Starcraft 2

Starcraft 2 on e-urheilun vedonlyönnissä neljänneksi suurin laji. Suomalainen Joona ”Serral” Sotala on maailman paras Starcraft 2 -pelaaja.

Starcraft 2 on vetomarkkinoilla neljänneksi suosituin e-urheilun peli, kertoo Legal Sports Report. Sen osuus kaikista vetorahoista on noin seitsemän prosenttia.

Starcraft 2: Heart of the Swarm on pelifirma Blizzardin vuonna 2010 julkaisema strategiapeli. Se on erinomaisen hankala peli hallita, pelaajalta vaaditaan nopeutta ja pelin strategisten taitojen hallintaa. Muista samankaltaisista, nopeista ja strategisista e-urheilun lajeista poiketen Starcraft 2 ei ole suosituimmassa muodossaan joukkuelaji, vaan peli mennään yksi-vastaan-yksi -systeemillä. Toki Starcraft 2:ta voi pelata myös erilaisina tiimiversioinakin.

e-urheilu

Vaikka Starcraft on jo kymmenisen vuotta vanha peli, niin sen suosio on edelleen nousussa. Katsojamäärissä se ei haasta e-urheilulajeista suurimpia LoL, Dota2 sekä CS: GO, mutta se kuitenkin tulee vakaasti näiden suurlajien perässä.

Rakenna armeija, tuhoa vastustaja

1 vastaan 1 -pelimuodossa Starcraft 2 on yksinkertainen peli. Pelaajat rakentavat itselleen armeijat, ja yrittävät tuhota vastustajan. Useimmiten se pelaaja, kumpi on saanut rakennettua suuremman armeijan, vie voiton. Armeijaa voi kasvattaa keräämällä kaasua ja mineraaleja. Pelaaja voi myös rakentaa itselleen uusia rakennuksia keräämillään resursseilla. Pelin ydin on siinä, että pelaajan on osattava tasapainoilla armeijan rakentamisen sekä talouden välillä.

Starcraft 2 -pelissä on pelihahmoina kolmenlaista rotua. Protossit ovat korkean teknologian humanoideja. Terran on ihmismäinen rotu, ja zergit ovat avaruuden olioiden kaltaisia petoja.

Roduilla on eri vahvuisia yksikköjä, ja näiden yksiköiden heikkoudet ja vahvuudet vaihtelevat. Yleinen sääntö Starcraft 2:ssa on, että mitä suurempi yksikkö, sitä tehokkaampi.

Starcraft 2:n strategiat

Starcraft 2:ssa on kaksi aloitusstrategiaa, aggressiivinen ja passiivinen. Aggressiivinen pelaaja yrittää hyökätä vastustajan tukikohtaan välittömästi ja saada aikaan niin paljon tuhoa kuin vain pystyy. Jos taktiikka onnistuu ja tuho on mittavaa, niin tästä on suuri etu loppupelissä. Toisaalta, jos aloitushyökkäys menee pieleen, niin loppupeli on sitten hyvin hankalaa.

Passiivisessa aloitusstrategiassa tehdään ensin enemmän työläisiä ja lisää rakennuksia, jotka sitten myöhemmin antavat mahdollisuuden suuren armeijan kasaamiselle. Vastustajan hyökkäyksiä puolustetaan ensin mahdollisimman vähäisellä armeijalla, jotta sitten loppumatsissa voisi rakentaa suuren armeijan nopeasti.

Kaasua ja mineraaleja

Starcraft 2:n pelitermeistä voi mainita laajentaminen eli expandingin, scouttaamisen ja häiriköinnin eli harassmentin. Laajentaminen tarkoittaa sitä, että pelaaja valtaa itselleen uuden alueen, johon rakentaa tukikohta. Uusi tukikohta auttaa keräämään enemmän kaasua ja mineraakeja. Ongelmana on se, että nyt joukot ovat useammassa paikassa, ja niitä on hankalampi puolustaa.

Scouttaaminen on sitä, että hankitaan tietoja ja selvitetään vastustajan pelitaktiikkaa.

Häiriköinti on sitä, että hyökkää nopeasti vastustajan kimppuun, tuhoaa työläisiä ja eri yksiköitä sekä hidastaa sen armeijan rakentamista.

Kaasun ja mineraalien kerääminen sekä rakentaminen ovat oleellinen osa peliä. Pelin alussa pelaajalla on päärakennus ja muutama työntekijä hommissa. Pikku hiljaa resursseja pitää alkaa kerätä enemmän. Mineraalit haetaan pellosta. Samaten kaasu, mutta kaasua varten on rakennettava jalostuslaitos.

Rahakkaita turnauksia

Starcraft 2:ssa pelataan isoja turnauksia, joissa on kunnon palkintosummat. Pelin jatko-osassa Legacy of the Voidissa esimerkiksi pelattiin vuonna 2018 WCS Global Finals, ja siinä jaettiin palkintoina peräti 700 000 dollaria. Keväällä Intel Extreme Masters -turnausorganisaatio, eli IEM, järjesti myös rahakkaan turnauksen, potti oli 400 000 dollaria.

Starcraft 2:n suurimmat joka vuosi pelattavat turnaukset ovat WCS sekä GSL. WCS on lyhenne sanoista World Championship Series ja GSL sanoista Global Starcraft League.

World Championship Series järjestää ympäri vuoden turnauksia kaikkialla maailmassa. Finaalihuipennus pelataan vuoden lopulla Blizzcon -tapahtumassa.

Global Starcraft League on sulautunut osaksi WCS -organisaatiota. Sen nimissä järjestetään turnauksia ympäri vuoden, ja pelit huipentuvat finaaleihin. GSL on vahvasti korealaisten hallitsema turnee.

Suomalainen Serral on maailman ykkönen

Starcraft 2 on vahvasti Etelä-Koreaan keskittynyt peli. Se on niillä kulmilla sen verran suosittu, että lajin suomalainen tähti Joona ”Serral” Sotala taitaa olla Etelä-Koreassa tunnetuin suomalainen ennen Kimi Räikköstä ja Teemu Pukkia.

Serral on Starcraft 2:n todellinen supertähti. Hän on keväällä 2020 maailman rankingin selvä ykkönen. Serral on ollut huipulla jo pitkään, jo vuoteen 2019 mennessä hän oli voittanut yhteensä 600 000 dollaria palkintorahoja. Serral on myös ensimmäinen ei-korealainen, joka on voittanut pelin maailmanmestaruuden.

Starcraft 2 eli Suomessa parasta aikaansa julkaisun alkuvuosina. Suomessa oli aluksi tuhansia pelinpelaajia, ja Euroopan huipulla useampikin suomalaistaituri. Suomessa myös järjestettiin rahakkaita turnauksia, joihin saapui pelaajia joka puolelta maailmaa.

Alkuhuuman jälkeen peli on laantunut Suomessa. Huippuja ei enää Serralin lisäksi ole. Harrastajien määräkin on romahtanut.

Voittaja- sekä tasoitusvedot

Starcraft 2 -matsit ovat käynnissä koronakriisinkin aikana. Toukokuun 2020 alussa Global Starcraft 2 Leaguen otteluista esimerkiksi Unibetilla on kertoimia auki. Starcraft 2 -betseissä suosittuja vetomuotoja ovat voittajavedot sekä tasoitusvedot.

Tasoitusbetsit ovat muotoa +/- 1.5, eli suosikin pitää voittaa kahdella erällä, että tasoitusveto suosikille osuu.

e-urheilu