BLOGI PÄIVITYS 15.4.: 10 Suurinta vedonlyöntiystä kautta aikojen. Muistatko nämä?

Joskus käy niin, että vetomarkkinoilta voi ottaa voiton yli tuhannen kertoimella. Veikkaussivut muistelee ikimuistoisia yllätyksiä.

Urheilumaailma on vaipunut horrokseen, kun koronavirus tekee tuhojaan ympäri maailmaa. Koronavirus oli todellinen musta joutsen, kukaan ei osannut arvata tällaisen painajaisen tuloa. Lähes kaikki maailman urheilusarjoista on keskeytetty tai lopetettu kokonaan. Kesän suurtapahtumat jalkapallon EM-turnaus ja Tokion olympialaiset on siirretty kesään 2021.

Veikkaussivut ei kuitenkaan ole valmis laskemaan esirippua. Kun nyt pelikentillä ei tehdä urotekoja, niin esittelemme arkistojen kätköistä menneiden aikojen suurimpia vedonlyöntiyllätyksiä.

Blogi alkaa uskomattomasta jääkiekkoturnauksesta talvella 1980. Tarinat, joita kerromme tässä blogissa, eivät ole pelkästään valtaisia vedonlyöntikertoimia, mutta myös sellaisia tekoja, jotka ovat ravistaneet koko urheilumaailmaa seuroita kannattajiin saakka. Toisessa tarinassa nähtiin yksi kaikkien aikojen hienoimmista nousuista nöyryytyksestä voittoon.

Välierä Brasilia Saksa

kuva: Getty Images

MM-jalkapallo 2014, Saksa tyrmäsi Brasilian, kerroin 1000.00

Brasilian jalkapallon MM-kisoissa vuonna 2014 pelattiin yksi urheiluhistorian yllättävimmistä otteluista, tai ainakin se oli yksi koko futishistorian tylyimmistä tyrmäyksistä. Heinäkuun 8. päivä MM-kisojen välierässä Saksa tyrmäsi isäntämaa Brasilian Belo Horizonten stadionilla yli 58 000 katsojan edessä huimasti 7-1.

Vetomarkkinoilla lopputulos on tietenkin myös järistys. Kovin kerroin minkä lopputuloksesta sai oli 1000.00. Tällaisen lukeman sai Betfairin vetopörsissä, jossa yksi betsaaja oli tarjonnut tällaista kerrointa muille pelaajille.

Betfairin mukaan kolme pelaajaa olivat ottaneet vedon, ja lyöneet siihen vajaat kymmenen puntaa. Betfairilta kerrotaan myös, että joku pelaaja oli laittanut 31 puntaa Saksan 7-0 -voitolle. Siinäkin kerroin olisi ollut 1000.00.

Lehtijuttujen mukaan ainakin kahdeksan vedonlyöjää betsasi ennen ottelua Saksan 7-1 voittoa. Paddy Power -firma kertoi, että neljä asiakasta oli lyönyt heillä vetoa tuloksesta kertoimella 500.00. Joku onnekas Essexin maakunnasta oli lyönyt tulokselle viiden punnan vedon, eli voittoa oli tullut kaksi ja puoli tonnia.

Australialainen vetofirma TAB kertoi, että heillä yksi pelaaja oli ansainnut 500 taalaa Saksan murskavoitolla.

Viisi maalia puoleen tuntiin

Itse ottelu oli merkillinen tapahtuma. Ennen peliä kansallislaulujen aikaan brasilialaiset suorastaan huusivat laulunsa, silmät seisoivat päässä kuin sotaan lähtevillä. Jälkiviisaana voi sanoa, että brassien lataus meni tyystin yli.

Ottelun ensimmäiset kymmenen minuuttia meni vielä melko tasaisesti, kumpikin sai aikaan kunnon laukauksen, mutta sitten homma repesi. Saksa teki maalin ensimmäisestä kulmapotkustaan 11. minuutilla, kun Thomas Muller karkasi David Luizilta. Saksa -ottelussa David Luizin maine vahvistui, mies on erinomainen jalkapalloilija, mutta surkea puolustaja.

Saksa jalkapallo

kuva: Getty Images

Avausmaalin jälkeen Brasilia painoi päälle, mutta ei saanut palloa verkkoon.

23. minuutilla Saksan kärkimies Klose laittoi paluupallon verkkoon, ja kuului ensimmäinen rusahdus, kun brassien selkäranka alkoi murentua. Reilu minuutti myöhemmin Toni Kroos laittoi pallon taas brassien maaliin, ja siitä reilun minuutin päästä Kroos teki jälleen maalin.

Pari minuuttia Kroosin toisen maalin jälkeen Khedirakin kävi tekemässä kassin, ja niin peli oli puolen tunnin kohdalla Saksalle 5-0. Tuskinpa siinä oikein kukaan uskoi näkemäänsä, turnauksen ykkössuosikki Brasilia sai kaikkien aikojen selkäsaunan.

Brasilia MM-jalkapallo

kuva: Getty Images

Vajaan kymmenen minuutin hullun myllyn jälkeen ho tuliksesta.mma seestyi. Peli oli jo selvä, ja seuraavat maalit tehtiin toisella puoliajalla. Saksan Schurrle teki ensin kaksi osumaa, kunnes brassien Oscar teki pelin viimeisellä minuutilla joukkueensa ainoan. Ja siihen turhaan maaliin kaatui Betfairin asiakkaan yli 30 000 punnan voitto. Mikähän oli betsaajalla fiilis, kun näki jättilunastuksen katoavan aivan turhaan osumaan?

Historian suurin häpeä

Brasilian suurin tähti Neymar ei ollut ottelussa mukana, sillä hän oli loukkaantunut aikaisemmin turnauksessa. Kertoman mukaan Saksan seitsemännen maalin jälkeen Neymar oli laittanut telkkansa kiinni ja lähtenyt pelaamaan pokeria.

