Nämä suomalaiset ovat vielä vapaata riistaa NHL:ssä

Heinäkuun ensimmäisenä päivänä käynnistyi NHL:ssä kunnon myyntikarkelot, kun vailla sopimusta olevista vapaista agenteista tuli vapaata riistaa pelaajia metsästäville seuroille. Miljoonia dollareita sekä tuhansia minuutteja puheaikaa on kulutettu sopimuksia väännettäessä, mutta edelleen löytyy kourallinen suomalaisia lahjakkaita pelaajia jokaiselta kentän osa-alueelta.

Perinteiden mukaan suurimmat nimet kaupattiin jo sunnuntaina vapaiden pelaajien vapautuessa kaikelle kansalle, mutta vielä löytyy pelimiehiä laidasta laitaan. Tuskin keneltäkään on mennyt ohi suurimman vonkaleen John Tavaresin siirtyminen Toronto Maple Leafsiin. Suomalaisittain suurimmat siirrot nähtiin, kun Leo Komarov allekirjoitti sopimuksen Tavaresin ex-seura Islandersin kanssa, minne myös Valtteri Filppula siirtyi. Montrealin varaama Jesperi Kotkaniemi allekirjoitti seuran kanssa kolmen vuoden sopimuksen. Näiden kolmen kovan suomalaisen jälkeen löytyy vieläkin vapaita suomalaisia, jotka ovat varmasti kiinnostavia seurojen silmissä.

Maalivahdit:

Kari Lehtonen ja Juuse Saros

Lehtonen ei tule jatkamaan Dallas Starsin riveissä, sillä he hankkivat suomalaisen tilalle venäläisvahti Anton Khudobinin. 34-vuotias ”Kärppä” hakee seuraa, jossa olisi mahdollista saavuttaa Stanley Cup uransa viime hetkillä. Lehtonen on kovaa valuuttaa vieläkin etenkin kakkosveskaria tarvitsevalle seuralle.

Pekka Rinteen jalanjäljissä Nashvillessä kasvanut Saros on vielä ilman sopimusta, mutta on vaikea nähdä, että Nashville päästäisi tulevaisuuden lupauksen pois riveistään. On mielenkiintoista nähdä tekeekö 23-vuotias Saros suoraan pitkän ja rahakkaan sopimuksen, vai nähdäänkö ensin lyhyempi sopimus.

Hyökkääjät:

Jussi Jokisen päättynyt kausi ei ollut helppo, sillä hän pelasi neljän eri seuran paidassa yhteensä 60 ottelua, joissa hän takoi 17 tehopistettä. Kauden odotusarvot olivat korkeammat, jonka takia heikohko kausi laski markkina-arvon erittäin alhaiseksi. Nähtäväksi jää tekeekö jokin seura monipuolisen alempien kenttien pelaajan kanssa sopimuksen, vai lähteekö hän antamaan näyttöjä NHL-leirille, jonka jälkeen tehtäisiin päätös jatkosta.

Joel Armian pelaajaoikeudet ovat tällä hetkellä Montreal Canadiensin hallussa. Armiasta kasvoi Winnipegissä alempien kenttien todellinen työmyyrä, mutta tarpeen vaatiessa tulosta tuli myös kärkikentissä. Todennäköisesti Armia ja Montreal eivät saa vielä aikaan pitkää sopimusta, mutta oletettavasti ensi vuonna olisi parempi mahdollisuus pidempään ja rahakkaampaan sopimukseen.

Teemu Pulkkinen on tahkonut kiekkoa Pohjois-Amerikassa jo viisi vuotta, mutta todellinen NHL-läpimurto ei tunnu käyvän toteen. Viime kausi meni Vegasin farmiseurassa kovilla pisteillä, mutta yhtäkään NHL-ottelua tilille ei kertynyt. Pulkkista on huhuiltu KHL:ään, mutta mitään varmuutta asiasta ei ole.

Miikka Salomäen kohdalla pätevät samat lainalaisuudet kuin Saroksen kanssa. Nashville ei halua päästää kehittyvää nuorta pois riveistään. Salomäki paiskii töitä ympäri kenttää kunnialla ja luotettavasti, mutta vielä ei ole pitkän sopimuksen aika.

Puolustajat:

Puolustajaosastolla ei ole kuin yksi tunnettumpi nimi, kun 24-vuotias Petteri Lindbohm odottelee sopimusta. Lindbohm on hakenut St. Louis Bluesista NHL-paikkaa jo neljän kauden ajan, mutta tuloksetta. Viime kautta vaivasi loukkaantumiset, mikä on yksi syy siihen, että hänen pitää pohtia paluuta eurooppaan. NHL-paikka näyttää kaukaiselta.