Naisten urheilu ei saa ansaitsemaansa arvostusta OSA 1

Naisten urheilun arvostuksen puute nousi tapetille, kun historian ensimmäinen nainen voitti maailman parhaalle jalkapalloilijalle jaettavan Kultainen Pallo palkinnon. Gaalassa kuultiin tökerö kysymys, joka sai urheilukansan vihaiseksi. Veikkaussivut.com päätti pureutua naisurheiluun kolmiosaisessa artikkelisarjassa.

Edellä olevat puistattavat kommentit ovat urheiluvaikuttajien suusta:

Naisten tehtävä on synnyttää jälkeläisiä, tehdä kotitöitä ja luoda kodin henki ja sydän. Heidän ei kuulu urheilla, kuului venäläisen mäkihyppyvalmentaja Arefyenin suusta 2013.

-Yleinen ongelma naisten urheilussa on, että se on tylsää massan silmissä. Se yrittää olla ihan liian mukavaa, New Zealand Herald -lehden toimittaja Chris Rattue möläytti vuonna 2015.

-Kannatan tasa-arvoa, mutta urheilussa se ei toimi.  Miehet ovat kilpailuhenkisiä, naiset perhekeskeisiä. Urheilu, jopa sotaan viittaava urheus, sopii miehille, Urheiluhistorioitsija Hannu Eklund kommentoi vuonna 2016.

-Osaatko sinä twerkata? Kysyi haastattelija Martin Solveig historian ensimmäisen naisen voittaessa maailman parhaalle pelaajalle jaettavan Kultainen Pallo palkinnon.

Vuodesta 1956 jaettu France Football-lehden aluille laittama Kultainen Pallo palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa naiselle vuonna 2018. Jalkapallotoimittajien ryhmä valitsi naispalkinnon voittajaksi Lyonin norjalaishyökkääjän Ada Hegerbergin. Haastattelijana gaalassa toiminut Solveig uteli törkeästi Adan twerkkaus taidoista. Useat ammattilaisurheilijat, kuten tennistähti Andy Murray eivät allekirjoittaneen tapaan ymmärtäneet kysymyksen liittyvyyttä jalkapalloon.

Jälleen yksi esimerkki naurettavasta seksismistä, jota on edelleen urheilussa. Kysymys ei todellakaan ollut vitsi. seksismiä on epätodellisen paljon, Murray kommentoi Instagramin puolella.

Solveig pyysi Hegerbergiltä kysymystä anteeksi vedoten huonoon englannin kielen taitoonsa. Hegerberg kertoi antaneensa anteeksi, sekä ottaneensa kysymyksen vitsinä. Kysymys kuuluu: miksi?

Naisten urheilun arvostus ei nouse, jos naiset eivät itsekään arvosta sitä. Naisurheilijoiden ei pitäisi hyväksyä tuon tyylisiä kommentteja.

Onneksi olemme tulleet eteenpäin vuodesta 1928, jolloin naisten pisin juoksumatka Amsterdamin kesäolympialaisissa oli 800m. ”Kilpailu oli naisille aivan epäinhimillinen, sillä he eivät kykene harjoittelemaan näin pitkän matkan juoksua siten, että voisivat suorittaa sen ilman vakavia terveydellisiä häiriöitä”, Kommentoi aikansa kunnioitettu urheiluselostaja Martti Jukola.

Tämän seurauksena Helsingin olympialaisissa 1952 naisten pisin juoksumatka oli vain 200 metriä. Tämä oli lääkäreiden mukaan pisin matka, jonka naiset voivat juosta ilman, että he vanhenevat ennen aikojaan. Silloisen Olympiakomitean Presidentin Henri De Baillet-Latourin mukaan olisi ollut parempi palata antiikin olympialaisten malliin, jossa kilpailivat vain miehet. Urheilu ei hänen mielestä kuulunut naisille.

Nykyään asiat ovat paremmin, mutta edelleen vuonna 2018 naisten urheilu kärsii rahoituksen, arvostuksen, median-, kansan-, urheiluseurojen-, sekä urheilutiloja ylläpitävien henkilöiden tuen puutteesta. Suoraan sanottuna lähes kaikki ammattilaisurheiluun vaadittava puuttuu.

Lue naisurheilupaketin toinen osa tästä!

Tuoreimmat Uutiset

Näytä lisää uutisia