BLOGI, PÄIVITYS 10! - 10 urheilumaailman suurinta mokaa! Mikä oli pahin epäonnistuminen?

Urheilumaailmassa on mokattu ja oikein kunnolla. Pahimmillaan virheet ovat syösseet kokonaiset pro-joukkueet alamäkeen tai tuoneet sääntömuutoksen.

Andres Escobar

Kolumbialainen jalkapalloilija Andres Escobar maksoi omasta mokastaan hengellään


Joskus epäonninen virhe urheilukentällä tuo sen kovimman rangaistuksen.

Escobar oli Kolumbian joukkueen avauskokoonpanon toppari USA:n MM-kisoissa vuonna 1994. Hänen ratkaiseva virheensä tuli alkulohkon ottelussa isäntämaa USA:ta vastaan. Peli oli kolumbialaisille ratkaiseva, joukkue olisi tarvinnut voiton, muuten pelit jäisivät kolmeen alkusarjan matsiin.

Kolumbia oli ottelun suosikki. Se otti alussa pelin haltuun, mutta ei saanut palloa maaliviivaa pidemmälle.

Reilun puolen tunnin jälkeen USA nousi taas vastaiskuunsa. Keskikenttäpelaaja John Harkes laittoi Kolumbian maalille heikonlaisen matalan keskityksen, johon Escobar yritti ehtiä väliin. Jalka osui palloon, ja pallo siitä maaliin. Lopulta ottelu päättyi USA:lle 2-1, Kolumbian kavennus tuli aivan ottelun lopussa.

Kolumbian putoamisen jälkeen Andres Escobar oli huumekartellikaupunki Medellinissä kavereiden kanssa yössä. Kolmelta yöllä hän oli yksin yökerhon parkkipaikalla autossaan. Kolme miestä lähestyi Escobaria, ja syntyi riitaa. Kaksi miehistä otti pistoolit esiin ja ampuiva Escobariin kuusi laukausta huutaen joka kerta: ”Gol!” Etelä-Amerikan televisioselostaja oli huutanut Escobarin oman maalin jälkeen kuusi kertaa ”Gol!”. Escobar kuoli sairaalassa pian ampumisen jälkeen.

Escobarin hautajaisiin osallistui 120 000 ihmistä. Medellinin kaupunki on pystyttänyt Escobarille patsaan, ja edelleen ihmiset tuovat Kolumbiassa futismatseihin Escobarin valokuvia.

MM-kisat 1994

Kokaiinipomo murhan takana

Pian ampumisen jälkeen huumekartellin turvamies Humberto Castro Munoz pidätettiin ammuskelusta. Hän tunnusti. Munoz oli työskennellyt autokuskina huumepomo Santiago Gallonille, joka oli hävinnyt vedonlyönnissä suuren summan, kun USA voitti Kolumbian.

Munozin tuomio oli 43 vuotta, joka myöhemmin lyhennettiin 26 vuodeksi. Hänet kuitenkin vapautettiin jo 11 vuoden jälkeen hyvän käytöksen ansiosta.

Myöhemmin on ollut epäilyjä, että huumepäällikkö Gallon sekä hänen veljensä olisivat lahjoneet syyttäjänviraston tekemään Munozista syyllisen. Munoz olisi epäilyn mukaan ampunut vain Gallonin veljesten käskystä.

golf british open

Van de Velden sulaminen, Open Championship 1999

Golfin Open Championship -turnauksessa vuonna 1999 nähtiin sellainen epäonnistuminen, että se menee varmasti kaikkien aikojen urheilumoka -listalle.

Open Championship on maailman vanhin golf-turnaus. Se tunnetaan myös nimellä British Open.

Vuonna 1999 turnaus pelattiin Skotlannin Carnoustien kentällä. Golf-fanit muistavat kisan vain ranskalaisen Jean Van de Velden sulamisesta. Lopulta voittajaksi tuli skotlantilainen Paul Lawrie, mutta sitä ei monikaan enää muista.

