Jalkapallon MM-kisat 2022 - mm-kisa veikkaus


BONUS: 100% bonus 100€ asti
Pelaa nyt

Vuoden 2022 jalkapallon MM-turnaus on ristiriitainen tapahtuma. Pelit pelataan Qatarissa, ja Arabian niemimaan tulikuuman kesän vuoksi kisat on siirretty pelattavaksi talvella. Ensimmäinen ottelu pelataan 21.11.2022 ja loppuottelu 18.12.2022. Tällaista ei jalkapallomaailmassa olla tehty koskaan ennen. Kansalliset sarjat laitetaan pitkäksi aikaa tauolle, että MM-turnaus saadaan pelattua.

2022 MM-turnaus on ensimmäinen kerta, kisat pelataan arabimaassa sekä ensimmäinen kerta, kun kisat pelataan muslimienemmistöisessä maassa.

Qatarin MM-turnauksen kisastadioneille on rakennettu jopa ilmastointi, mutta sekään ei olisi auttanut keskikesän epäinhimillisissä oloissa.

Korruptiosyytösten piinaamat kisat

Qatarin MM-turnausta on kritisoitu rankasti korruption ja työläisten olojen vuoksi. Qatarin valintaa kisäisännäksi on syytetty monesta suunnasta lahjuksin järjestetyksi prosessiksi. FIFA itse teki asiasta selvityksen, ja yllättäen se totesi, että mitään vilppiä ei ollut tapahtunut. FIFA:n tutkinta oli hieman sama, kuin jos urheilija tutkii itse itseään, että onko tullut otettua dopingia. Sittemmin FIFA:n entinen presidentti Sepp Blatterkin on antanut ymmärtää, että Qatar sai kisat vilungilla.

Toinen rankka syytös Qatarin kisajärjestelyille on ollut kisapaikkoja rakentavien siirtotyöläisten työolot. Amnesty International ja muut ihmisoikeusjärjestöt ovat kertoneet, että työläiset ovat käytännössä pakkotyössä ja tuhannet ovat kuolleet vaarallisissa oloissa.

Avausottelu marraskuussa, finaali joulukuussa

Qatarin turnauksen avausottelu pelataan 21.11.2022 kello 13.00 Qatarin aikaan Al Bayt -stadionilla. Finaali pelataan 18.12.2022 kello 18.00 paikallista aikaa Lusail Iconic -stadionilla. Kisat sopivat suomalaisille illanvirkuille. Myöhäisin otteluiden alkamisaika on kello 22.00, eli 01.00 Suomen aikaa.

Turnauksessa on mukana 32 maata. Alkulohkoja on kahdeksan, jokaisessa neljä joukkuetta. Puolet joukkueista jatkaa pudotuspeleihin. Voittajat pääsevät seuraavalle kierrokselle, kunnes jäljellä on enää kaksi joukkuetta.

MM-kisat ovat vielä kaukana, eikä esimerkiksi Euroopassa ole pelattu vielä ainuttakaan karsintaottelua, mutta kertoimia seuraavasta maailmanmestarista on jo tarjolla.

Brasilia vetomarkkinoiden ykkönen

Betssonin listoilla kärkipaikkoja hallitsevat tietenkin vanhat ja tutut jalkapallon suurmaat. Betssonin listalla ykkönen on Neymarin johtama Brasilia. Joulukuussa 2020 Brasilian mestaruuskerroin Betssonilla on 7.00.

Kakkosena listalla on Venäjän 2018 MM-turnauksen ykkönen Ranska. Ainakin vielä loppuvuodesta 2020 Ranskaa valmentaa edelleen mestarivalmentaja Didier Deschamps, ja kentällä ovat edellisten kisojen sankarit Kylian Mbappe sekä Antoine Griezmann. Ranska saa tässä vaiheessa kertoimeksi 8.00.

Kolmantena Betssonin mestarilistalla on takavuosien hallitsija Espanja kertoimella 10.00. Espanja ei ole hetkeen ollut lähelläkään sitä joukkuetta, jonka keskikenttää pyöritti Barcelonan kaksikko Iniesta ja Xavi, ja jonka puolustuksen muurasivat umpeen Real Madridin Casillas ja Sergio Ramos.

Pitkästä aikaa vakavasti otettava Englanti saa saman kertoimen kuin Espanja, eli 10.00. Venäjän kisoissa Englanti pelasi semifinaaleihin asti nuorella joukkueella. Nyt pelaajat alkavat olla jalkapalloilijan parhaissa vuosissa, ehkä tässä kohtaa vihdoin alkaisi olla aika, kun Englanti saa nostaa Jules Rimet -pokaalia. Football’s Coming Home, vai onko?

Brasilian MM-turnauksen 2014 ykkönen Saksa saa kertoimeksi 11.00. Venäjän MM-kisoissa Saksa romahti ja jäi alkulohkoon. Päävalmentaja Löw sai jatkaa epäonnistumisen jälkeen. Saksa ei ole noussut samalle tasolle kuin mestaruutensa aikoihin. Kultainen sukupolvi sielläkin taisi silloin olla maajoukkueen runkona, ja nyt tämä porukka on osittain siirretty jo syrjään.

