Urheilun suurtapahtumat


Jalkapallon MM-kisat

Jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut on kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n järjestämä turnaus, joka järjestetään neljän vuoden välein. Kyseessä on maailman seuratuin urheilutapahtuma yhdessä olympialaisten kanssa. Koska kilpailut järjestetään neljän vuoden välein, maailmanmestaruus on huippupelaajien arvostuksessa korkealla.

 

Jalkapallon mm-kisat 2014 järjestettiin Brasiliassa ja mestaruuden vei Saksan joukkue kukistettuaan loppuottelussa Argentiinan 1-0. Seuraava maailmanmestaruusturnaus järjestetään Venäjällä vuonna 2018. Samassa maassahan järjestetään myös seuraavat jääkiekon MM-kisat. Venäjän jälkeen seuraavana vuorossa ovat Qatarissa käytävät kilpailut vuonna 2022.

Lue lisää

Jalkapallon EM-kisat

Jalkapallon Euroopan mestaruuskilpailut on jalkapallon eurooppalaisen kattojärjestön järjestämä turnaus, johon Euroopan parhaat jalkapallomaajoukkueet kokoontuvat taistelemaan Euroopan mestaruudesta. Turnaus järjestetään neljän vuoden välein. Myös lajin maailmanmestaruudesta pelataan neljän vuoden välein.

Karsinnat EM-turnaukseen vuodeksi 2016 käynnistyivät syksyllä 2014. Karsintalohkojen arvonta suoritettiin Nizzassa helmikuussa 2014. Turnauksen järjestäjämaan hakuprosessin loppuvaiheessa olivat Ranskan lisäksi Italia ja Turkki. Norja ja Ruotsi lähettivät yhteisen haun ennen määräaikaa, mutta vetäytyivät lopulta. Ranska julistettiin järjestäjämaaksi keväällä 2010.

Lue lisää

Yleisurheilun arvokisat

Yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailut ovat yleisurheilun suurtapahtuma, jotka järjestetään joka toinen vuosi. Järjestävänä organisaationa toimii IAAF. Yleisurheilun sisäratojen maailmanlaajuiset pääkilpailut ovat puolestaan sisäratojen maailmanmestaruuskilpailut. Yleisurheilun MM-kilpailut ovat arvioiden mukaan kolmanneksi suurimmat urheilukilpailut, sillä vain olympialaiset ja jalkapallon MM-turnaus lasketaan isommiksi tapahtumiksi.

Yleisurheilun Euroopan mestaruuskilpailut järjestetään kahden vuoden välein. Järjestävänä organisaationa toimii Euroopan yleisurheiluliitto EAA. Ensimmäiset EM-kilpailut käytiin Torinossa vuonna 1934. Naiset kilpailivat Euroopan-mestaruuksista ensimmäisen kerran Wienissä vuonna 1938. Vuodesta 2010 lähtien EM-kilpailut järjestetään kahden vuoden välein.

Lue lisää

Koripallon arvokisat

Koripallon maailmanmestaruuskilpailut on kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n järjestämä lajin maailmanmestaruusturnaus. Ensimmäisen kerran lajin MM-kilpailut järjestettiin vuonna 1950 Argentiinassa. Kun seuraavan kerran pelataan kilpailuja vuonna 2019, se on samalla ensimmäinen kerta, kun turnaus järjestetään eri vuonna kuin jalkapallon MM-turnaus.

Koripallon Euroopan mestaruuskilpailut on FIBA:n järjestämä koripallon mestaruusturnaus eurooppalaisille maajoukkueille. Lopputurnaus järjestetään kahden vuoden välein. EM-kisat toimivat myös karsintoina maailmanmestaruuskilpailuihin ja olympiaturnaukseen. Tämän hetken pelisysteemin mukaan kisoihin selviytyy 24 maata.

Lue lisää

Jääkiekon MM-kisat

Jääkiekon maailmanmestaruus-kilpailut on maajoukkueille järjestettävä jääkiekkoturnaus, johon saavat oikeuden osallistua kansainvälisen jääkiekon alaisina olevat joukkueet. Ensimmäisen kerran maailmanmestaruudesta pelattiin vuonna 1920. Viime vuosina maailmanmestaruudesta on pelattu joka vuosi, mikä on nostanut hyvin kaksijakoisia ajatuksia. Esimerkiksi jalkapallossa pelataan vastaava turnaus vain joka neljäs vuosi.

Vuoden 2016 MM-kisat tullaan pelaamaan Venäjällä, joka on hallitseva maailmanmestari. Venäjällä pelipaikkakuntina toimivat Moskova ja Pietari. Kisojen pitopaikka päätettiin Slovakian maailmanmestaruuskisojen yhteydessä. Venäjällä on pelattu aikaisin MM-kiekkoa viisi kertaa, joista viimeisimmästä kerrasta on aikaa yhdeksän vuotta.

Lue lisää