Van de Velde oli kolmea lyöntiä kisan kärjessä, kun hän tuli viimeiselle reiälle. 18th reiän matka oli 499 jaardia, ja Van de Veldelle olisi riittänyt vain tupla-bogey mestaruuteen. Samalla hänestä olisi tullut ensimmäinen ranskalainen, joka voittaa The Openin sitten vuoden 1907, kun Arnaud Massy vei voiton.

Van de Velden viimeinen reikä oli ikimuistoisen surkuhupaisa. Hän aloitti jo teelta pieleen.

Van de Velde olisi hyvin voinut pelata viimeisen reiän varman päälle ja lyödä helpot kuusi lyöntiä. Sen sijaan hän lähti liikkeelle driverilla yrittäeän päästä viheriölle kahdella lyönnillä.

Van de Velden avaus juuri ja juuri vältti putoamasta viimeisellä reiällä olevaan puroon.

Toisella lyönnillä Van de Velde ei pahasta paikasta yrittänyt varman päälle nousta hyviin asemiin, vaan sen sijaan hän edelleen yrittä päästä kahdella viheriölle.

Lyönti lähti oikealle ja lensi kohti katsomoa, ja ponnahti katsomon rakenteista korkealle ilmaan ja 50 jaardia väärään suuntaan korkean heinän joukkoon.

Edelleen Van de Velde itsepintaisesti yritti päästä greenille kolmella lyönnillä, kun olisi voinut vielä käyttää yhden lyönnin hyvän aseman hakemiseen.

Kolmannella lyönnillä van de Velde sitten löi pallonsa puroon. Van de Velde meinasi mennä vielä lyömään purossa lojuvaa palloa, mutta lopulta hän otti rangaistuslyönnin ja lähti hakemaan greeniä taas korkeasta heinikosta puron takaa.

Rangaistuksen jälkeen viidennellä Van de Velde pamautti pallon hiekkaesteeseen.

Lopulta Van de Velde hoiti reiän seitsemällä lyönnillä ja pääsi jatkorei’ille. Siinäkään homma ei sujunut, ja Lawrie vei mestaruuden.

Super Bowl NFL

Scott Norwoodin potku ohi maalin, Super Bowl 1991

Buffalo Bills -joukkueen tappio NFL:n vuoden 1991 Super Bowlissa oli niin legendaarinen epäonnistuminen, että sen seurauksista on tehty elokuvakin. Vincent Gallon Buffalo 66 -elokuvan alkuasetelmassa sankari vapautuu vankilasta, jonne hän on joutunut pelivelkojen vuoksi. Sankari oli betsannut 10 000 dollaria Buffalo Billsin voitolle, mutta tappio tuli, kun potkaisija Scott Norwood epäonnistui viime sekunneilla potkumaalissa.

Buffalo Bills oli 90-luvun alussa todellinen NFL:n kestomenestyjä, jolle ei kuitenkaan mestaruutta suotu. Se oli neljä kertaa peräkkäin loppuottelussa, eikä voittanut kertaakaan.

Vuoden 1991 finaalissa vastustajana oli New York Giants, ja Billsin voitto oli niin lähellä, että juuri lähemmäksi ei voi päästä. Buffalo oli ottelussa 19-20 -tappiolla, kun se sai vielä pallon. Peliaikaa oli jäljellä 2.16 minuuttia.

Billsin QB Jim Kelly kuljetti hyökkäysvuorolla joukkueensa New Yorkin 29 jaardin linjalle. Peliaikaa oli kahdeksan sekuntia. Potkaisija Norwoodin olisi pitänyt upottaa 47 jaardin potku maalipuiden väliin, mutta kuti meni oikealle.

Norwood ei ollut muutenkaan häävi potkailija NFL -peleihin. Hänellä oli aikaisemminkin ollut hankaluuksia saada yli 40 jaardin potkuja maaliin, ja varsinkin luonnonnurmella se oli ollut hänelle erityisen hankalaa. Super Bowl -91 pelattiin luonnon nurmella Floridan Tampassa.

Epäonnistuneen potkun jälkeen Buffalo Bills alkoi heti etsiä Norwoodille korvaajaa. Harjoitusleirillä kukaan ei vakuuttanut valmennusjohtoa, ja niin Norwood sai jatkaa. Seuraavallakin kaudella Buffalo selvisi vielä Super Bowliin saakka, jossa se hävisi Washington Redskinsille. Pudotuspelien aikana Norwood upotti muun muassa Denver Broncosia vastaan ratkaisevan potkumaalin 44 jaardin päästä.