Brasilian päävalmentaja Luiz Felipe Scolari sanoi ottelun jälkeen, että tulos oli Brasilian maajoukkueen kaikkien aikojen pahin tappio. No tottakai oli. Scolari sanoi hyväksyvänsä, että hän oli vastuussa. Scolarin mukaan päivä oli hänen elämänsä kamalin. Turnauksen jälkeen Scolari luonnollisesti erosi.

Brasilian kapteeni David Luiz ja maalivahti Julio Cesar pyysivät anteeksi koko kansalta. Muutkin pelaajat olivat surkeassa kunnossa ottelun jälkeen.

Saksalaisten puolustaja Mats Hummels sanoi ottelun jälkeen, että he olivat huomanneet, että nyt ei enää ollut tavallinen futismatsi menossa, ja Saksan joukkue päätti olla nöyryyttämättä Brasiliaa toisella jaksolla enää enempää.

Brasilialaiset sanomalehdet luonnollisesti repivät ottelusta otsikoita. ”Koko historian suurin häpeä”, kirjoitti Lance -lehti.

paini olympialaiset

Olympialaisten paini 2000, Ylivoimainen Karelin jäi kakkoseksi, kerroin 2001.00

Venäjän Aleksander Karelin oli vuosituhannen vaihteen painimatoilla niin ylivoimainen, että vastustajien vedonlyöntikertoimet olivat huiman korkealla. Sydneyn olympialaisissa vuonna 2000 USA:n raskaan sarjan edustaja Rulon Gardner sai ennen kisoja voittokertoimeksi 2001.00. Ja sitten hän meni voittamaan suuren ja mahtavan Karelinin.

Gardner ei ollut ennen kisoja rankattu edes lähellekään mitalisijoja. Koskaan aikaisemmin ei amerikkalainen painija ollut voittanut kreikkalais-roomalaisessa painissa olympiamitalia. Laji ei ole kovin suosittu USA:ssa.

Karelin oli voittanut kultamitalin kolmissa edellisissä olympialaisissa, ja usein vielä melko leikitellen. Venäjän jätti ei ollut edes hävinnyt otteluakaan 13 vuoteen ennen Sydneyn kisoja. Kaiken kaikkiaan hänen uransa lukemat koko uralta tulivat olemaan 887 voittoa ja kaksi tappiota.

Ennen Sydneytä edellisen kuuden vuoden aikana vastustajat eivät olleet saaneet Karelinilta pisteen pistettä. Kukaan toinen urheilija ei ehkä koskaan ole ollut niin ylivoimainen kuin Aleksander Karelin ennen Sydneyn olympiafinaalia.

Karelin oli fyysisesti paljon edellä kaikkia muita painijoita. Gardnerkin totesi finaalimatsin jälkeen, että voimissa hän ei ole lähelläkään Karelinia.

Karelinin heittotaidot olivat ylivertaiset. Yksi painiheitto on jopa nimetty Karelinin mukaan.

Kultamitaliottelussa Karelin yritti parin ensimmäisen minuutin aikana paiskoa Gardneria ympäriinsä, mutta ei onnistunut. Amerikkalainen pysytteli aivan kiinni Karelinissa, eikä tämä saanut minkäänlaista vipuvartta heittoihin.

Toisella jaksolla tapahtui. Karelinin kädet lipesivät, ja parin minuutin kelailun jälkeen tuomarit antoivat tästä Gardnerille pisteen. Se oli siinä, 1-0 -voitto amerikkalaiselle.

Sydneyn kisojen jälkeen Karelin lopetti uransa kokonaan. Hän alkoi poliitikoksi ja nousi duumaan. Gardner jatkoi painimista Sydneyn kisojen jälkeen. Seuraavissa olympialaisissa Ateenassa 2004 Gardner sai pronssia.

 

Tennessee Titans St Louis Rams

kuva: Getty Images

NFL 1999, Rupusakki voitti Super Bowlin, kerroin 301.00

NFL -kauden 1999 St Louis Rams sai lopulta lenpinimen ”The Greatest Show on Turf”. Rams voitti Super Bowlin, vaikka se oli lähtenyt kauteen vedonlyöntikertoimella 301.00.

90-luvun alkupuolen Rams oli ollut todella kehno joukkue, eikä kausi 1999 näyttänyt yhtään se paremmalta. Joukkue oli hankkinut uudeksi pelinrakentajaksi Trent Greenin, mutta tämä meni ennen ensimmäistäkään peliä loukkaantumaan niin pahasti, että koko kausi meni sairastuvalla.

Ramsin kakkospelinrakentaja Kurt Warner oli täydellinen tuntemattomuus. Hän oli ollut joukkueen varamiehenä jo kaudella 1998, mutta sitä ennen oli ollut hankalampaa.

Warneria ei koskaan varattu draftissa, ja yritykset päästä NFL -liigaan eivät oikein onnistuneet. Warner kävi kokeilemassa ensin Green Bay Packersin leirillä, mutta ei päässyt joukkueeseen ja lähti hylkäyksen jälkeen ruokakauppaan hyllyntäyttäjäksi 5.50 dollarin tuntipalkalla.

Ramsin kanssa Warnerilla lopulta natsasi. Hänellä oli joukkueessa käytettävissä sellaisia aseita, että kun kaikki yhtaikaa pelasivat a-peliään, niin homma alkoi toimi. Keskushyökkääjä Marshall Faulk sekä laituri Isaac Bruce oli Warnerin ohella Ramsin hyökkäyksen kulmakivet. Warner valittiin lopulta koko kauden MVP -pelaajaksi.

kurt warner st louis rams

kuva: Getty Images

Rams voitti runkosarjassa oman divisioonansa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1985. Joukkueen saldo oli lopulta 13-3, ja siitä tuli yksi neljästä NFL -joukkueesta, joka oli tehnyt yli 30 pistettä 12 runkosarjan ottelussa. 90-luvulla NFL -matsit olivat vähäpisteisempiä kuin nykyään, joten saavutus oli kova.