Joko Leo Messi voittaisi maajoukkueessakin pokaalin? Argentiinan MM-kerroin on Betssonilla 13.00. Vaikea ainakin tässä vaiheessa uskoa maan voittoon. Messi ei ole ollut entisensä, eikä muukaan Argentiinan joukkue vaikuta Etelä-Amerikan karsintojan alkukierroksilla kovinkaan erikoiselta. Mutta toki yhdessä kuukauden mittaisessta turnauksessa voi sattua mitä vain. Jos kuntohuippu osuu kohdalle, niin Messiltä kuin muiltakin argentiinalaisilta, niin miksipä ei joukkue menisi vaikka loppuun saakka?

Betssonin listalla kertoimen 13.00 saavat myös eurooppalaiset naapurit Hollanti ja Belgia. Portugalin mestaruuskerroin on 15.00 ja Italian jo 21.00.

Jalkapallon MM-karsinnat

Suomi aloittaa MM-karsinnat hankalassa lohkossa, kaipa sitä voi sanoa Euroopan karsintojen kuoleman lohkoksi.

Suomi pelaa D-lohkossa. Muut joukkueet ovat Bosnia, Ranska, Ukraina ja Kazakstan. Yksikään joukkueista ei ole varsinainen heittopussi, pelireissu Kazakstaniin ei ole erityisen helppo kenellekään.

Ranska on luonnollisesti lohkon selvä ennakkosuosikki. Marraskuussa 2020 Suomi teki ikimuistoisen tempun harjoitusmaaottelussa Ranskan kansallisstadionilla Stade de Francella Pariisin liepeillä, ja voitti matsin 2-0. Suomella oli kentällä aivan aloittelijoiden kokoonpano, ja silti joukkue piti pilkkanaan Ranskan miljoonamiehiä. Ei ottelu tietenkään Suomelle sen kummempaa etunojaa tässä otteluparissa anna, mutta on voitto kuitenkin muistutus, että hyvänä päivänä Suomi pärjää kenen kanssa vain.

Ukraina on lohkon kakkossuosikki. Venäjän MM-kisojen karsinnoissa Suomi ja Ukraina pelasivat samassa alkulohkossa. Suomi hävisi kummatkin ottelut, mutta vain maalilla. Ukrainassa peli päättyi 1-0 ja Tampereen Ratinassa 1-2.

Bosnian Suomi kohtasi legendaarisissa EM-karsinnoissa kaksi kertaa. Ensin Tampereella Suomi voitti 2-0, ja sitten Bosniassa kotijoukkue vei matsin 4-1. Suomi oli karsintalohkon kakkonen, ja Bosnia takelteli sen verran pahasti, että jäi neloseksi.

Kazakstania Suomi ei ole kohdannut aikoihin, mutta joukkueen tason voi arvioida siitä, että esimerkiksi viime EM-karsinnoissa se voitti kotonaan Skotlannin 3-0, ja sitten toisaalta hävisi kotonaan Venäjälle 0-4. Kazakstan on lohkossa se joukkue, joka pitäisi voittaa, jos mielii kisoihin, mutta aivan varmasti joku kazakstanilaisiin kompastuu.

Betssonilta löytyvät kertoimet lohko D:n voittajasta. Joulukuueesa 2020 juuri lohkoarvonnan jälkeen Ranskan kerroin lohkovoitosta on 1.12. Ukrainan ja Bosnia kerroin on 12.00, Suomen 76.00 ja Kazakstanin 101.00.

Ukrainan ja Bosnian kerroin on aivan liian pieni verrattuna Suomeen. Näiden kolmen joukkueen tasoero ei ole näin suuri.

BONUS: Bonus 100€ ilmaisveto
Pelaa nyt

Jalkapallon MM-kisojen historiaa

Jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut on kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n järjestämä turnaus, joka järjestetään neljän vuoden välein. Kyseessä on maailman seuratuin urheilutapahtuma yhdessä olympialaisten kanssa. Koska kilpailut järjestetään neljän vuoden välein, maailmanmestaruus on huippupelaajien arvostuksessa korkealla. Maailmanmestaruudesta on pelattu vuodesta 1930 lähtien.

Maailmanmestaruuksia eniten on kerännyt Brasilia, joka on juhlinut kultaa viisi kertaa. Samainen maa on osallistunut jokaiseen lopputurnaukseen ja saavuttanut niissä viiden kullan lisäksi kaksi hopeaa ja kaksi pronssia. Toiseksi menestynein ja eniten mitaleita on saavuttanut Saksa, joka voitti maailmanmestaruuden vuonna 2014. Mitalisti on aina ollut Euroopan, Etelä-Amerikan tai CONCACAF-lajiliitosta.