Vuoden 1992 Super Bowlin jälkeen Norwood lopulta heivattiin syrjään Buffalosta. Tämän jälkeen hän katosi julkisuudesta, ja muutti Virginiaan vakuutusmyyjäksi. Vuosituhannen alussa Norwood uskalsi palata Buffaloon kiinteistönvälittäjäksi.

Seuraavat viikot Super Bowl -tappion jälkeen olivat Norwoodille kovat, mutta nykyisin hän on sinut asian kanssa.

-Valehtelisin, jos sanoisin, että se oli nautinnollinen kokemus, mutta se on kuitenkin historiallinen hetki peliurallani sekä historiallinen hetki Buffalo Billsille, joten olen oppinut tulemaan toimeen sen kanssa. En voi väittää, että sitä ei olisi tapahtunut. Ja suurin osa ihmisistä on ok sen kanssa, eivät halua haastaa minua siitä. Joten miten annan nimmarin valokuvaan ja menen eteenpäin, Norwood sanoi tänä vuonna.

Ottawa Senators NHL

Daigle NHL -draftin ykkönen 1993

NHL:n suurin draft -moka on vuodelta 1993. Ottawa Senators pääsi varaamaan hyvätasoisesta pelaajaryhmästä ensimmäisenä. Senators nappasi itselleen Alexandre Daiglen, josta piti tulla NHL:n seuraava kanadanranskalainen supertähti. Ei tullut Daiglesta superstaraa, vaan yksimielisesti NHL:n suurin draft bust.

Jos Senators olisi saanut napattua kovatasoisen varauksen, niin se olisi varmaan muuttanut koko seuran suunnan. Kaudella 1997-98 Senators pelasi siihen astisen uransa parhaan kauden, jolloin se pääsi konferenssisemifinaaleihin asti. Muuten seura oli koko viime vuosituhannen lopun hyvin keskinkertainen porukka.

Daiglea pidettiin ennen draftia varmana valintana. Senatorsia syytettiin edellisellä kaudella tahallaan häviämisestä, että se pääsisi ottamaan Daiglen joukkueeseensa. Sen ”tankkaus” oli niin räikeää, että NHL:kin alkoi tutkia joukkueen puuhia. Tämän seurauksena otettiin käyttöön draft lottery -systeemi.

Daigle oli niin haluttu pelaaja, että uutisten mukaan Quebec Nordiques -joukkue oli valmis tekemään pelaajakauppoja, joissa se olisi antanut Daiglesta pelaajistaan Owen Nolanin, Peter Forsbergin tai Ron Hextallin ja varausvuoroja. Ottawan johto kieltäytyi kaikesta.

Ennen NHL -uraa Daiglea oltiin verrattuna legendoihin Pat LaFontaine, Steve Yzerman ja Joe Sakic, mutta ei Daigle koskaan NHL -jäillä esittänyt sitä nopeutta ja pelintekemistä, mitä hän oli tehnyt amatöörisarjoissa.

Daiglen rookie-kausi oli vielä kelvollinen, 20 maalia ja 51 pistettä. Kaiken kaikkiaan 616 matsin NHL -urallaan Daigle lopulta teki vain 129 maalia ja 327 pistettä. Koskaan hän ei tehnyt enempää kuin 26 maalia kaudessa.

Daigle pelasi lopulta kuudessa eri NHL -seurassa. Uransa hän päätti Sveitsin liigassa.

Vuoden -93 draftissa olisi kyllä ollut tarjolla oikeitakin tulevaisuuden tähtiä. Hartford Whalers nappasi kakkosvuorolla Chris Prongerin, joka on Sports Illustratedin pari vuotta sitten tehdyn listauksen mukaan kaikkien aikojen 11. paras NHL -pakki. Nelosvuorolla vuoden -93 draftissa Mighty Ducks of Anaheim otti Paul Kariyan, ja komean uran hänkin pelasi NHL:ssä, yhteensä 402 maalia 989 ottelussa.

