Naisten urheilu ei saa ansaitsemaansa arvostusta OSA 2

Naisten urheilun arvostuksen puute nousi tapetille, kun historian ensimmäinen nainen voitti maailman parhaalle jalkapalloilijalle jaettavan Kultainen Pallo palkinnon. Gaalassa kuultiin tökerö kysymys, joka sai urheilukansan vihaiseksi. Veikkaussivut.com päätti pureutua naisurheiluun kolmiosaisessa artikkelisarjassa.

Teksti on jatkoa Veikkaussivut.comin naisurheilupaketin ensimmäiselle osalle.

Rahoitus

On yleisesti tiedossa, että kansainvälinenkään menestys ei tuo naisille elantoa miesten tapaan. Moni nainen joutuu työskentelemään urheilun ohella, joka syö voimia harjoittelulta.

Pitää kuitenkin muistaa, että Suomessa lajeja joissa mieskään voisi elättää itsensä urheilulla on vähän. Niihin kuuluvat tietenkin jääkiekko sekä muut palloilulajit. Kyseisissä ammattilaissarjoissa pyörivät suuret sponsorirahat, joita naisten puolelle ei ole saatu. Seuratasolla palkka määräytyy ymmärrettävästi yleisömäärien ja sitä kautta sponsoreiden sekä mainostuksen mukaan. Maajoukkueissa edustuspalkkio on määritelty samaksi, mutta sitä se ei ole. Hyvä esimerkki on aika-ajoin uutisoitu jääkiekkoperhe Saija ja Iiro Tarkki. Saija on pelannut useasti MM-kisoissa sekä edustanut Suomea olympialaisissa. Silti korvaukset Iiron Liigassa nauttimaan palkkaan verrattuna ovat surullisen pienet. Haastattelujen mukaan perhe elää Iiron tuloilla. Jokin tässä mättää?

Yksilöurheilun puolella naisten tulot ovat selvästi lähempänä miehiä. Lumilautailussa, nyrkkeilyssä, painissa sekä golfissa menestyvistä naisista uutisoidaan jopa enemmän kuin miehistä. Joukkue ja yksilöurheilua ei kuitenkaan voi verrata, sillä yksilöt erottuvat persoonina Eva Wahlströmin, Enni Rukajärven sekä Krista Pärmäkosken tapaan. He ovat mielenkiintoisia ja räiskyviä persoonia sponsoreiden silmissä. Toisella tavalla, kuin esimerkiksi aikaisemmin mainittu Saija Tarkin Kärpät-joukkue.

Tuki

Valitettavan usein parhaat jäähalli ja muut harjoitusvuorot menevät seuroille jotka menestyvät. Jakautuminen alkaa jo nuorissa ikäluokissa. Nuorten poikien kiekkovuorot ovat jaettu ikäluokittain, kun usein tytöt pelaavat monta ikäluokkaa kattavissa sarjoissa. Sama ilmiö tapahtuu niin salibandyssa kuin futsalissa sekä muissa harjoitustilaa vaativissa lajeissa. Tytöille ja naisille jäävät lähes aina jämävuorot.

Naisten joukkueurheilusta ei uutisoida kuin suuret voitot ja mestaruudet. Vastikään miesten sarjoista uutisoidaan lähes jokainen maali sekä tilanne. Naisilta puuttuu täten median tuki, joka aiheuttaa näkymättömyyden ja tavoitettavuuden puutteen. Lehtien sivuilla paistavat uutiset miesten sarjoista, kun vasta sivua kääntäessä huomaamme pienen tekstin jossa maininta naisleijonista tai ringetestä. Missä ovat naisurheilun suuret uutiset?

Naisurheilupaketin kolmas ja viimeinen osa tästä!

Tuoreimmat Uutiset

Näytä lisää uutisia