Newcastlesta tulevaisuuden mahtiseura!

Saudiprinssi on tekemässä Newcastle Unitedista tulevaisuuden suurseuraa. Samalla Harry Kanen ja Kylian Mbappen kaltaisten tähtien siirtoarvo on laskussa.

Valioliiga

Koronavirus sotkee huippujalkapallon raha-asiat perusteellisesti. Samalla Saudi-Arabian takaama ryhmä on tekemässä Newcastlesta yhtä maailman varakkaimmista futisseuroista.

Saudi Arabian Public Investment Fund on jo hyvin lähellä ostaa 80 prosenttia Newcastle Unitedista 300 miljoonan punnan hintaan seuran nykyiseltä omistajalta Mike Ashleyltä. Ostajaryhmää johtaa Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman.

Jos kauppa toteutuu, niin sitten Newcastle United on seura, jonka omistaja on ylivoimaisesti rikkain kaikista Valioliigan omistajista. Saudiryhmällä on varallisuutta kymmenisen kertaa sen verran mitä Machester Cityn omistajalla sheikki Mansourilla.

Newcastle on pitkään ollut kehno liigajoukkue, mutta niin oli Manchester Citykin ennen kuin Abu Dhabi United Group osti seuran ja käänsi suunnan kohti kärkeä.

Saudien Newcastle -kauppa on nostanut vastustusta. Amnesty International on varoittanut, että saudit hyväksikäyttävät Valioliigaa. Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne on surkea. Huippuna on parin vuoden takainen journalisti Jamal Khashoggin murha.

Uutisten mukaan osa Newcastlen faneista on huolissaan siitä, että seura kaupataan ihmisoikeuksia pilkkaavalle saudiryhmälle, osa taas on riemuissaan, kun nyt olisi fyrkkaa ostaa parhaat pelaajat.

Kuinkahan pitkälle Valioliiga taipuu rahan edessä? Jos Heinrich Himmler olisi vuonna 1936 halunnut ostaa seuran itselleen, niin olisiko tullut kaupat?

Siirtosummat alas, palkat alas

Samalla kun Newcastlen joukkueesta ollaan tekemässä seuraavaa Euroopan futiksen suurseuraa, niin perinteiset kärkiseurat hieman horjuvat.

Tottenhamin Harry Kane on vihjannut halustaan jättää Spurs kauden jälkeen. Ennen koronataukoa Kanen arvoksi mitattiin 200 miljoonaa puntaa, nyt hinta on puolittunut.

Vieläkin pahempia arvon alennuksia on esitetty. Daily Mirror -lehti uutisoi ranskalais-saksalaisen poliitikon Daniel Cohn-Benditin arvioineen, että kun koronapandemia joskus on ohi, niin Kylian Mbappen hintalappu on enää 35 miljoonaa euroa. Ennen pandemiaa Mbappen hinnaksi arveltiin jopa 250 miljoonaa puntaa.

Barcelonalla on pulaa rahasta. Neymar olisi ilmeisesti halukas palaamaan Pariisista Barcaan, mutta miehen olisi hyväksyttävä 30 miljoonan euron palkan alennus, että siirto voisi onnistua.

Vaikka seurojen talous on tiukoilla, niin jotkut pelaajat eivät tule vastaan. Arsenalissa pelaajat ovat suurelta osin suostuneet 12.5 prosentin palkan alennukseen. Mesut Özil ei ole suostunut. Kaikista mahdollisista pelaajista heikossa kunnossa oleva, pahasti alisuorittanut 350 000 punnan viikkopalkkaa saava Özil ei tule vaikeissa ajoissa yhtään vastaan.

Mutta toisaalta, Özil on urallaan lahjoittanut miljoonia puntia erilaisiin hyväntekeväisyys kohteisiin. Ehkäpä Özil juuri onkin oikeassa, eivät Valioliiga-seurojen omistajat köyhiä ole, siirretään vain heidän rahojaan niille, jotka oikeasti ovat avun tarpeessa. Hyvä Mesut Özil!

Tuoreimmat Uutiset

Näytä lisää uutisia