Alexandre Daiglen varaaminen oli Senatorsilta suuri moka, mutta toisaalta, jokainen NHL -joukkue olisi tehnyt saman virheen.

Hiihto Mieto Falun

Mietaa kaatui puusuksiin Falunissa 1974

Suomalaisen huippu-urheilun yksi suurista tragedioista on se, että Kurikan jätti Juha Mieto ei koskaan voittanut hiihdon henkilökohtaista olympiakultaa eikä maailmanmestaruutta.

Lake Placicin olympiakisojen 15 kilometrin hiihto on kuuluisa Miedon sadasosasekunnin tappion vuoksi. Ykkönen oli Ruotsin Thomas Wassberg.

Mieto oli hyvin lähellä voittoa jo vuoden 1974 Falunin MM-hiihdoissa. Sillä kertaa voitto kaatui suksivalintaan. Ja se oli kyllä jättimoka Suomen maajoukkueelta ja varsinkin valmentajilta sekä suksihuoltajilta. Ruotsin Thomas Magnusson vei voiton muovisuksilla, kun ylivoimaisen kovassa kunnossa ollut Mietaa yritti pärjätä puusuksilla.

Falunin MM-hiihtojen 30 kilometrin kisan aikana oli vielä karkea vesikeli, raskastekoisen Miedon suosikkikeli. Samantasoisilla välineillä Mieto olisi ollut ylivoimainen kisassa.

Itävaltalainen suksivalmistaja Kneissl oli tuonut suomalaisille muovisuksia kokeiltavaksi jo syksyn Ramsaun leirillä, mutta suomalaiset nauroivat itävaltalaiset pihalle. ”Aina on hiihdetty puusuksilla”, Suomen leiristä sanottiin.

Falunin MM-hiihdoissa Ruotsin Magnusson päätti ottaa jalkaansa Kneisslin muovisukset, kun Mieto taas luotti Järvisen puusuksiin. Ilmeisesti päävalmentaja Immo Kuutsa oli vahvasti vaikuttanut Miedon suksivalintaan.

Saksalainen meni laskuissa ohi

Miedon moka paljastui jo kisan aikana. Itä-Saksan Klause hiihteli Miedon edellä, ja jokaisessa nousussa suomalainen meni helposti Klausen ohi ja jätti kauas taakse. Laskuissa sitten Klause tuli helposti Miedon ohi. Mieto muisteli myöhemmin, että siinä kohdassa alkoi jo olla epätoivoinen olo, mutta siitä jäi hyvä mieli, että hän ei antautunut kokonaan.

Lopulta Ruotsin Magnusson voitti Miedon 50 sekunnin erolla. Jokainen asiantuntija oli kisan jälkeen sitä mieltä, että Miedo olisi voittanut vähintään 50 sekunnilla, jos välineet olisivat olleet tasavertaiset.

Alla videopätkä ajalta, jolloin miehet olivat vielä rautaa:

YLE Areena: Mietaa jäi puusuksilla kakkoseksi

Miedolla oli suksien kanssa huonoa tuuria jo ennen kisaa. Suomen huoltopäällikkö Osmo Hillebrand oli puhalluslampulla polttanut Miedon paremman suksiparin, jossa olisi ollut muovisekoitus materiaalina.

Toinen suomalainen, Raimo Lehtonen, hiihti kisan muovisekoitteisella suksella, ja hän teki elämänsä kovimman hiihdon sijoittuen seitsemänneksi. Muovisekoitteellakin Mieto olisi varmasti vienyt kultamitalin helposti.

Mieto mietiskeli myöhemmin, että Kneissl olisi varmaan halunnut hänet kokonaan suksimannekiinikseen.

”Olisi ehkä käynyt niin, että muille muovisuksia ei olisi edes annettu. Jos olisin voittanut yksinoikeudella, mainosarvo olisi ollut valtava”, Mieto tuumasi.

Ehkä se vain oli tarkoitus, että Miedon legendaan kuului ikuisen kakkosen leima.

MM-kisat Argentiina Englanti

Maradona ja Jumalan käsi 1986

Jalkapallon MM-historian suurin tuomarivirhe taitaa olla vuoden 1986 Meksikon MM-turnauksen ”Jumalan käsi” -maali.