Super Bowlissa Ramsin vastukseksi tuli Tennessee Titans. Ottelun ensimmäinen puolisko oli tiukkaa peliä, eikä Rams saanut hyökkäystään kulkemaan. Puoliajalla Rams johti vain 9-0. Toisen jakson alkuun Warner syötti Torry Holtille maalin, mutta kun Tennessee teki perään 16 pistettä, niin ottelu oli oli neljännellä jaksolla tasan. Ratkaisumaali oli komea. Heti hyökkäysvuoronsa ensimmäisessä pelissä Warner syötti Isaac Brucelle 73 jaardin maalin.

Titansilla oli vielä ottelun viimeinen hyökkäysvuoro ja liki kaksi minuuttia aikaa tehdä tasoitus. Lopulta tultiin siihen, että kellossa oli kuusi sekuntia ja Tennesseella pallo Ramsin kymmenen jaardin linjalla.

Ottelun viimeinen peli on legendaarinen, ja sitä kutsutaan nimellä ”The Tackle”. Ramsin tukimies Mike Jones taklasi laituri Kevin Dysonin niin, että pallo jäi vain muutaman sentin päähän maaliviivasta.

Euro 2004

kuva: Getty Images

EM-jalkapallo 2004, Kreikka puolusti mestariksi, kerroin 151.00

Kreikka teki jalkapallon EM-kisoissa 2004 sen, minkä Leicester teki reilut kymmenen vuotta myöhemmin Valioliigassa. Kisojen heikompien joukkoon rankattu ryhmä pelasi todella tiukkaa puolustuspeliä, kävi tekemässä sen yhden tarvittavan maalin ja voitti lopulta mestaruuden. Kerroin Kreikalle oli ennen kisoja 151.00.

Kreikan pelityyli Portugalissa pelattujen EM-kisojen pudotuskierroksilla oli niin puolustava, että sille ei oikein löydy edes sanoja. Koko joukkue makasi jatkuvasti pallon alla, minkäänlaista riskiä ei otettu missään vaiheessa. Kaikki kolme pudotuspeliä Kreikka voitti niukasti 1-0.

Alkulohkossa Kreikka ei aivan vielä onnistunut tappamaan peliä. Se aloitti turnauksen yllättämällä kisaisäntä Portugalin 2-1. Seuraavassa ottelussa Kreikka venyi Espanjan kanssa 1-1 -tasapeliin, ja lohkon viimeisessä ottelussaan Kreikka hävisi Venäjälle 1-2.

Neljällä pisteellä kreikkalaiset saivat jatkopaikkansa.

Ensin nurin Ranska

Ensimmäisessä pudotuspelissä Kreikka kohtasi Ranskan, ja kreikkalaiset olivat toki selvästi altavastaajia. Ranska ei kuitenkaan löytänyt edes kunnolla maalipaikkoja Kreikan sumpun keskeltä. Laukaukset Ranska kuitenkin vei ottelussa 10-5. Pelin ainoan maalin pukkasi Angelos Charisteas toisella jaksolla.

Välierässä Kreikka tylsytti hyvää turnausta pelanneen Tsekin. Nyt pelissä mentiin jatkoajalle, ja ratkaisumaalin teki puolustuksen Dellas.

Finaalissa Kreikalla oli vastassa isäntämaa Portugali, jolla oli mukana kultainen sukupolvi Luis Figon johdolla ja vielä nuori Cristiano Ronaldo.

Nyt oli Kreikka pahasti jyrän alla. Portugali voitti laukaukset ottelussa 16-4. Kreikka sai yhden kudin kohti maalia, ja se tietenkin meni sisään. Charisteas teki maalin kulmapotkusta. Euroopan mestaruus Kreikalle 1-0.

Charisteas 2004

kuva: Getty Images

Ultratiukka puolustus oli 2000-luvun alkupuoliskolla suosittu ja ”tuore” tapa pelata futista. Aiemmin keväällä Jose Mourinhon valmentama Porto oli aikalailla samalla tavalla voittanut Mestareiden liigan.

Portugalin EM-turnauksessa futiksen suurmailla oli vielä aallonpohjansa. Italia, Saksa ja Espanja kaikki jäivät alkulohkoon, ja hallitseva mestari Ranska putosi heti ensimmäisellä play offs -kierroksella.

Ennen 2004 EM-turnausta Kreikka oli päässyt mukaan EM-kisoihin vain kerran aikaisemmin vuonna 1990. MM-turnauksessakin se oli ollut vain kerran, vuonna 1994.

Portugalin EM-turnauksen jälkeen Kreikka jälleen vaipui kovin keskinkertaiseksi futismaaksi.

Viime EM-karsinnoissa Suomikin oli jo Kreikan edellä.

 

British Open Golf

kuva: Getty Images

British Open 2003, Tuntematon Curtis voittoon, kerroin 301.00

Golfin British Open vuonna 2003 oli yllättävä turnaus, ja voittajasta sai kunnon betsikertoimen. Kisan vei täysin tuntematon Ben Curtis, ja hänelle bookkerit olivat ennen kilpailua laskeneet voittajakertoimeksi 301.00.

Turnauksen aikaan Curtis oli 26-vuotias pelaaja, joka oli vasta aloittelemassa ammattilaisuraansa. Hänen rankkauksensa maailmanlistalla oli ennen British Openia 396. Kisa oli Curtisin uran ensimmäinen major -turnaus.

Curtis pelasi kaksi ensimmäistä kierrosta hyvin ja tasaisesti. Cut jäi kauas Curtisista, kun hän oli kahden päivän jälkeen jaetulla nelospaikalla tuloksella 72+72=144. Tässä kohdassa Davis Love oli ykkösenä kolme lyöntiä Curtisia edellä.

Kolmannella kierroksella Curtis paransi kahdella. Tulos 70 nosti hänet jaetulle kolmossijalle. Kisan ykköseksi nousi nyt tanskalainen Thomas Björn kaksi lyöntiä Curtisia vähemmän lyöneenä.

