Futispelaajien kovimmat juopot

Nykyfutaajat ovat kilttejä poikia, mutta ennen pelaajille kuppi maistui. Kovimmat juopot olivat silläkin alalla maailmanluokkaa.

Paul Gascoigne

Jalkapalloilijat ja muutkin huippu-urheilijat ovat nykyään kurinalaisia terveyden perikuvia, paheita ei ole. Ennen ole toisin. Hollannin Johan Cruyff ja Brasilian Socrates esimerkiksi saattoivat puoliajalla pukukopissa laittaa tupakaksi.

Takavuosikymmenien futistähdet lipsahtivat myös alkoholismin puolelle. Nykypäivän tähdistä ei heti tule mieleen ainuttakaan juoppoa. Tässä lista jalkapallomaailman pahimmista juopoista:

1 Garrincha 1933 – 1983, Brasilia

Brassit pitävät Garrinchaa usein maailman kaikkien aikojen parhaimpana futaajana, parempana kuin Peleä. Garrinchalla oli syntymässä vääntyneet jalat, joilla hän harhautteli vastustajat mitä kummallisimmilla tempuilla.

Garrincha voitti MM-kisat Brasilian paidassa vuosina 1958 ja 1962. Suurimman osan elämästään Garrincha kuitenkin omisti viinalle ja naisille. Hän ajoi lukemattoman määrän kolareita juovuksissa, kunnes lopulta kuoli 50-vuotiaana maksasairauteen ollessaan alkoholin aiheuttamassa koomassa. Garrinchalta jäi jälkeen ainakin 14 lasta.

2 George Best 1946 – 2005, Pohjois-Irlanti

Best on Manchester Unitedin legendaarinen hyökkääjä. Bestin ikimuistettavin matsi taitaa olla vuoden 1970 FA Cupin peli Northamptonia vastaan, jossa Best teki kuusi maalia.

Best eli kuin rock-tähti. Hänet nähtiin usein Manchesterin yöelämässä, viinaa ja naisia riitti. Suurin saavutus kentällä oli Eurooppa Cupin voitto vuonna 1968.

Best sai uuden maksan vuonna 2002, mutta jatkoi silti ryyppäämistä. Vuonna 2005 sitten viimein tuli kuolema.

3 Paul Gascoigne 1967 – , Englanti

Gazza oli varmasti yksi kaikkien aikojen lahjakkaimpia englantilaisia futaajia. Gazzan kyyneleet vuoden 1990 MM-kisoissa semifinaalitappion jälkeen ovat Englannissa legendaarinen urheiluhetki.

Futistaitojen lisäksi Gazza addiktoitui melkein mihin vain, syömiseen, juomiseen, huumeisiinja uhkapeleihin. Viina oli kuitenkin Gazzalle ykkönen, ja se johti useampaankin onnettomuuteen, kännikuviin tabloidilehdissä ja jopa itsemurhayritykseen. Gazza on kuitenkin edelleen hengissä ja ilmeisesti viime aikoina taas oikein hyvässä kunnossa.

BONUS: 100% bonus 100€ asti
Pelaa nyt

4 Ladislao Kubala 1927 – 2002, Unkari

Kubala oli aikansa loistavia unkarilaisia futaajia, samaa sukupolvea Ferenc Puskasin kanssa. Kubala pelasi maajoukkuepelinsä kuitenkin Tsekkoslovakian joukkueessa muutettuaan maahan nuorena. Unkariin palattuaan hänet passitettiin vankilaan maanpetoksesta. Ja kun Kubala pääsi vankilasta pois hän lähti Espanjaan turvaan.

Espanjassa Kubalan oli määrä liittyä Real Madridin joukkueeseen. Kubala tuli maahan aivan umpikännissä, ja siinä vaiheessa FC Barcelonan väki ohjasi Kubalan junaan ja kohti Barcelonaa väittäen, että Madridiin tässä ollaan menossa.

Kun Kubala sitten joskus ryyppyputken jälkeen selvisi, hän huomasi tehneensä sopimuksen Barcelonan kanssa. Seuraavan reilun kymmenen vuoden aikana hänestä tuli Barcan ja Espanjan maajoukkueen legenda.

5 Diego Armando Maradona 1960 – 2020, Argentiina

Maradona pääsee mukaan tällekin listalle. Maailman ehkä kaikkien aikojen paras jalkapalloilija oli tunnettu kokaiiniaddiktiostaan, mutta oli Maradona myös kova juomaan. Maradona sanoi, että hän olisi ollut paljon parempi pelaaja, ellei hän olisi joka ilta juonut viskipulloa.

Gazza Gascoigne kertoi Maradonan kuolemaan jälkeen, että vuonna 1992 he olivat kohdanneet ystävyysottelussa. Maradona pelasi uransa viimeisiä vuosia Sevillassa ja Gazza pelasi tuolloin Lazion joukkueessa. Gazzalla oli mennyt edellinen ilta pitkäksi, ja pelaajatunnelissa ennen matsia hän oli kuiskannut Maradonalle, että ”olen pahoillani, mutta olen hieman vielä kännissä”. Maradona oli vastannut: ”Se on ihan OK Gazza, niin mäkin olen”.