”Jumala” kävi tekemässä maalin Englannin verkkoon turnauksen neljännesfinaaleissa. Vastakkain olivat Argentiina ja Englanti.

Toisen puoliajan alussa peli oli vielä maaliton. Argentiina hyökkäsi, ja pallo pelattiin Diego Maradonalle. Maradona nousi maalille ja antoi rankkarialueen rajalle pienen syötön Jorge Valdanolle. Pallo pomppasi Valdanon ja Englannin puolustajan Steve Hodgen kautta korkeana kohti maalia, jonne Maradonakin oli juossut. Englannin maalivahti Peter Shilton ja Maradona hyppäsivät maalin edessä tavoittelemaan palloa, ja Maradonan kautta se sitten ponnahti maaliin.

Shilton oli 20 senttiä Maradonaa pidempi ja maalivahtina hän sai pelata käsillä. Miten pikkuinen argentiinalainen sai tehtyä tuostakin maalin? No kädelläpä tietenkin! Maradona hyppäsi pääpalloon käsi pystyssä, ja käden kautta pallo meni maaliin.

Kun pallo oli verkossa, niin Maradona tuuletti villisti ja vilkuili erotuomaria. Tunisialainen tuomari Ali Benneceur hyväksyi maalin. Englantilaiset protestoivat ankarasti, ja tuomari meni varmistamaan tilanteen vielä linjatuomarilta. Linjatuomari vahvisti, että Maradona teki maalin aivan oikein. Maalitilanteesta otetusta valokuvasta kuitenkin näkyy selvästi, että maali tehtiin kädellä.

Pari minuuttia Maradonan huijausmaalin jälkeen hän teki yhden MM-historian komeimmista maaleista pujottelemalla koko Englannin joukkueen läpi keskialueelta asti ja lopulta vielä ohi veskari Shiltoninkin.

Gary Lineker kavensi Englannille kymmenisen minuuttia ennen loppua. Lopputulos silti Argentiinalle 2-1. Lopulta Argentiina voitti koko MM-turnauksen.

Ottelun jälkeen Maradona sanoi, että hän teki maalin hieman päällään, ja hieman siinä oli mukana Jumalan käsi.

Vuosia myöhemmin Maradona taas sanoi: ” Nyt voi sanoa, mitä silloin en voinut, että mitä tarkoitin ”Jumalan kädellä”. Jumalan käsi oli Diegon käsi! Ja se oli vähän kuin olisi varastanut englantilaisten lompakot”.

Maradona ei sen kummemmin ole koskaan pahoitellut kohumaaliaan. Englannin tabloid-lehdet ovat yrittäneet saada Maradonan pyytämään anteeksi, mutta näin ei ole käynyt.

”Tarina on jo tehty, ei sitä voi muuttaa. Minä en ole koskaan pyytänyt anteeksi. Miksi olisin? Ketä pitäisi mielistellä?”, Maradona sanoi, kun The Sun oli julkaissut jutun, jossa lehti väitti Maradonan pyytäneen anteeksi.

USA Neuvostiliitto koripallo

USA vastaan Neuvostoliitto olympiafinaalissa 1972

Koripallon olympiafinaali vuoden 1972 Munchenin kisoissa on yksi kaikkien aikojen suurin tuomarimoka. Koko ottelun loppu meni aivan hulinaksi ja ensin väärä joukkue juhli voittoa.

Loppuottelussa pelasivat vielä USA ja Neuvostoliitto, kaksi suurvaltaa keskellä kylmää sotaa.

Kumpikin joukkueista pääsi loppuotteluun vaivattomasti. USA:n tiukin ottelu oli Brasiliaa vastaan, joka päättyi 61-54. Neuvostoliiton tiukin matsi oli semifinaali Kuubaa vastaan, lopputulos oli 67-61.

Loppuottelussa Neuvostoliitto oli kymmenen minuuttia ennen loppua kymmenen pistettä johdolla, mutta USA aloitti kovan kirin. Kun finaalia oli jäljellä 38 sekuntia, niin Neuvostoliitto johti enää pisteellä. Seitsemän sekuntia ennen loppua USA:n Doug Collins katkaisi Aleksandr Belovin syötön, Collinsia rikottiin, ja hän pääsi heittämään vapaaheitot.