Sunnuntaina ennen kärkiryhmän pelien alkamista Curtisin vedonlyöntikerroin oli edelleen päälle 40. Bookkerit eivät vieläkään uskoneet tuntemattoman jenkin peliin, vaikka hän oli pelannut varmasti ja vielä nousujohteisesti.

Björn romahti lopussa

Curtisin nousu jatkui viimeiselläkin päivällä. Hän aloitti päivän pelaamalla ensimmäiset 11 reikää kuusi alle parin. Seuraavilla neljällä reiällä sitten hieman kokemattoman Curtisin puntti tutisi, ja hän jäi hieman kärjen taakse. Viimeisellä reiällä Curtis upotti kolmen metrin putin, ja nousi taas kärkeen. Vijay Singh sekä Tiger Woods olivat kumpikin iskuetäisyydellä, mutta epäonnistuivat.

Thomas Björn oli ennen neljää viimeistä reikää kolme lyöntiä johdossa, mutta tanskalaiselle hermo petti. Hän löi neljä viimeistä seuraavasti: tupla-bogey, bogey, bogey, par, ja lopulta Curtis voitti Björnin yhdellä lyönnillä.

Curtis nettosi voitosta 700 000 puntaa. British Open ei ollut Curtisille pelkästään ensimmäinen voitto, mutta myös ensimmäinen top 10 -sijoitus PGA -turnauksessa.

Vetouutisissa ei ole kerrottu, että ainakaan kukaan suurpelaajista olisi betsannut Curtisin voittoa kertoimella 301.00. Vaikka kerroin oli iso, niin hankala nähdä, että se olisi ollut edes ylikerroin.

Jotenkin vain tähdet sattuivat olemaan Curtisille kohdallaan vuonna 2003 Royal St George’s Golf Clubilla Englannin Sandwichissa.

Curtista ei lopulta tullut suurpelaaja, vaan hän jäi todelliseksi tähdenlennoksi. British Openin jälkeen hän voitti vain kolme pikkuturnausta urallaan.

Vuonna 2016 Curtis pelasi enää viisi turnausta, mutta vain kerran hän pääsi mukaan kahdelle viimeiselle päivälle.

Golf

kuva: Getty Images

 

baseball MLB

kuva: Getty Images

St Louis Cardinals 2011 MLB, kaikkien aikojen loppukiri, kerroin 1000.00

Vuonna 2011 oli USA:n baseballin ammattilaisliiga MLB:ssä tarjolla jättikerroin, joka vielä osui. Muutama viikko ennen MLB:n runkosarjan loppua St Louis Cardinalsin mestaruuskerroin oli 1000.00. Ja sitten alkoi tapahtua sellainen ihme, jota harvoin näkee.

Cardinals sai Las Vegasin kertoimenlaskijoilta jättikertoimen, kun se oli viisi voittoa perässä viimeistä pudotuspelipaikkaa. Otteluita oli enää 15, eli aikamoista loppukiriä tarvittiin. Sen Cardinals kuitenkin järjesti voittamalla loput matsit saldolla 11-4.

St Louisin pudotuspelipaikka jäi viimeisen ottelun varaan. National Leaguessa Cardinals voitti runkosarjan viimeisessä matsissa Houston Astrosin, ja kun samaan aikaan Atlanta Braves hävisi oman matsinsa, niin St Louis pääsi yhden voiton erolla jatkoon.

Ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Cardinals pudotti Philadelphia Philliesin voitoin 3-2. Ratkaisuottelussa St Louis vei voiton futislukemin 1-0.

National Leagun loppuottelussa St Louis voitti Milwaukee Brewersit 4-2.

St Louis Milwaukee

kuva: Getty Images

Koko liigan loppuottelussa, eli mahtipontisesti World Series’ssä St Louis Cardinals sai vastaansa American Leagueb ykkösen Texas Rangersin. Sarja pelattiin paras seitsemästä -systeemillä, ja viimeiseen otteluun saakka ratkaisu meni.

Kotikentällä Busch Stadiumilla St Louis vei mestaruuden 6-2 -voitolla.

Kauden 2011 MLB on hyvä muistutus siitä, että alkukaudella ei ole niin väliä, kunhan vain on kunnossa oikeaan aikaan. Ja jos saa loppukaudesta hurmoksen päälle, niin heikompikin joukkue voi mennä pitkälle.

Siinä kohdassa, kun vetofirmat antoivat Cardinalsille mestaruuskertoimeksi 1000, sen selviytyminen edes pudotuspeleihin oli toki hyvin epätodennäköinen ihme. Sattuiko kukaan sitten ottamaan tuon tonnin kertoimen?

Ainakin yksi betsaaja teki jättitilin Cardinalsin menestyksellä. Loppuottelusarjan jälkeen USA:ssa uutisoitiin pelaajasta, joka oli laittanut 250 taalaa Cardinalsille, eli mestaruusjuhlien jälkeen hän saattoi käydä lunastamassa 250 000 dollarin voiton.

Barack Obama White House

kuva: Getty Images

 

MIke Tyson, Don King, Buster Douglas

kuva: Getty Images

Tyson vastaan Douglas, suuri mestari tyrmättiin tylysti, kerroin 43.00

Las Vegasin vetofirmat antoivat vuonna 1990 Buster Douglasille kertoimeksi 43.00, kun vastassa oli tittelimatsissa itse Mike Tyson. Ottelun piti olla niin selvä, että muutamat vetofirmat eivät antaneet otteluun kertoimia ollenkaan.

Kerroin 43.00 on toki iso, mutta ei silti kuvasta lähellekään sitä tyrmistystä, jonka Douglasin voitto sai aikaan. Tysonin tappio oli ehkä koko nyrkkeilyhistorian suurin yllätys.

