Jalkapallon MM-kisat 2018 - vedonlyönti on jo alkanut


Aiheeseen liittyvä kuva

Jalkapallon MM-kisat Brasiliassa kesällä 2014 tarjosivat muutamia kovia yllätyksiä, skandaaleja, uusia jalkapallon supertähtiä, paljon maaleja, ja tiukan loppuottelun. Finaalissa Saksa peittosi Argentiinan 1-0. Vuonna 2018 tätä herkkua luvassa itänaapurissamme Venäjällä, jossa järjestetään vuoden 2018 jalkapallon MM-kilpailut aikavälillä 14.6 – 15.7. Kisojen suurempina näyttämöinä toimivat tietenkin Venäjän suurkaupungit Pietari ja Moskova. Ensi kesän kilpailut ovat järjestyksessään 21. maailmanmestaruuskilpailut ja ensimmäistä laatuaan Venäjällä ja koko Itä-Euroopassa.

Yleistietoa jalkapallon MM-kisoista

Lohkovaihe

MM-kilpailussa pelaa ensi kisoissa yhteensä 32 joukkuetta ympäri maailman. Joukkueet arvottiin 1. joulukuuta kahdeksaan neljän joukkueen lohkoon josta, joista kaikista kaksi parasta maajoukkuetta etenee neljännesvärierä vaiheeseen ja kohti futarin suurinta unelmaa, maailmanmestaruutta. Varsinaista ”kuolemanlohkoa” MM-kisoissa ei tällä kertaa ole, mutta ennakkoon yksi mielenkiintoisimmista lohkoista saattaa olla Saksan, Meksikon, Ruotsin ja Etelä-Korean muodostoma lohko F. Tässä lohkojako kokonaisuudessaan:

Lohko A

Venäjä

Saudi-Arabia

Egypti

Uruguay

Lohko B

Portugali

Espanja

Marokko

Iran

Lohko C

Ranska

Australia

Peru

Tanska

Lohko D

Argentiina

Islanti

Kroatia

Nigeria

Lohko E

Brasilia

Sveitsi

Costa Rica

Serbia

Lohko F

Saksa

Meksiko

Ruotsi

Etelä-Korea

Lohko G

Belgia

Panama

Tunisia

Englanti

Lohko H

Puola

Senegal

Kolumbia

Japani

Pudotuspelit

Neljän vuoden piinaava odotus jalkapallon MM-kisojen pudotuspeliotteluista päättyy vihdoin 30. kesäkuuta on neljännesvälierät käynnistyvät kahdeksassa eri kisakohteessa jotka ovat: Sotsi, Kazan, Samara, Rostov-na-Donu, Moskova (Luzniki), Nizni Novgorod, Pietari ja Moskova (Spartak). Heinäkuun 10. päivä mennessä joukkueet ovat karsiutuneet neljään ja kisakaupungit kahteen, Moskovaan ja Pietariin. Näissä Venäjän ylpeyden aiheissa pelataan myös viimeisenä kisapäivä 15. heinäkuuta pronssiottelu (Pietari) ja kultaottelu (Moskova). Onko taas niin että ensin pelataan kuukausi jalkapalloa ja lopussa Saksa voittaa?

Kuumat nimet

Vuoden 2014 MM-kisoissa vilisi toinen toistaan nimekkäämpiä pelaajia ja jalkapallomaailman suurimpia tähtiä. Kisat nostivat parrasvaloihin myös uusia nimiä kuten kolumbialaiset James Rodriguezin ja Juan Cuadradon. Vuoden 2018 on tietenkin kaksi nimeä ylitse muiden ja ne ovat Leo Messi sekä Cristiano Ronaldo. Saako Messi johdatettua Argentiinan siihen menestykseen mitä maalta on odotettu jo vuosia? Entä uusiko Ronaldo ja Portugali EM-kisoissa nähdyn yllätyksen ja nappaavat MM-pokaalin? On myös mielenkiintoista nähdä miten tällä kaudella Valioliigassa tulikuumana liekehtivät Tottenham-pelurit Harry Kane ja Dele Alli tekevät Kolmen Leijonan paidassa.

Tässäkö muutama kisoissa nähtävä huippunimi?

 

Muuta höpinää

Venäjän jalkapallon MM-kisojen ja sen stadionin rakentamishankkeiden ympärillä on kuhissut aina siitä asti, kun kisat myönnettiin maalle vuonna 2010. Venäjän kuten myös Qatarin kisojen valinnan taustalla on todennäköisesti korruptiota ja äänestysten ohjailua lahjuksilla. Korruptiosyytökset ovatkin ravistelleet viime vuosina kovasti FIFA:a ja johtaneet aina järjestön nokkamiehen Sepp Blatterin eroon asti.

Venäjällä on ollut myös isoja ongelmia kisastadioneiden rakentamisen kanssa. Rakennusaikataulut ovat venyneet, paukkuneet ja erinäiset ongelmat ja turvallisuuspuutteet ovat johtaneet aina rakennusmiesten kuolemiin asti. Venäjän oman maan jalkapallon valioliigassa on myös nähty ikäviä tapauksia, kun katsojat ovat käyttäytyneet rasistisesti ulkomaalaisia pelaajia kohtaan. Niin pelaajilla kuin turisteilla onkin ikäviä pelkoja rasismiin liittyen kisojen aikana.