Kolme sekuntia jäljellä ja USA:lla oli kaksi heittoa. Ensimmäinen meni sisään ja peli oli tasan. Sitten alkoi sekoilu.

Kun Collins oli heittämässä toista heittoaa, soi summeri aikalisän merkiksi. Päätuomari Righetto ei katkaissut peliä summeriin, ja Collins heitti vaparinsa sisään. Tilanne oli USA:lle 50-49.

Peliaikaa oli vielä kolme sekuntia, kun Neuvostoliiton apuvalmentaja ryntäsi kentälle, koska heille olisi pitänyt antaa aikalisä ennen Collinsin toista vaparia.

Lopulta Neuvostoliitolle annettiin aikalisä, kun peliaikaa oli enää yksi sekunti. USA oli jo juhlinut voittoa, kun peliaika oli kulumassa loppuun. Yksi sekunti ei riittäisi missään tilanteessa korin tekoon.

Viimeiset sekunnit kolmeen kertaan

Tässä kohtaa FIBA:n virkailija astui esiin ja sanoi, että peliaikaa pitää olla kolme sekuntia jäljellä. Aikalisän jälkeen Neuvostoliitto yritti saada heittopaikkaa, mutta pitkä syöttö korille meni pieleen. Taas amerikkalaiset juhlivat, kenttä oli täynnä väkeä, kaikki pomppivat ja halailivat.

Sitten tuli kuitenkin päätös, että ottelun viimeiset kolme sekuntia pitää pelata uudestaan, koska edellisellä kerralla pelikello ei vielä ollut valmiina. Tuomarit tyhjensivät kentän juhlivista amerikkalaisista.

Seuraavien kolmen pelisekuntin aikana amerikkalaiset olivat tyystin sekaisin ja pelkäsivät, että heidän juhliminen ja protestointi toisi joukkueelle teknillisen virheen. Jenkit unohtivat tyystin puolustaa. Neuvostoliiton Edeshko heitti aivan vapaasti pitkän syötön korin alle Beloville, joka nosti kahden amerikkalaisen keskeltä voittokorin.

Ja sitten alkoi Neuvostoliiton juhla. Amerikkalaiset ihmettelivät epäuskoisina.

Tottakai USA teki ottelusta nopeasti protestin, mutta kun elettiin kylmä sodan blokkien aikaa, niin protestin käsittely oli täysin poliittista. Tuomaristossa oli viisi ihmistä, ja kolme heitä oli itäblokin maista, Kuubasta, Neuvostoliitosta ja Puolasta. Protesti hylättiin äänin 3-2.

Ottelu oli ensimmäinen kerta, kun USA:n joukkue hävisi olympialaisten koripallossa. USA ei tullut hakemaan hopeamitaleitaan, palkintopallin kakkospaikka oli seremoniassa tyhjä.

Video ottelun lopusta löytyy linkin takaa:

 

Ranska MM-kulta

kuva: Getty Images

Chelsea olisi saanut nuoren Kylian Mbappen, epäröinti kostautui 2012

Kylian Mbappe on 21-vuotiaana jo yksi futismaailman suurtähdistä. Eikä se olisi kovinkaan vaikea kuvitella, että muutaman vuoden päästä Mbappe vie Messin ja Ronaldon paikan maailman parhaana pelaajana.

Mbappen taidot on tunnettu jo vuosia. Hän teki ensimmäisen hattutemppunsa Ranskan cupissa Monacon paidassa jo joulukuussa 2016. Sen jälkeen Mbappe siirtyi PSG:n joukkueeseen 145 miljoonalla eurolla. MM-kullan voittaneessa Ranskan joukkueessa Venäjän kisoissa 2018 Mbappe oli avainpelaajia. Hän teki kisoissa samoja ennätyksia kuin Pele 60 vuotta aikaisemmin.

Kaikki tämä saa Chelsean joukkueen johdon voivottelemaan. Chelsea olisi voinut tehdä vuonna 2012 sopimuksen silloin 13-vuotiaan Mbappen kanssa, mutta lontoolaiset eivät pitäneet Mbappea tarpeeksi hyvänä.