Tyson ja Douglas kohtasivat Tokyo Domessa Japanissa 11.2. Tyson oli ennen ottelua nyrkkeilyn raskaan sarjan kiistaton valtias. Hänellä oli hallussa niin WBC:n, WBA:n kuin IBF:nkin mestaruudet.

Buster Douglas ei ollut häävi iskijä. Hän oli maailman rankingissa vasta sijalla kahdeksan. Vain aikaisemmin Douglas oli päässyt titteliotteluun saakka. Kolme vuotta aikaisemmin hän oli hävinnyt teknisellä tyrmäyksellä Tony Tuckerille.

Ennen Tyson -ottelua Douglas oli ollut sen verran hyvässä kunnossa, että hän ansaitsi paikan tittelimatsiin ottamalla kuusi voittoa peräjälkeen.

Douglasilla oli epäonnea ja surua ennen Tokion reissua. Hänen äitinsa oli kuollut kolmisen viikkoa ennen kuin ottelun piti alkaa. Ehkä se sitten sai Douglasissa aikaan jonkinlaisen taistelufiiliksen, matsissa oli vain voitettavaa.

Tysonilla oli saldona 37-0

Tyson oli ennen Douglasin kohtaamista voittanut ammattilaisurallaan kaikki 37 otteluaan. Hän oli ja on edelleen yksi nyrkkeilyen ehdottomista suurista.

Ottelua Tokiossa mainostettiin vain Mike Tysonin maineen varassa. Matsin nimi oli ”Tyson is back!” Toista miestä ei juurikaan edes mainittu ennen ottelua.

Tysonilla oli jo 90-luvun alussa maine hankalana miehenä. Häntä syytettiin perheväkivallasta, sopimusriitoja oli manageri Claytonin ja promoottori Kingin kanssa.

Kehässä Tyson kuitenkin oli ollut rautaa. Miehen edellinen ottelu Carl Williamsia vastaan oli kestänyt vain 93 sekuntia, kunnes Tyson oli tyrmännyt Williamsin.

Buster Douglasin kohtaaminen piti olla Tysonille vain välietappi kohti Evander Holyfieldin kohtaamista.

Douglasilla ei ollut hävittävää

Heti matsin aluksi kävi selväksi, että Douglas ei ollut peloissaan, vaan kävi päälle. Douglasilla oli nopea jab -lyönti, ja sillä hän piti jässikkä-Tysonin etäällä.

Ottelun puolivälissä Douglasin jabit muurasivat Tysonin silmän umpeen. Tysonin kehäkulmassa alettiin jo hieman panikoida. He eivät olleet tuoneet edes jääpusseja otteluun, sen verran selvä lopputuloksen piti olla.

Tyson ei pystynyt toteuttamaan ottelusuunnitelmaansa, eikä hän taustajoukkoineen oikein keksinyt mitään tilalle. Tysonin väki tuntui tulleen matsiin huonosti valmistautuneena.

Kahdeksannessa erässä Tyson sai lyötyä Douglasin kanveesiin yläkoukulla. Tuomari laski yhdeksään, kunnes kello lopetti erän.

[video_tyson shortcode=”video_tyson”]

Erä numero 10 ratkaisi

Yhdeksäs erä oli dramaattinen. Tyson kävi päälle, kun hän oli jo melkein saanut Douglasin nurin. Douglas sinnitteli, ja sai muurattua Tysonin silmän kokonaan umpeen. Erän lopulla Douglas sai lyötyä Tyson köysiin, ja nyt kello pelasti Tysonin.

Kymmenennessä erässä Tyson kävi päälle, mutta oli jo pahasti loukkaantunut. Kun Tyson tuli eteenpäin, Douglas pysäytti hänet parilla kovalla jabilla. Ja kun Tyson oli horjahtelemassa taaksepäin, niin Douglas paukautti vielä neljän iskun sarjan. Siihen putosi Mike Tyson, ensimmäistä kertaa koko urallaan. Hän yritti vielä pystyyn, mutta erätuomari laski kymmeneen saakka.

Tappio Douglasille oli ensimmäinen merkki Tysonin uran alamäestä, vaikka mies vielä mestariksi nousikin.

Nyrkkeily Tyson

kuva: Getty Images

Valioliiga Leicester

kuva: Getty Images

Leicester Valioliigan mestari 2015-2016, rupusakki pieksi Valioliigan mahtijoukkueet, kerroin 5001.00

Vedonlyöntihistorian suurin yllätys lienee Leicesterin Valioliigan mestaruus kaudella 2015-2016. Yksittäisissä otteluissa ja lyhyemmissä turnauksissa saattaa tapahtua melkein mitä vain, mutta miten ihmeessä pikkuinen Leicester onnistui olemaan koko Englannin paras joukkue elokuusta toukokuulle asti?

Ennen kautta 2015-2016 Leicester rankattiin jokaisen asiantuntijan papareissa tukevasti koko liigan häntäpäähän.

Vetomarkkinoiden liikkeet paljastavat sen, kuinka suuri Leicesterin yllätys oli.

Vetofirmat eivät pysyneet perässä

Kauden 2015-2016 Valioliigan mestaruuskertoimet aukesivat puolisen vuotta ennen kauden alkua maaliskuussa. Tuolloin Chelsea oli menossa lujaa vauhtia kohti käynnissä olevan kauden mestaruutta ennen Manchester Cityä, ja tämä näkyi kertoimissa. Chelsea oli vetomarkkinoiden suosikki ennen kesää kauden 2015-16 mestariksi, sen voittokerroin oli hieman alle kolmen. Leicesterille ei ensin edes annettu mestaruuskerrointa. Se oli tuossa kohdassa liigan viimeinen ja lujaa vauhtia putoamassa alasarjaan. Maaliskuussa 2015 Leicesterin kerroin sarjastaputoamiselle oli alle 1.10. Jäljellä oli vielä kuitenkin kymmenen matsia, ja niiden avulla Leicester hilasi itsensä kuiville.

Kun kausi 2015-2016 lopulta elokuussa alkoi, niin Leicesterillekin oli jo saatu mestaruuskerroin. Se oli 5001.00.

