Miten NHL on laajentunut viiden seuran sarjasta 31:n seuran suursarjaksi?

Sanonnan mukaan alussa oli suo, kuokka ja Jussi, mutta mitä NHL:n alussa oli?

Toisinkuin tunnetun sanonnan mukaan, niin NHL:n alussa oli Montréal Canadiens, Montreal Wanderers, Ottawa Senators, Toronto Arenas sekä Quebec Bulldogs. Eikä yhtään Jussia. Itseasiassa NHL sai ensimmäisen Jussin vasta kaudelle 2001-02, jolloin Jussi Markkanen torjui Edmonton Oilersin maalilla 14 ottelua.

Se Jusseista, kuokasta ja suostakin.. Tutustutaan, että miten viiden seuran sarjasta on kasvanut maailman suurin ja paras kiekkosarja NHL.

NHL:n alku

1917: Perustettiin viiden joukkueen jääkiekkosarja NHL. Silloiset joukkueet olivat Montréal Canadiens, Montreal Wanderers, Ottawa Senators, Toronto Arenas ja Quebec Bulldogs, joista Bulldogs ei pelannut yhtäkään ottelua ensimmäisellä kaudella.

1942: Alkoi NHL:n 25-vuotta kestänyt Original Six -aikakausi. Boston Bruins, Chicago BlackHawks, Detroit Red Wings, Montreal Canadiens, New York Rangers sekä Toronto Maple Leafs pelasivat kuudella joukkueella NHL:ää aina vuoteen 1967 asti.

Original Six

1967: 25-vuotisen aikakauden Original nimitys on hieman harhaanjohtava, koska kuudesta seurasta ainoastaan kaksi (Montréal Canadiens ja Toronto Maple Leafs) oli NHL:n perustajajäseniä. Termi liittyykin vuonna 1967 tapahtuneeseen sarjan ensimmäiseen laajennukseen, jossa NHL:n joukkuemäärä kaksinkertaistui, kun California Seals, Los Angeles Kings, Minnesota North Stars, Philadelphia Flyers, Pittsburgh Penguins sekä St. Louis Blues tulivat mukaan. Nyt mukana oli kuusi vanhaa ja kuusi uutta joukkuetta.

1970: NHL:n joukkuemäärä kasvoi kahdella, kun Buffalo Sabres sekä Vancouver Canucks liittyivät sarjaan. Mielenkiintoinen fakta on se, että Vancouverilainen joukkue oli voittanut Stanley Cupin jo ennen NHL:n alkua 1915, kun silloinen Vancouver Millionaires oli Ottawa Senatorsia parempi.

Etelävaltiot saivat joukkueen

1972: Sarja laajentui 16:sta 18:sta, kun New Yorkiin saatiin myös toinen joukkue, kun Islanders liittyi sarjaan. Myös etelävaltiot saivat oman joukkueen Atlanta Flamesin muodossa.

1974: NHL kasvoi jälleen kahdella, kun Washington Capitalsin sekä Kansas City Scoutsin liittymisen jälkeen seuroja oli 20. Kansas Cityssä pelattiin vain kaksi kautta, kun Scouts siirtyi Denveriin ja sieltä myöhemmin New Jerseyhin, jossa seurasta tuli nykyinen Devils vuonna 1982.

Joukkuemäärä laski ensimmäistä kertaa

1978: Entinen California Golden Seals oli vuonna -78 Cleveland Barons ja he yhdistyivät North Starsin kanssa, joten joukkuemäärä laski 18:sta 17:ään. North Stars tunnetaan nykyään Dallas Starsina.

BONUS: 5 x 20€ ilmaisveto vetopörssiin
Pelaa nyt

1979: World Hockey Associationista NHL:ään siirtyi neljä joukkuetta Edmonton Oilersin, Hartford Whalersin, Quebec Nordiquesin sekä Winnipeg Jetsin muodossa. Täten joukkuemäärä nousi 21:een joukkueeseen. Nordiques on nykyinen Colorado Avalanches, Jets puolestaan toimii tätä nykyä nimellä Arizona Coyotes sekä Whalers Carolina Hurricanesina.

1991: Sarjaan tuli 22. joukkue, kun se laajentui San Jose Sharksilla.

Florida sai joukkueensa

1992: NHL sai ensimmäisen Floridalaisen joukkueen Tampa Bay Lightningin muodossa samalla kun myös Ottawa Senators palasi takaisin NHL-kuvioihin sitten vuoden 1934.

1993: NHL:ssä oli 26 joukkuetta Florida Panthersin sekä Mighty Ducks of Anaheimin liittymisen myötä.

1998: Oli Nashville Predatorsin vuoro liittyä NHL:ään ja kasvattaa joukkuemäärä 27:ään.

Atlantaan joukkue 19 vuoden tauon jälkeen

1999:  Atlanta sai 19 vuoden tauon jälkeen oman NHL-joukkueen, kun Trashers liittyi NHL:ään 28:ntena joukkueena. Myös Trashers lähti Atlantasta Flamesin tapaan ja on nykyyän Winnipeg Jets.

2000: NHL-kiekko palasi Minnesotaan North Starsin lähdön jälkeen, kun Minnesota Wilds liittyi NHL:ään. Columbus Blue Jackets sekä Wild nosti joukkuemäärän 30:een.

Nykyaika ja tulevaisuus

2016: NHL laajentumisesta uutisoitiin ensimmäistä kertaa 16 vuoteen, kun ilmoitettiin Las Vegasin saavan NHL-seuran kaudelle 2017-18. NHL:ssä on nyt 31 joukkuetta, joista tuorein on Las Vegasiin perustettu Vegas Golden Knights.

2021:  Kaudella 2021-22 NHL:ää pelataan 32:n joukkueen voimin Seattlen liittyessä sarjaan. Tulevan joukkueen nimi on vielä epävarma, mutta eniten on huhuttu Seattle Krakenista. Seattlen liittyessä NHL:ään nähdään myös muutoksia divisioonissa:

Tuoreimmat Uutiset

Näytä lisää uutisia