Koripallon arvoturnaukset


Koripallon MM-turnaus

Koripallon maailmanmestaruuskilpailut on kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n järjestämä lajin maailmanmestaruusturnaus. Ensimmäisen kerran lajin MM-kilpailut järjestettiin vuonna 1950 Argentiinassa. Kun seuraavan kerran pelataan kilpailuja vuonna 2019, se on samalla ensimmäinen kerta, kun turnaus järjestetään eri vuonna kuin jalkapallon MM-turnaus.

Koripallon MM-kilpailuiden menestynein maa on Yhdysvallat, joilla on kasassa viisi mestaruutta. Myös Jugoslavialla on sama määrä mestaruuksia. Edellisen kerran maailmanmestaruudesta pelattiin vuonna 2014 Espanjassa, jolloin mestaruuden vei Yhdysvallat. Arvokkaimmaksi pelaajaksi valittiin Yhdysvaltojen Kyrie Irving. Suomen Petteri Koponen voitti puolestaan syöttökuninkuuden. Seuraavan kerran kyseinen turnaus tullaan pelaamaan vuonna 2019.

Koripallon EM-turnaus

Koripallon Euroopan mestaruuskilpailut on FIBA:n järjestämä koripallon mestaruusturnaus eurooppalaisille maajoukkueille. Lopputurnaus järjestetään kahden vuoden välein. EM-kisat toimivat myös karsintoina maailmanmestaruuskilpailuihin ja olympiaturnaukseen. Tämän hetken pelisysteemin mukaan kisoihin selviytyy 24 maata.

Ensimmäiset EM-kisat järjestettiin kolme vuotta FIBA:n perustamisen jälkeen, eli vuonna 1935. Isäntämaaksi valittiin tuolloin Sveitsi ja mukaan pääsi kymmenen maata. Ensimmäiset kisat päättyivät Latvian mestaruusjuhliin, ja silloisen säännön mukaan kisojen voittajan oli pidettävä seuraavat kisat. Kilpailujen historian menestyksekkäin joukkue on Neuvostoliitto. Muita erinomaisesti menestyneitä joukkueita ovat Jugoslavia, Liettua, Italia ja Kreikka.

Mukana olevat 24 joukkuetta jaetaan neljään lohkoon, joiden kolme parasta joukkuetta pääsevät mukaan jatkolohkoon. Jatkolohkoista pudotuspeleihin pääsevät lohkojen neljä parasta maata. Parien voittajajoukkueet etenevät välierien kautta loppuotteluun ja hävinneet joukkueet pelaavat sijoituspeleissä.

Suomen maajoukkue on selviytynyt Euroopan mestaruuskilpailuihin historiansa aikana yhteensä neljätoista kertaa. Maan parhaaksi sijoitukseksi on jäänyt vuoden 1967 kilpailuiden kuudes sija. Koripallomaajoukkue on tänäkin päivänä Suomen ainoa karsintojen kautta olympialaisiin selviytynyt palloilujoukkue.