Kuukausi Valioliigan alkamisen jälkeen Leicester oli sarjassa viitosena, mutta vielä vetomarkkina ei ollut reagoinut yllättäjään. Leicesterin kerroin oli syyskuun puolivälissä edelleen 5001.00.

Lokakuun puolivälissä Leicester oli edelleen viitonen, vain kolme pistettä Man Cityä perässä, ja nyt jo vetopuolellakin jotain tapahtui. Leicesterin kerroin lokakuun alkupuolella oli 1500.00.

Lokakuussa alkoi Leicesterin hurmos. 21.11. se oli jo sarjakärki, ja nyt vetokerroin mestaruudelle oli enää 101.00.

Joulun alla Leicester oli edelleen kärjessä, ja nyt vetopuolella kerroin oli enää 11.00.

Tammikuussa Valioliigassa oli vain yksi puheenaihe, kestääkö Leicesterin meno? Sohvien asiantuntijat nyökkäilivät tietäväisenä, että kohta loppuu yllättäjiltä vauhti, kun pelataan raskaita talvikuukausia.

Leicesterin mestaruus ei ollut onnenkantamoinen

Kourallinen ammattivedonlyöjiä ja muita jalkapalloanalyytikoita tutki tilastojaan ja totesi, että kyllä kaikkien mittareiden mukaan Leicester on liigan ehdotonta kärkeä. Sillä oli erinomainen pelisysteemi, tiukka puolustus ja huiman vaaralliset ja tehokkaat vastahyökkäykset.

Joukkueen riveistä nousi muutama pelaaja täydestä tuntemattomuudesta Valioliigan eturiviin. Leicesterin keskikentän pohjalla luutiva N’Golo Kante oli tullut Ranskan Caenista Leicesteriin vain 4,5 miljoonan korvauksella, ja nyt hän tilastojen mukaan riisti palloja omalle joukkueelleen paremmin kuin suurjoukkueiden miljoonamiehet.

Myös algerialainen Riyad Mahrez oli yhtäkkiä koko liigan eliittiä. Leicester oli hankkinut Mahrezin Ranskan Le Havresta vain 750 000 punnalla, ja nyt hän oli yhdessä Jamie Vardyn kanssa koko liigan vaarallisin kaksikko.

Ja ennen kaikkea huomion vei veteraanivalmentaja Claudio Ranieri. Heikosti sujuneen kauden 2014-2015 jälkeen manageri Nigel Pearson sai lähteä. Ranieri ei herättänyt Leicesterissä innostusta, kun hänet palkattiin hommiin. Vanhaa italialaista pidettiin jo menneiden aikojen managerina. Kaudenmittaan Ranierista tuli nero, jonka temppuja joukkue hengen rakentamiseksi ihasteltiin. Syyskuussa Ranieri lupasi koko joukkueelle pizzat, jos nolla pysyy Stokea vastaan. Ja sitten joukkue söi hyvässä hengessä, ja kasvatti altavastaajan hurmostaan.

Leicester Valioliiga mestari

kuva: Getty Images

Toukokuun alussa juhlat

Leicester nousi vetomarkkinoiden ykkössuosikiksi vasta helmikuussa, kun sen johti liigaa viiden pisteen erolla ennen Tottenhamia. Helmikuun puolivälissä Arsenal jo ehti nousta vetomarkkinoiden kärkeen, mutta Leicester ei enää kärkipaikkaansa sarjataulukossa luovuttanut.

Huhtikuun 24.-25. Leicester käytännössä varmisti lopulta Valioliigan mestaruuden. Se oli omassa ottelussaan murskannut Swansean 4-0 lauantaina. Sunnuntaina Tottenham pelasi kotonaan West Bromwichia vastaan, ja jäi 1-1 -tasapeliin. Nyt Leicester tarvitsi enää kolme pistettä jäljellä olevista kolmesta matsista.

Lopullisesti Leicesterin liigamestaruus varmistui, kun Tottenham jäi 2.5. Chelsean kanssa 2-2 tasapeliin. Netissä alkoi levitä video, jossa ottelua seuranneet Leicesterin pelaajat räjähtivät voiton tanssiin päätösvihellyksen jälkeen.

Tässä video, jossa Leicesterin kannattajat ja pelaajat seuraavat Spursin ja Chelsean ottelua, ja juhlivat mestaruutta:

Kympillä kymppitonneja

Vetopuolella Leicesterin mestaruus teki muutamasta onnellista äveriään. Lehdet olivat Leicesterin mestaruuden jälkeen täynnä kertomuksia voittaneista vedonlyöjistä. Nimetön Ladbrokesin asiakas oli elokuussa betsannut 50 puntaa Leicesterin mestaruudelle, mutta hänellä ei hermo pitänyt. Mies oli yhdeksän ottelua ennen kauden loppua lunastanut vetonsa ja saanut yli 72 000 puntaa. Jos hermo olisi pitänyt loppuun saakka, niin mies olisi netonnut 250 000 puntaa.

Englannissa kausi oli vetofirmoille synkkä. Ladbrokesin edustaja David Williams arvioi, että englantilaiset vetofirmat hävisivät Leicesterin mestaruuteen 25 miljoonaa puntaa.

Vetofirmat ovat kertoneet, että suurimmat tappiot he ottivat niistä betseistä, joita tehtiin, kun Leicesterin kerroin kesken kauden oli 100.00 ja 500.00 välillä. Betsaajat huomasivat, että missä mennään, mutta vetomarkkina ei osannut reagoida yhtä nopeasti.

UCL 2005 Liverpool

kuva: Getty Images

AC Milan – Liverpool 2005, You’ll Never Walk Alone, liveveto kerroin 101.00

Livevedoista saa harvoin niin hyvää kerrointa kuin vuoden 2005 Mestareiden liigan finaalin puoliajalla.

