittaa jonkin tietyn kartan.

Tasoitusvedossa voidaan antaa tasoitusta kartoista tai vaikka tapoista. Jos altavastaaja saa +1.5 karttaa tasoitusta, niin altavastaaja vedot voittavat ellei suosikki vie matsia vähintään kahden kartan erolla.

Tappotasoitusvedoissa voidaan betsata joko tulosta yhden kartan tai koko ottelun osalta. Tappojen osalta heikompi joukkue voi saada hyvinkin paljon tasoitusta.

Yli/alle -vedoissa voidaa League of Legendsissä betsata pelattujen karttojen tai tappojen määrästä. Jos peli pelataan paras kolmesta -systeemillä, niin sitten totals -raja on 2.5.

League of Legendsissä on erinomaisen paljon mahdollisuuksia erikoisvedoille. Betsata voi vaikka ensimmäisen tapon suorittavasta pelaajasta tai joukkueesta tai vaikka mistä tahansa pelin tapahtumasta.

Turnausvedot ovat sitten yksiselitteisesti sitä, että betsataan sitä, kuka voittaa koko turneen.