Kaikesta huolimatta kisat tullaan käymään ajallaan Venäjällä, ja kaikkien jalkapalloa rakastavien ihmisten yhteinen toive on se, että rehti urheilu sekä suuret tunteet voittavat kaikki esteet ja järjettömyydet.

 

Veikkaussivujen MM-futis -kisaosio tulee tarjoamaan futisfanille maittavan kattauksen koko MM-kisojen ajelle. Kisasivuilta löytyi muun muassa kaikkien MM-joukkueiden kokoonpanot, kattavan otteluohjelman TV-lähetyksineen sekä ajantasalla pysyvät sarjataulukot.

Veikkaussivuilta löydät tuhdit ennakkopaketit MM-kisojen alkajaisiksi sekä tietysti jytkyimmät vedonlyöntivihjeet koko turnauksen ajalle.

Entä mitä jalkapallomaailmassa tapahtuu nyt?
Näistä ja muista tuoreimmista uutisista   voit taas lukea täältä!

Jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut on kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n järjestämä turnaus, joka järjestetään neljän vuoden välein. Kyseessä on maailman seuratuin urheilutapahtuma yhdessä olympialaisten kanssa. Koska kilpailut järjestetään neljän vuoden välein, maailmanmestaruus on huippupelaajien arvostuksessa korkealla. Maailmanmestaruudesta on pelattu vuodesta 1930 lähtien.

Maailmanmestaruuksia eniten on kerännyt Brasilia, joka on juhlinut kultaa viisi kertaa. Samainen maa on osallistunut jokaiseen lopputurnaukseen ja saavuttanut niissä viiden kullan lisäksi kaksi hopeaa ja kaksi pronssia. Toiseksi menestynein ja eniten mitaleita on saavuttanut Saksa, joka voitti maailmanmestaruuden vuonna 2014. Mitalisti on aina ollut Euroopan, Etelä-Amerikan tai CONCACAF-lajiliitosta.

Did @idriselba take #TheBest selfie in world football tonight? ??

Henkilön FIFA World Cup (@fifaworldcup) jakama julkaisu

Lopputurnaukseen pääsee automaattisesti vain järjestävä maa. Nykyjärjestelmä on muuttunut sen verran, että aikaisemmin myös hallitseva mestari pääsi lopputurnaukseen karsimatta, mutta kiistat maanosien välisistä paikkakiintiöistä ovat johtaneet muutokseen. Puolustavan mestarin on myös haluttu pelaavan karsintapelejä. Käytännössä se tarkoittaa, että ainoastaan ystävyysotteluiden pelaaminen ei katsota valmistavan tarpeeksi hyvin joukkuetta MM-turnaukseen.

Turnaukseen karsii noin parisataa maata. Karsintojen päätteeksi mukaan selviää 32 maata itse lopputurnaukseen. Ranskan MM-kisoista 1998 lähtien 32 maata ovat pelanneet lopputurnauksessa. Aikaisemmissa lopputurnauksissa pelasi 16 maata, lukuun ottamatta vuosien 1930, 1938 ja 1950 MM-kisoja. Vuodesta 1998 pelatun nykymuotoisen pelisysteemin lopputurnauksessa jokaisen lohkon kaksi parasta etenevät neljännesvälieriin, joista voittajat jatkavat neljän parhaan joukkoon ja sitä kautta mitalipeleihin

Jalkapallon mm-kisat 2014 järjestettiin Brasiliassa ja mestaruuden vei Saksan joukkue kukistettuaan loppuottelussa Argentiinan 1-0. Seuraava maailmanmestaruusturnaus järjestetään Venäjällä vuonna 2018.  14. kesäkuuta – 15. heinäkuuta pelattavat kisat ovat herätteneet pelillisten seikkojen lisäkis paljon mielenkiintoa, muun muassa Venäjänä poliittisen tilanteen sekä keskeneräisten stadinion hankkeiden vuoksi. Venäjän jälkeen seuraavana vuorossa ovat Qatarissa käytävät kilpailut vuonna 2022, joiden ylle oman varjonsa on lyönyt FIFA:n korruptioväitteet.

 

Vuosi Isäntämaa Mestari Hopeaa Pronssia
1930  Uruguay  Uruguay  Argentiina Yhdysvallat
1934  Italia  Italia  Tšekkoslovakia Saksa
1938  Ranska  Italia  Unkari Brasilia
1950  Brasilia  Uruguay  Brasilia Ruotsi
1954  Sveitsi  Saksa  Unkari Itävalta
1958  Ruotsi  Brasilia  Ruotsi Ranska
1962  Chile  Brasilia  Tšekkoslovakia Chile
1966  Englanti  Englanti  Saksa Portugali
1970  Meksiko  Brasilia  Italia Saksa
1974  Saksa  Saksa  Alankomaat Puola
1978  Argentiina  Argentiina  Alankomaat Brasilia
1982  Espanja  Italia  Saksa Puola
1986  Meksiko  Argentiina  Saksa Ranska
1990  Italia  Saksa  Argentiina Italia
1994  Yhdysvallat  Brasilia  Italia Ruotsi
1998  Ranska Ranska  Brasilia Kroatia
2002  Korea /  Japani  Brasilia  Saksa Turkki
2006  Saksa  Italia  Ranska Saksa
2010  Etelä-Afrikka  Espanja  Alankomaat Saksa
2014  Brasilia  Saksa  Argentiina Alankomaat
2018  Venäjä
2022  Qatar