Istanbulissa pelatussa loppuottelussa AC Milan oli tyrmännyt Liverpoolin avausjaksolla. Tauolla peli oli italialaisille 3-0, ja livevetomarkkinoilla kerroin Liverpoolin mestaruudelle 101.00. Tässä kohdassa tavallinen Pool -fani varmaan vain toivoi, että joukkue voisi edes jotenkin välttyä täydeltä nöyryytykseltä.

AC Milan oli otteluun lähdettäessä suosikki. Se oli voittanut Mestareiden liigan kaksi vuotta aikaisemmin.

Liverpool oli ottelun ensimmäiset 45 minuuttia pahasti jyrän alla. Paulo Maldini teki avausmaalin ennen kuin minuutti oli kulunut. Hernan Crespo laittoi viimeisillä minuuteilla ennen puoliaikaa pallon vielä kahdesti Poolin veskarin Jerzy Dudekin taakse.

Tauko muutti kaiken

Puoliajalla kaikki kääntyi. Liverpoolin katsomonosasta kuului edelleen You’ll Never Walk Alone -laulu, ja kentälle tuli aivan toinen Liverpool kuin avausjaksolla.

Lopulta siihen meni vain kymmenen minuuttia, kun Liverpool tuli tasoihin. Toista jaksoa oli pelattu vain vajaat kymmenisen minuuttia, kun Steven Gerrard puski pallon maaliin.

Tästä vain kahden minuutin päästä Vladimir Smicer pamautti pallon alakulmaan. Vajaa viisi minuuttia Smicerin maalista, ja AC Milanin puolustus kaatoi läpiajossa olleen Gerrardin rankkarialueella. Xabi Alonso ensin missasi rankkarin, mutta pystyi kuitenkin laittamaan AC Milanin maalivahdin Didan torjuman kudin paluupallosta maaliin.

AC Milanin tähtihyökkääjä Andrei Shevchenkolla oli vielä tasoituksen jälkeen tuhannen taalan paikka tehdä voittomaali, mutta kuti torjuttiin maaliviivalta.

Tämän matsin Shevchenko haluaisi unohtaa

Jatkoajalla ei maaleja nähty. AC Milanin Shevchenkolla oli jälleen loistava maalipaikka, mutta Jerzy Dudek taikoi kovaan paikkaan loistavan tuplatorjunnan.

Mentiin rankkareille. AC Milanin Serginho epäonnistui, samaten kuten Pirlo. Poolilta Riise epäonnistui. Ratkaisu jäi epäonnen soturi Shevchenkolle, ja jälleen Dudek torjui.

Liverpoolin voitto oli seuralle viides UEFA:n ykkösturnauksessa, ja pokaali jäi ikuisiksi ajoiksi joukkueen kaappiin.

Sami Hyypiä pelasi Liverpoolin puolustuksen keskustassa koko ottelun. Myöhemmin Hyypiä muisteli The Liverpool Echo -lehdelle Istanbulin illan olleen hänen Liverpool-uran huippukohta.

”Jopa täysin puolueettomat fanit muistavat tämän ottelun. Aivan tavallisessakin matsissa tällainen olisi ollut jotain erityistä, mutta kun sen tempun tekee Mestareiden liigan finaalissa, niin pelaajat ja fanit muistavat sen lopun elämäänsä.”

Benitezin täysosuma

Koko kauden 2004-05 Liverpoolin kapteeni Steven Gerrard oli tehnyt lähtöä Liverpoolista Chelseaan. Istanbul muutti Gerrardin mielen. Ottelun jälkeen hän sanoi, että ”kuinka voin kuvitella jättäväni Liverpoolin tällaisen illan jälkeen?”. Gerrard allekirjoitti uuden neljän vuoden sopimuksen Poolin kanssa.

Liverpoolin voitto oli manageri Benitezin mestarinäyte. Vasta hiljattain hän on puhunut siitä, mitä pukukopissa tapahtui puoliajalla. Benitez ei räyhännyt pelaajille, hän vain totesi, että jos he tekevät yhden maalin, niin sitten ollaan pelissä mukana.

Taktisesti Benitez teki tauolla juuri oikean vaihdon. Pool siirtyi pelaamaan kolmella puolustajalla, ja keskikentälle tuotiin Didi Hamann luutimaan siihen paikkaan, missä avausjaksolla AC Milanin Kaka oli pyörittänyt näytöstä. Kaikki onnistui nappiin.

Steven Gerrard Liverpool

kuva: Getty Images

kuva: Getty Images

Miracle On Ice

Miracle on Ice 1980, USA:n yliopistopoikien joukkue yllätti Neuvostoliiton punakoneen, kerroin 1001.00

Miracle on Ice oli täydellinen tarina 1970- ja 80-lukujen kylmän sodan keskelle. Amerikkalaisista college-nuorukaisista koottu jääkiekkojoukkue löi Neuvostoliiton ylivoimaisen, armeijamaisesti valmennetun punakoneen Lake Placidin olympialaisissa vuonna 1980.

Edes Hollywoodissa ei keksitä niin hienoja tarinoita markkinoimaan ”vapaan maailman” joukkueen voittoa rautaesiripun takaa tulevasta kylmästä ja kovasta Neuvostojoukkueesta.

USA:n voitto yllätti myös vetomarkkinat täydellisesti. Amerikkalaisten voittokerroin oli ennen turnausta komeat 1001.00.

Miracle on Ice viittaa Lake Placidin kisojen mitalikierroksen otteluun, jossa USA voitti Neuvostoliiton 4-3. Alkulohkon USA ja Neuvostoliitto olivat selvittäneet ilman tappioita.

Perjantai-iltapäivänä, 22.2.1980, Lake Placidin olympiahalli oli täynnä, lehtereillä yli 10 000 katsojaa. Yleisö odotti vähintään hienoa jääkiekkonäytöstä, kun maailman paras ”amatöörijoukkue” Neuvostoliitto pelasi olympiakullasta. Ehkä USA:n nuorukaiset saisivat pidettyä matsin edes jotenkin tasaisena?