Mbappe oli koeajalla Chelsean joukkueessa, mutta Chelsean valmentajat olivat epäileviä miehen kyvyistä. He olisivat halunneet ottaa nuoren Mbappen vielä toiseenkin treenisessioon, mutta Mbappen äiti sanoi, että eikä käy, ei tulla enää Lontooseen.

Scoutti muistelee nuorta Mbappea

Serge Daniel Boga oli Chelsean pelaajatarkkailijana Mbappen vierailun aikoihin. Hän muisteli myöhemmin, että Mbappen puolustustaidot eivät vakuuttaneet Chelseaa.

-Siihen aikaan Mbappe pelasi Bondy -nimisessä pienessä joukkueessa, joka oli Pariisin lähiöistä. Mbappen äiti sanoi, että Chelsean pitää tehdä sopimus nyt, tai sitten viiden vuoden päästä pitää maksaa jo 50 miljoonaa, että saa Kylianin itselleen, Boga kertoi.

Chelsean valmentajat olisivat halunneet vielä hieman tarkemmin tutkia sitä, miten Mbappe puolustaa kentällä.

-Puolustusmielessä hän ei ollut häävi. Kun hän sai pallon, niin hän oli loistava, mutta ilman palloa hän ei tehnyt oikein mitään, Boga totesi.

Boga myös sanoi, että nyt Mbappe on pelaaja, jonka jokainen haluaa nähdä. Hän on kaikkea, mitä nykyaikaiselta pelaajalta vaaditaan, ja hän tulee olemaan huipulla vielä ainakin kymmenen vuotta.

-Mbappen arvo on nyt aika paljon enemmän kuin se 50 miljoonaa, mitä hänen äitinsä arvioi, Boga sanoi ennen koronavirusta. Korona lienee laskenut jokaisen pelaaja arvoa melkoisesti, mutta kyllä Mbappe edelleen lienee yksi maailman kalleimmista pelaajista, ellei sitten kallein.

Mbappe sopisi loistavasti nykyisen Chelsean nuoreen ja nopeaan joukkueeseen.

 

NBA mestaruus

kuva: Getty Images

Portland ei halunnut Michael Jordania, NBA draft 1984

Michael Jordan on ehdottomasti maailman paras koripalloilija. Hänen harteillaan Chicago Bulls voitti NBA:n mestaruuden kuudesti vuosien 1991-1998 välissä. Jordan valittiin jokaisena Bullsin mestaruusvuotena finaalien MVP -pelaajaksi.

Kuinka sitten on mahdollista, että Jordan varattiin kesän 1984 varaustilaisuudessa vasta kolmantena? Mitä mahtoivat kahdella aikaisemmalla varausvuorolla varanneet joukkueet oikein ajatella?

Vuoden 1984 draft -tilaisuuden ykkösvaraus oli Houston Rocketsilla. He päättivät ottaa nigerialaisen sentterin Hakeem Olajuwonin.

Se ei ollut ollenkaan kehno varaus. Olajuwon oli ehdoton avainpelaaja Rocketsin joukkueessa, joka vei mestaruuden kahdesti vuosina 1994 ja 1995. Rockets saa synninpäästön siitä, että jättivät ottamatta Jordanin.

Mutta mitä ihmettä Portland Trailblazersin johtoportaassa tuumattiin, kun he päättivät valita kakkosvuorollaan sentteri Sam Bowien?

Portlandin varausvalinnan syy oli siinä, että joukkueella ei ollut kelvollista sentteriä, mutta heittävän takamiehen paikalle sillä oli nuori, tuleva Hall of Fame -tähti Clyde Drexler. Joukkue halusi pitkän keskushyökkääjän, joka pystyi syöttämään, blokkaamaan ja juoksemaan niin kuin pitkä ja hoikka Bowie Kentuckyn yliopistosta.

Bowien kanssa Portland ei edennyt yhtään mihinkään, eikä Bowiesta lopulta tullut edes All Star -tason pelaaja. Yleisestikin Bowieta pidetään yhtenä pahimmista ”draft busteista”, eli pieleen menneistä varauksista koko NBA:n historiassa.

