Mikä on vuosikymmenen kovin suomalainen urheiluteko?

2010-luvulla tehtiin paljon sinivalkoista urheiluhistoriaa. MM-voittoja, Huuhkajien menestystä, Niskanen ja Markkanen, mikä niistä oli kaikkein kovin juttu?

Teemu Pukki, Suomi, Huuhkajat

2010-luku on paketissa. Mikä oli suomalaiselle urheilufanille vuosikymmenen kovin juttu?

Tässä seitsemän ikimuistoista suomalaista urheilujuhlaa 2010-luvulta. Löytyykö näistä se kaikkein sykähdyttävin hetki?

1 – Huuhkajat EM-turnaukseen 2019

Lopulta se tapahtui. Suomen miesten jalkapallon maajoukkue pelasi itsensä arvoturnaukseen. Ensi kesänä Huuhkajat pelaavat EM-alkulohkon pelejä Kööpenhaminassa ja Pietarissa. Kansanjuhlahan siitä tulee.

2 – Mörkö löi sisään 2019

Suomi vei vastoin kaikkia ennakko-odotuksia jääkiekon maailmanmestaruuden keväällä 2019. Joukkueessa ei ollut ainuttakaan varsinaista tähtipelaajaa. Suurin tähti taisi olla päävalmentaja Jukka Jalonen, joka rakensi altavastaajasta maailmanmestarin. Mörkö Anttilasta tuli uusi suomalainen sankari. Aikaisemmin Anttila oltiin huomattu vain yli kaksi metriä pitkän vartensa vuoksi, nyt hän paukutti MM-välierässä Venäjää vastaan ottelun ainoan kassin ja finaalissa Kanadaa vastaan kaksi osumaa.

3 – Naisleijonat MM-kisoissa 2019

Suomen naisten jääkiekkojoukkue oli hyvin lähellä todellista jättipaukkua. Joukkue voitti MM-kisoissa kotikentällä Suomessa ensin Kanadan välierässä 4-2.

Loppuottelusta tuli sitten aikamoinen fiasko. Jatkoerään mentiin 1-1 -tilanteessa. Suomen Petra Nieminen laittoi kiekon maaliin, ja jäähalli räjähti. Suomalaiset juhlivat mestaruutta ja hymy oli herkässä. Pitkän tuumailun jälkeen maalia ei kuitenkaan hyväksytty. Tuomareiden mukaan Suomen Jenni Hiirikoski oli häirinyt USA:n maalivahti Rigsbyä. Tilanteesta tuomittiin kuitenkin Rigsbylle kahden minuutin jäähy, kun tämä kamppasi Hiirikosken. Rigsby oli tilanteessa maalivahdin alueen ulkopuolella, ja tilanteen olisi pitänyt olla maali. Ottelun jälkeen tuomaritkin itkivät.

4 – Ilmaveivi ja maailmanmestaruus 2011

Suomi vei toisen jääkiekon maailmanmestaruutensa 2011. Kisat muistetaan lisäksi Mikael Granlundin ilmaveivistä ja Pasi Nurmisen ”ilmaveivistä”. Granlund veivasi kiekon Venäjän maaliin ilman kautta välierässä ja coach Nurminen veivasi itsensä nenälleen Helsinki-Vantaan asfaltille, kun Suomi oli voittanut Ruotsin loppuottelussa 6-1.

5 – Iivo Niskasen 50 km kulta olympialaisissa 2018 Pyeongchangissa

Iivo Niskanen otti olympialaisten kuninkuusmatkalla ensimmäisen suomalaisen kultamitalin sitten vuoden 1960 Kalevi Hämäläinen voittojuhlien. Niskanen voitti hiihdon lopulta lähes 20 sekunnilla. Venäläinen Aleksandr Bolsunov oli suomalaisen kovin uhkaaja. Hän nousi hetkeksi jo kannoille, mutta, kun ratkaisuja tehtiin, niin Niskanen pudotti venäläisen tylysti.

6 – Iivo Niskasen ja Sami Jauhojärven olympiakulta 2014

Niskanen ja Jauhojärvi ottivat komean olympiakullan Sotsin kisojenparisprintissä. Kulta oli ensimmäinen Suomelle talviolympialaisissa 12 vuoteen. Kisan loppu oli parisprintin luonteen mukaisesti jännittävä. Suomalaisten kultaa auttoi huomattavasti se, että loppumetreillä Saksan joukkueen ankkuri Tim Tscharnke törmäsi Jauhojärven suksiin ja kupsahti kumolleen. Samalla Venäjän ankkurin Kriukovin hiihtorytmi meni tyystin sekaisin. Jauhojärvi pysyi pystyssä ja hiihti ensimmäisenä maaliin. Venäjän joukkue hävisi kullan lopulta vain vajaalla sekunnilla.

7 – Lauri Markkanen, Chicago Bulls 2017 –

Lauri Markkanen teki jotain sellaista, mitä oli vaikea uskoa koskaan tapahtuvaksi. Jyväskyläläinen nousi heti rookie-kaudellaan Chicago Bullsin avauskokoonpanoon ja aika pian yhdeksi koko liigan suurimmista lupauksista. Markkasen kolmas NBA -kausi on mennyt pahasti alavireisesti, mutta silti hän on paukutellut alkukauden 2019 läjes 15 pisteen ottelukeskiarvolla. Markkasen piste-ennätys on 35 pistettä yhdessä ottelussa.

Ei se kovin paljon tarvitsisi kehitystä ja tasaisuutta, niin Markkanen voisi joskus olla mukana All Stars -ottelussa. Rookie-kaudellaan Markkanen nimitettiin jo Rookie All Star -joukkueeseen.

Tuoreimmat Uutiset

Näytä lisää uutisia