Punakone aloitti maalinteon

Ensimmäisessä erässä nuori Vladimir Krutov ohjasi pakki Aleksei Kasatonovin lämärin maaliin. Näinhän sen pitikin alkaa.

Yleisö innostui, kun jenkit onnistuivat vielä tulemaan peliin mukaan. Buzz Schneider laukoi hyvin kaukaa kudin ohi legendaarisen Vladislav Tretjakin.

Punakone ryhdistäytyi, ja Sergei Makarov vei joukkueen taas johtoon. Makarovin maalin jälkeen jenkkiveskari Jim Craig oli todellisessa tulituksessa. Kesti pitkään ennen kuin jenkit saivat edes kutia kohti Neuvostoliiton maalia. Aivan erän lopulla ennen niin erehtymätön Tretjak teki jälleen pahan virheen. Viime sekunneilla Dave Christian laukoi 30 metristä kohti Tretjakia, ja Tretjak söhläsi paluukiekon Mark Johnsonille. Erätauolle mentiin tilanteessa 2-2.

Tihonovin virhe

Toiseen erään Neuvostoliiton pelätty valmentaja Viktor Tihonov otti maalille kakkosveskari Vladimir Myshkinin. Joukkueen luotettava kulmakivi Tretjak oli pettänyt pahasti. Myöhemmin Tihonov on sanonut tämän vaihdon olleen hänen uransa suurimman virheen.

Toista erää Neuvostoliitto hallitsi suvereenisti, laukaukset menivät punakoneelle 12-2. Maaleja tuli kuitenkin vain yksi, kun Aleksander Maltsev teki osuman ylivoimalla.

Viimeisestä erästä tuli klassikko. USA oli saanut Myshkiniä vastaan 27 minuutissa vain kaksi laukausta, kun Krutov joutui jäähyaitiooon. Ylivoiman lopulla Johnson onnistui laukomaan pelin toisen osumansa. Oltiin tasatilanteessa, Neuvostoliitolla alkoi ote mailasta puristaa. Jenkit taas haistoivat mahdollisuutensa, hävittävää ei ainakaan enää ollut.

Punakone paniikkiin

Vain muutama vaihto tasoitusmaalin jälkeen jenkkien Eruzione laukoi kohti Myshkiniä, joka oli maskissa oman pelaajan takana. Kiekko maaliin, ja USA johtoon 4-3.

Neuvostoliitto aloitti maalin jälkeen hillittömän painostamisen, kiekko kolahteli tolppaan ja veskari Craigin suojuksiin. USA:n valmentaja Herb Brooks tolkutti pelaajilleen, että ”omaa peliä, omaa peliä”. USA ei vajonnut puolustukseen, vaan haki aktiivisesti hyökkäyksiä.

USA vastaan Neuvostoliitto

kuva: Getty Images

Punakoneen Starikov myönsi myöhemmin, että he menivät paniikkiin.

Viimeisellä minuutilla Tihonov ei kaikkien ihmetykseksi edes ottanut veskari Myshkiniä pois maalilta. Starikov kertoi, että he eivät edes koskaan olleet harjoitelleet kuudella viittä vastaan pelaamista. Koskaan aikaisemmin ei Neuvostoliiton ollut tarvinnut ottaa veskaria lopussa syrjään.

Videolla Miracle on Ice -ottelun viimeinen minuutti:

Suomi mukana ihmeessä

Suomellakin oli osuutensa Lake Placidin ihmeessä. USA:lla ja Neuvostoliitolla oli vielä Miracle on Ice -ottelun jälkeen yksi peli pelattavana. USA kohtasi omassa matsissaan Suomen, ja jenkkien 4-2 voitto takasi heille kultamitalit. Neuvostoliitto oli USA-tappiosta niin äkäinen, että he pieksivät Ruotsin viimeisessä ottelussa 9-2.

USA ja Neuvostoliitto olivat Lake Placidin olympialaisissa hyvin epätasaväkiset, ainakin paperilla. Neuvostoliitto oli kokenut joukkue, täynnä maailmantähtiä. Punakoneessa pelasivat Tretjakin, Krutovin ja Kasatonovin lisäksi muun muassa Valeri Harlamov, Boris Mihailov, Vjatsheslav Fetisov ja Sergei Makarov.

USA:n joukkueesta vain muutamalla oli kokemusta aikuisten alasarjojen peleistä, muuten joukkue oli kerätty yliopistosarjojen pelaajista. Myöhemmin jenkkipelaajista tuli tietenkin tähtipelaajia myös NHL -liigaankin.

USA:n joukkueen valmentaja Brooks  valmensi olympialaisten jälkeen NHL:ssä eri joukkueita yli 500 ottelun verran.

USA:n tähtipelaajia olivat muun muassa Neal Broten, joka myöhemmin pelasi 1099 NHL -ottelua, Ken Morrow, joka voitti Stanley Cupin kolmesti sekä viisinkertainen NHL:n All Stars -pelaaja Mike Ramsey.

Tällaista ei keksi edes Hollywood

Lake Placidin ratkaisuottelun jälkeen Neuvostoliitto oli shokissa. Valmentaja Tihonov kuuleman mukaan syytti pukukopissa joukkueen avainpelaajia Tretjakia, Mihailovia, Harlamovia ja Petrovia tappiosta. ”Tämä oli teidän häviö”, Tihonov kiljui.

Punakoneen pelaajat olivat tappiosta niin järkyttyneitä, että he eivät edes kaiverruttaneet nimiään hopeamitaleihin.

Amerikkalaiset olivat voitosta taas niin riemuissaan, että kisoista tehtiin elokuvia vielä pitkään 80-luvun jälkeenkin. Vielä vuonna 2004 tuli teattereihin elokuva Miracle, jossa USA:n päävalmentaja Brooksia näytteli Kurt Russell.Tuoreimmat Uutiset

Näytä lisää uutisia