Naisfutaajat pahassa palkkakuopassa

USA on valaiseva esimerkki siitä, miten naisfutaajat saavat MM-menestyksestään vähemmän rahaa kuin miehet. Megan Rapinoe lienee nyt maan suurin futistähti, silti naiset saavat heikommin bonusrahaa.

Megan Rapinoe, USA

Kyllä mies- ja naisfutareitten palkkioeroissa taitaa olla kyse jostain muusta kuin pelitaidoista ja menestyksestä. Hyvä esimerkki tästä on USA.

Meneillään oleva naisten MM-turnaus Ranskassa on näyttänyt, että naisfutis on nykyään jo hyvätasoista. Ja yleisöäkin on katsomoissa kymmeniä tuhansia.

Miespelaajien saamat palkkiot ovat kuitenkin edelleen valovuoden päässä naispelaajien palkoista.

Numerot naisten puolella

USA:n naismaajoukkue on tehnyt vuosina 2016-2018 taloudellista voittoa 50.8 miljoonaa dollaria. Samaan aikaan USA:n miesten maajoukkue on tehnyt voittoa 49.9 miljoonaa dollaria.

Viimeisen 30 vuoden aikana USA:n naisten maajoukkue on päässyt MM-kisojen välieriin kahdeksan kertaa. Miesten maajoukkue ei ole ollut kertaakaan edes lähellä semifinaaleja.

Ranskan MM-kisoissa USA:n naisten maajoukkueen pelaajat ovat jo ansainneet bonuksina 90 000 taalaa per pelaaja. Mutta jos USA:n miesten maajoukkue joskus pääsisi välieriin, niin bonus olisi noin kuusinkertainen naisten rahasummaan verrattuna.

USA:n jalkapalloliitto on asettanut bonuksensa niin, että jos naisten maajoukkue vie maailmanmestaruuden, niin pelaaja voi saada enintään 200 000 dollaria. Tämän saa, jos on pelannut kaikki karsintaottelut sekä kaikki lopputurnauksen ottelut. Jos miesten joukkue voittaisi maailmanmestaruuden, niin sitten yksi pelaaja voisi saada noin 1,115 miljoonaa taalaa.

Ranskan MM-kisojen jälkeen USA:n naispelaajat ovat kyllä jo tunnetumpia ja suurempia tähtiä kuin maan miesfutaajat. Toki Megan Rapinoe on jo tunnetumpi ja suositumpi kuin vaikka miesten maajoukkueen paras maalintekijä Jozy Altidore.

Naisfutaajat voivat lohduttautua sillä, että urheilubisnes jos mikä toimii markkinatalouden lakien mukaan. Raha seuraa suosiota, ja Ranskan kisojen jälkeen luulisi naisfutiksen saavan entistä enemmän huomiota ja katsojia.

Tuoreimmat Uutiset

Näytä lisää uutisia