Kesäolympialaiset Tokio 2021 23.07 - 8.08.2021


Tokio olympialaiset 2020

Vuoden 2020 kesäolympialaiset peruttu – kisat vuonna 2021

Tokion vuoden 2020 kesäolympialaiset jäävät siinä mielessä historiallisiksi kisoiksi, että ne ovat ensimmäiset kesäolympialaiset historian aikana, jotka on jouduttu siirtämään. Kisat piti järjestää 23. heinäkuuta – 10. elokuuta 2020 mutta maailman laajuisen koronaviruspandemian vuoksi kansainvälinen olympiakomitea päätti siirtää kisoja vuodella. Kesäolympialaisten 2020 avajaiset ovatkin nyt vasta 23.07.2021 ja kisojen päätöspäivä on 08.08.2021.

Olympialaisten urheilijavalinnat

Moni vuoden 2020 Olympialaisiin valittu urheilija on varmasti huojentunut uusista tiedoista, joiden mukaan kisapaikkansa jo ennen keskeytyspäätöstä ansainneet urheilijat saavat pitää paikkansa. Tämä linjaus tuli KOK:lta mutta jokainen kansallinen olympiakomitea voi tehdä omat ratkaisunsa.

Alla lueteltuna suomalaisurheilijat, jotka olivat jo rikkoneet tulosrajan tai ansainneet maapaikan Suomelle.

Olympialaisten tulosrajat jo rikkoneet suomalaisurheilijat

Matti Mattsson, 200 m rintauinti.

Veli-Matti “Aku” Partanen, 50 km kilpakävely.

Topi Raitanen, 3000 m estejuoksu.

Antti Ruuskanen, keihäänheitto.

Oliver Helander, keihäänheitto.

Annimari Korte, 100 m aitajuoksu.

Reetta Hurske, 100 m aitajuoksu, henkilökohtainen paikka.

Suomen saavuttamat olympialaisten maapaikat

Miesten skeet-ammunta (paikan saavutti Lari Pesonen)

Naisten trap-ammunta (paikan saavutti Satu Mäkelä-Nummela)

Naisten laser radial purjehdus (paikan saavutti Monika Mikkola)

Miesten laser standard purjehdus (paikan saavutti Kaarle Tapper)

Edellisiin, vuoden 2016 Rio De Janeiron kesäolympiaisiin Suomi lähti 54 urheilijan joukkueella. Kisajoukkueen koko oli tuolloin pienin sitten vuoden 1932 ja Los Angelesin kesäolympialaisten. Suomen joukkue Tokion olympialaisiin siis kasvaa varmasti vielä reippaasti ja toivottavasti kisajoukkueen koko on myös huomattavasti Rio De Janeiron skaboja suurempi.

Olympialaiset, muuttuko sykli?

Olympialaiset järjestetään joka toinen vuosi, kun joka neljäs vuosi järjestetään kesäolympialaiset ja joka neljäs vuosi talviolympialaiset. Miten käy nyt, onkos luvassa kesäolympialaiset 2024 vai 2025? Hhelmikuussa 2018 kaikki maailman parhaat talviurheilijat ottivat toisistaan mittaa Etelä-Korean Pyeongchangissa, seuraavat talolympialaiet tulee pikavauhdilla talvella 2022 Tokion 2021 kesäolympialaisten jälkeen. Vuoden 2021 kesäkisat ovat järjestyksessään 32. kesäolympialaiset ja toiset Japanissa järjestettävät kesäolympialaiset ja kaikkiaan neljännet olympialaiset. Tokio päihitti kisapaikan valinnassa eurooppalaiset vastustajan Turkin Istanbulin sekä Espanjan Madridin. Viimeisen kierroksen Tokio voitti äänin 60 – 36 Istanbulia vastaan. Kisoissa on mukana tällä kertaa 33 urheilulajia joista vallan uusina lajeina ovat mukana kiipeily, karate, lainelautailu sekä rullalautailu eli tuttavallisemmin surffaus sekä skeittaus.

Olympialaiset matkat

Kesäolympialaiset ovat ehdottomasti maailman suurin urheilutapahtuma. Yksi jokaisen ison urheilufanin märkä päiväuni on päästä paikan päälle olympialaisiin kokemaan sitä kuuluisaa suuren urheilujuhlan tuntua. Kesäolympialaiset 2021 järjestetään heinä-elokuussa todella kiehtovissa Tokion kaupungissa Japanissa ja monet suomalaiset urheilunystävät ovat matkalla nousevan auringon maahan ja niin sanotusti pelipakoille. Useat erilaiset matkanjärjestäjät ovat tietenkin tarttuneet tilaisuuteen ja päättäneet tarjota kattavan kokonaisuuden matkapaketteja Tokioon sekä sen lähiseuduille olympialaisten aikana. Matkoja olympialaisiin voi tietenkin järjestää myös omatoimisesti ja hyvin suunniteltu matka saattaa olla jopa edullisempi kuin valmiit pakettimatkat. Matkaa suunnittelevien henkilöiden kannattaa kuitenkin varautua siihen, että monet lennot ja hotellit ovat varmasti jo täyteen bookattuja!

Menetkö sinä tapaamaan näitä veijareita eli virallisia kisamaskotteja? 

Olympialaiset liput

Kisaorganisaatio sekä kansainvälinen olympiakomitea (KOK) ovat määrittäneet jokaisesta maasta yhden toimijan toteuttamaan lipunmyyntiä tarkkaan määriteltyjen sääntöjen, hinnoittelun ja aikataulun mukaisesti. Suomessa tämän kunnian on saanut Elämysmatkat.com sivusto. Juuri nyt kaikki Suomeen allokoidut liput ovat virallisen jälleenmyyjän kautta loppuun varattuja mutta lippuja vapautuu vielä kisajärjestäjien jonotuslistalta. Itse kisaorganisaatio on sitoutunut myymään pääsylippuja suoraan ainoastaan japanin kansalaisille kevääseen 2020 asti, mutta tämän jälkeen myös muilla urheilunystävillä on mahdollisuus lippujen ostoon.

Olympialaiset vedonlyönti

Vedonlyönti olympialaisten aikaan on todella suosittua. Olympialaiset antavat mukavan mahdollisuuden lyödä vetoa hieman harvinaisemmistakin lajeista sekä asettaa poikkeuksellisia voittajavetoja. Olympialaisten ehdottomasti suosituimmat vedonlyöntikohteet ovat tietenkin perinteiset tennis, yleisurheilu sekä jalkapallo. Monet vedonlyöntisivut intoutuvat olympialaisten alla tarjoamaan myös kasapäin huikeita vedonlyöntibonuksia sekä erilaisia erikoiskampanjoita tehostetuin kertoimin. Olympialaisten aikana kannattaa ehdottomasti tutustua ainakin näihin sivuihin: