Rugbyn MM-turnaus 20.9. – 2.11.2019 Japanissa

Japani on kahdeksannen rugbyn MM-turnauksen isäntämaa. Turnaus alkaa syyskuun lopulla, finaali pelataan marraskuun toisena päivänä Yokohamassa.

Rygby MM-kisat kertoimet veikkaus vedonlyöntiRugbyn MM-turnauksen avausottelu pelataan 20.9.2019 Japanissa Tokion Ajinomoto Stadiumilla. Loppuottelu pelataan 2.11.2019 Nissan Stadiumilla Yokohamassa.

MM-rugbyn hallitseva maailmanmestari on Uusi-Seelanti. Neljä vuotta sitten Englannissa pelatussa MM-turnauksessa se voitti finaalissa Australian 34-17.

Rugbyn MM-lopputurnauksessa on mukana 20 joukkuetta. Maat on jaettu ensin neljään alkulohkoon, joista jokaisesta kaksi parasta jatkavat pudotuspeleihin. Joukkueet jaettiin lohkoarvontoja varten koreihin. Ykkösryhmään pääsivät Irlanti, Uusi-Seelanti, Australia ja Englanti.

Rygby MM – voittajaveto vinkki – lue täältä

Unibetin kertoimet rugbyn MM-turnauksen voittajaksi syyskuussa 2019

Uusi-Seelanti 2.50

Englanti 5.00

Etelä-Afrikka 5.00

Wales 10.00

Irlanti 11.00

Australia 15.00

Ranska 29.00

Skotlanti 41.00

Argentiina 41.00

Japani 201.00

Fidzi 351.00

Italia 501.00

Namibia 5001.00

Venäjä 5001.00

Seitsemän joukkuetta Euroopasta, ei yhtään Pohjoismaista

MM-Japanissa on eniten mukana joukkueita Euroopasta, kaiken kaikkiaan seitsemän. Pohjoismaita ei ole mukana, mutta perinteisten rugby-maiden Englannin, Walesin, Skotlannin, Irlannin ja Ranskan lisäksi Eurooppaa edustavat Venäjä, Georgia sekä Italia. Romania on aikaisemmin ollut mukana jokaisessa tähän asti pelatussa MM-turnauksessa, mutta nyt se ei selviytynyt lopputurnaukseen.

Oseanian maanosasta Japanin kisoissa on mukana viisi joukkuetta. Etelä- ja Pohjois-Amerikasta on mukana kaksi joukkuetta, samaten Afrikasta. Aasiasta on mukana vain isäntä Japani.

Vuoden 2019 MM-rugbyn lohkojako on seuraava

Lohko A

Irlanti

Skotlanti

Japani

Venäjä

Samoa

 

Lohko B

Uusi Seelanti

Etelä-Afrikka

Italia

Namibia

Kanada

Lohko C

Englanti

Ranska

Argentiina

USA

Tonga

 

Lohko D

Australia

Wales

Georgia

Fiji

Uruguay

 

 

 

BONUS: Tuplaa talletuksesi 200€ asti
Pelaa nyt

Vuoden 1995 kisoista Hollywood -elokuva

Rugby World Cup, eli MM-turnaus, on ensimmäisen kerran pelattu vuonna 1987. Turnaus pidetään neljän vuoden välein.

Ensimmäisen turnauksen isäntämaina olivat Uusi-Seelanti sekä Australia yhdessä. Ensimmäisen finaalin voitti Uusi-Seelanti, joka kukisti loppuottelussa Ranskan 29-9.

Seuraavassa turnauksessa mestari oli Australia. Tämän jälkeen Webb Ellis Cup -pokaalia ovat päässeet nostelemaan Australia, Etelä-Afrikka, uudestaan Australia, Englanti, taas Etelä-Afrikka, ja kahdessa viime turneessa ykkönen on ollut Uusi-Seelanti.

Vuoden 1995 MM-turnaus oli niin legendaarinen, että myöhemmin siitä tehtiin Hollywood -elokuvakin.

1995 turnaus pidettiin Etelä-Afrikassa, joka oli hiljattain aikaisemmin luopunut rotusorto-politiikastaan. Apartheid -vuosinaan maa oli ollut suljettuna kaikesta kansainvälisestä urheilusta, ja nyt se oli ensimmäistä kertaa mukana kisoissa.

Turnaus oli kotijoukkueelle suurmenestys. Etelä-Afrikka voitti loppuottelussa Uusi-Seelannin jatkoajan jälkeen 15-12. Nelson Mandela, Etelä-Afrikan legendaarinen presidentti, antoi palkintoseremoniassa mestaruuspystin joukkueen valkoiselle kapteenille Francois Pienaarille.

Turnausta ja mestaruutta pidettiin merkittävänä tapahtumana koko Etelä-Afrikan valtiolle. Mestaruudessa sekä mustien ja valkoisten yhteistyössä nähtiin merkkejä uuden, uljaan kansakunnan noususta.