Lopputurnaukseen pääsee automaattisesti vain järjestävä maa. Nykyjärjestelmä on muuttunut sen verran, että aikaisemmin myös hallitseva mestari pääsi lopputurnaukseen karsimatta, mutta kiistat maanosien välisistä paikkakiintiöistä ovat johtaneet muutokseen. Puolustavan mestarin on myös haluttu pelaavan karsintapelejä. Käytännössä se tarkoittaa, että ainoastaan ystävyysotteluiden pelaaminen ei katsota valmistavan tarpeeksi hyvin joukkuetta MM-turnaukseen.

Turnaukseen karsii noin parisataa maata. Karsintojen päätteeksi mukaan selviää 32 maata itse lopputurnaukseen. Ranskan MM-kisoista 1998 lähtien 32 maata ovat pelanneet lopputurnauksessa. Aikaisemmissa lopputurnauksissa pelasi 16 maata, lukuun ottamatta vuosien 1930, 1938 ja 1950 MM-kisoja. Vuodesta 1998 pelatun nykymuotoisen pelisysteemin lopputurnauksessa jokaisen lohkon kaksi parasta etenevät neljännesvälieriin, joista voittajat jatkavat neljän parhaan joukkoon ja sitä kautta mitalipeleihin

Jalkapallon mm-kisat 2014 järjestettiin Brasiliassa ja mestaruuden vei Saksan joukkue kukistettuaan loppuottelussa Argentiinan 1-0.

Venäjän MM-turnauksen 2018 voitti Ranska. Loppuottelussa se kukisti Kroatian 4-2. Finaali oli poikkeuksellisen suurimaalinen, ja muutenkin kisat olivat kaikin puolin menestys. Pelit olivat viihdyttäviä ja yllättäviäkin. Kisajärjestelytkin onnistuivat erinomaisesti. Ennen turnausta pelättiin mahdollisia levottomuuksia, mutta mistään häiriöistä ei näkynyt jälkeäkään.

Venäjän MM-turnauksen puheenaiheita olivat Ranskan lisäksi Saksan jääminen alkulohkoon, Englannin nousu maailman huipulle, Ronaldo, Messi ja Neymar .

Isäntämaa Venäjäkin pelasi hyvät kisat. Se putosi vasta neljännesfinaaleissa Kroatialle rankkareilla.

Alla vielä lueteltuna aiemmat kisamaat mestareineen:

Vuosi Isäntämaa Mestari Hopeaa Pronssia
1930  Uruguay  Uruguay  Argentiina Yhdysvallat
1934  Italia  Italia  Tšekkoslovakia Saksa
1938  Ranska  Italia  Unkari Brasilia
1950  Brasilia  Uruguay  Brasilia Ruotsi
1954  Sveitsi  Saksa  Unkari Itävalta
1958  Ruotsi  Brasilia  Ruotsi Ranska
1962  Chile  Brasilia  Tšekkoslovakia Chile
1966  Englanti  Englanti  Saksa Portugali
1970  Meksiko  Brasilia  Italia Saksa
1974  Saksa  Saksa  Alankomaat Puola
1978  Argentiina  Argentiina  Alankomaat Brasilia
1982  Espanja  Italia  Saksa Puola
1986  Meksiko  Argentiina  Saksa Ranska
1990  Italia  Saksa  Argentiina Italia
1994  Yhdysvallat  Brasilia  Italia Ruotsi
1998  Ranska Ranska  Brasilia Kroatia
2002  Korea /  Japani  Brasilia  Saksa Turkki
2006  Saksa  Italia  Ranska Saksa
2010  Etelä-Afrikka  Espanja  Alankomaat Saksa
2014  Brasilia  Saksa  Argentiina Alankomaat
2018  Venäjä  Ranska  Kroatia  Belgia
2022  Qatar

 

BONUS: 10€ ilmaisveto!
Pelaa nyt

Vuonna 2026 pelataan Kanadassa, USA:ssa ja Meksikossa

Vuoden 2026 MM-turnaus leviää koko Pohjois-Amerikkaan. Isäntämaina ovat Kanada, USA ja Meksiko. Järjestäjäkaupunkeja on 16. Suurin vastuu on USA:lla, jonka stadioneilla pelataan neljännesfinaalit, semifinaalit ja loppuottelu.

United 2026 -hanke voitti FIFA:n äänestyksessä Marokon. Kanadassa ei koskaan aikaisemmin olla pelattu MM-jalkapalloa. Meksiko on aikaisemmin ollut kisaisäntä vuosina 1970 ja 1986, ja nämä kisat muistetaan urheilullisina täysosumina. 1970 Brasilia voitti mestaruuden, ja se oli Pelelle kolmas kerta maailmanmestarina. 1986 Diego Armando Maradona vei lähes yksi Argentiinan mestariksi asti.

USA:ssa lopputurnaus on järjestetty vuonna 1994, ja silloin mestariksi pelasi Brasilia.

Vuoden 2026 MM-turnausta alkaa jo vaivata mammuttitauti. Osallistujamaiden määrää kasvatetaan 32 joukkueesta aina 48 joukkueeseen asti.