NBA

kuva: Getty Images

Parhaimmillaan Bowie pääsi rookie kaudellaan 1985 rookie All Stariin, mutta sen jälkeen alkoi sitten koko homma takkuilla. Bowien ennätyskauden pistekeskiarvo oli 16.0, ja se tuli kaudella 1986-87. Hän vietti urallaan hyvin paljon aikaa sairastuvalla.

Jordanin menestys NBA:ssa ei ollut edes mikään yllätys. Hän oli jo yliopistopeleissä huippupelaaja. Vuosina 1983 ja -84 Jordan valittiin yliopistosarja NCAA:n ykkösviisikkoon. Naismith ja Wooden College Player of the Year -palkinnotkin Jordan sai vuonna 1984. Viimeisen yliopistovuoden hän jätti pelaamatta.

Chicago Bulls ei ollut ennen Jordania häävi joukkue. Se ei ollut voittanut yhtään mestaruutta ennen 1990-lukua. Jordanin jälkeenkään Bulls ei ole voittanut mestaruuksia.

Portland on voittanut NBA:n mestaruuden kerran 1970-luvulla. Lisääkin olisi varmasti tullut, jos draft olisi mennyt toisin.

World Cup MM-kisat

kuva: Getty Images

Lampardin hylätty maali, Englanti – Saksa, MM-turnaus 2010

MM-jalkapallon suurin tuomarivirhe taitaa olla Frank Lampardin maalin hylkääminen vuoden 2010 Etelä-Afrikan kisojen pudotuspeleissä. Virhe oli sen verran mittava, että oikeastaan sen ansiosta FIFA toi Brasilian MM-turnaukseen 2014 videot maaliviivalle tarkistamaan mahdolliset maalit.

Lampardin maalin hylkääminen oli sellainen moka, että se kyllä sai televisiokatsojat ympäri maailman huutaman epäuskosta. Hidastuksesta näki, että pallo oli ainakin metrin maalin sisällä.

Ottelu pelattiin pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, kun vielä 16 joukkuetta oli mukana. Pelipaikkana oli Bloemfonteinin Free State -stadion.

Saksa aloitti pelissä maalinteon 20. minuutilla. Englannin topparit John Terry ja Matthew Upson töpeksivät ja päästivät Miroslav Klosen tekemään Saksan veskarin Manuel Neuerin pitkästä maalipotkusta osuman.

Reilu kymmenen minuuttia myöhemmin Lukas Podolski vei Saksan jo 2-0 -johtoon. Kahden maalin takaa-ajoasemassa Englanti ryhdistäytyi. Upson pukkasi kavennuksen Steven Gerrardin keskityksestä 37. minuutilla.

Englannilla oli kova takaa-ajo päällä. Vain kaksi minuuttia Upsonin maalin jälkeen Lampard laukoi rankkarialueen rajalta pallon yläriman kautta metrin maalin sisään maahan, ja siitä kierteen ansiosta pallo pomppasi takaisin pelikentälle. Tuomari antoi pelin jatkoa. Vieläkin tilanne ihmetyttää ja hämmästyttää, kun sen videolta katsoo. Miten voi olla, että edes linjatuomari ei nähnyt tilannetta?

World Cup MM-kisat

kuva: Getty Images

Maalin hylkäykseen Englannin takaa-ajo hyytyi, ja lopulta Thomas Muller teki vielä kaksi maalia loppunumeroiksi Saksalle 4-1.

Lampard sanoi vuoden 2014 kisojen aikaan, että ei maalin hylkääminen häntä enää valvota öisin.

”Se muutti peliä parempaan suuntaan, joten siitä olen tyytyväinen. Se on myönteinen homma koko pelille, että maaliviivateknologia on nyt mukana”, hän sanoi.

Saksakin sai vielä osansa Karman laista. Jos se 2010 kisoissa luisteli jatkoon hieman arveluttavasti, niin 2018 kisoissa Saksa jäi alkulohkoon, kun VAR hyväksyi Etelä-Korean tekemän maalin, joka lopullisesti pudotti saksalaiset ulos jatkopeleistä.

Tuoreimmat Uutiset

Näytä lisää uutisia