Turnauksesta tehdyn elokuvan nimi on Invictus. Se valmistui vuonna 2009, ohjaajana oli Clint Eastwood. Nelson Mandelan roolin näytteli Morgan Freeman ja kapteeni Pienaarin roolissa oli Matt”Suomen vävy”Damon.

Vuoden 1995 MM-turnaus oli viimeinen, jossa pelasivat vain amatöörit. Etelä-Afrikan kisojen jälkeen lajin kansainvälinen liitto päätti, että myös ammattilaiset saavat osallistua MM-turnaukseen.

Rugbyn MM-finaalin voittaja on tullut useimmiten maapallon eteläpuolen valtoista. Finaalin häviäjä on sitten useimmin ollut eurooppalainen joukkue. Ranska on hävinnyt finaalin kolmesti ja Englanti kaksi kertaa.

Vaikka MM-rugbyä on pelattu jo yhdeksän kertaa, niin mukana on ollut vain 25 eri joukkuetta. Kolmessa ensimmäisessä turnauksessa mukana oli 16 maata, mutta viimeisissä kuudessa turneessa on ollut jo 20 osallistujaa.

Suomi ei ole rugbyssä menestynyt. Se oli mukana karsinnoissa, mutta menestys jäi vaatimattomaksi. Ensimmäisellä karsintakierroksella Suomi oli lohkossaan neljäs, vain Viro jäi taakse. Suomi voitti yhden ottelun, eli juuri Viron. Lohkon voittaja oli Unkari.

Vaikka rugby onkin Suomessa pikkulaji, niin maailmalla pelaajia ja faneja riittää. Edellisten MM-kisojen loppuottelua seurasi maailmanlaajuisesti 120 miljoonaa television katsojaa.

 

Rugbyn säännöt: Maali tehdään painamalla pallo maalialueelle

Rugbyn MM-kisat pelataan rugby union -säännöillä. Kilpaileva versio lajista on nimeltään rugby league.

Rugbyssä maali tehdään kuljettamalla pallo vastustajan maaliviivan yli, ja painamalla pallo maahan.

Rugby Unionissa on 15 pelaajaa kentällä. Ottelu kestää kaksi 40 minuutin puoliaikaa. Pisteitä voi tehdä seuraavasti:

Try 5 pistettä, kun hyökkääjä painaa pallon vastustajan maalialueelle.

Conversion 2 pistettä, lisäpistepotku tryn jälkeen

Penalty kick 3 pistettä, myönnetään joukkueelle vastustajan rikkeestä

Drop goal 3 pistettä, kun pelaaja potkaisee pelin ollessa käynnissä pompun kautta pallon maalipuiden väliin

Hyökkäävä joukkue saa kuljettaa palloa juoksemalla sen kanssa, tai syöttämällä tai potkaisemalla. Palloa saa syöttää vain taaksepäin. Palloa saa potkaista eteenpäin, mutta potkaisijan joukkueen muiden pelaajien pitää potkuhetkellä olla pallon takana.

Kun pallo putoaa pelaajalta maahan tai se ponnahtaa eteenpäin kädestä, niin tämä on virhe, josta seuraa vastustajan rykelmäaloitus ja pallon menetys.

Rugby on kontaktilaji. Vain palloa kuljettavaa pelaajaa saa taklata. Ja kun pallon kuljettaja on taklattu niin, että vähintään toinen polvi on maassa, niin tämän täytyy päästää irti pallosta. Taklaajan täytyy päästää taklatusta, ja molempien pitää siirtyä pois pallosta. Muut pelaajat kamppailevat pallosta, ja peli jatkuu.

Rugbyssä on vielä kontaktitilanteet ruck ja maul. Ruck muodostuu silloin, kun pallo on maassa ja ainakin yksi pelaaja kummastakin joukkueesta seisoo pallon lähellä. Ruckissa palloa ei saa pelata käsillä, vain jaloilla. Pallon saa ottaa käsiin, kun oman joukkueen taaimmaisen pelaajan takimmainen jalka on ohittanut pallon.

Maul syntyy silloin, kun kummastakin joukkueesta yksi tai useampi pelaaja pitää kiinni palloa kuljettavasta pelaajasta. Pallo ei saa olla tällöin maassa. Se joukkue, jolla on pallo, yrittää työntää vastustajia eteenpäin. Palloa voidaan siirtää maulin sisällä pelaajalta toiselle, tai sitten palloa pitävä voi irrota maulista ja lähteä juoksemaan eteenpäin.

Ajoittain rugby-pelissä näkyy tilanne, jossa joukkueet ryhmittyvät muodostelmaan, jossa työntävät yhdessä rintamassa vastustajan rintamaa vastaan. Tämä on scrum, joka on tapa käynnistää peli uudelleen katkon jälkeen. Pallo heitetään joukkueiden välillä olevaan tunneliin. Joukkue, joka saa heittää pallon keskelle, useimmiten sen myös saa itselleen.

Rugbyssä on myös jalkapallon kaltainen rajaheitto. Rugbyssä vain joukkue voi nostaa kiinniottavan pelaajan ylöspäin, niin että korkeat heitot on helpompi ottaa kiinni.

 

 

Tuoreimmat Uutiset

Näytä lisää uutisia