NHL:n neljä parasta hetkeä - mukana suomalaisväriä

Kukas muukaan kuin The Finnish Flash?

Maailman seuratuin jääkiekkoliiga NHL täyttää Suomen tapaan 100-vuotta. Juhlan kunniaksi NHL on valinnut neljä ikimuistoisinta hetkeä. Fanit saivat äänestää suosikkinsa kaikkiaan 64:n hetken joukosta.

Semifinaaliin asti ovat selvinneet Wayne Gretzkyn 50:s maali 39:nessä ottelussa, Mario Lemieuxin viisi eri tyyppistä maalia yhdessä ottelussa, Bobby Orrin legendaarinen tuuletus jatkoaikavoitossa, sekä Teemu Selänteen NHL-tulokkaiden maaliennätys.

4. Selänne sytytti punalamppuja tiuhaan tulokaskaudella

Tulokaskaudellaan 1992-93 Selänne ei tarvinnut kauaakaan aikaa totutella NHL:n tahtiin ja nopeasti hän olikin kuumin maalintykki.

Hän aloitti nopeasti maalien mättämisen, ja maaliskuun 3. päivä tulleen hattutempun jälkeen hän rikkoi Mike Bossyn 53:n maalin tulokasennätyksen.

The Finnish Flash muistetaan omalaatuisesta tuuletuksesta, kun hän heittää hanskansa ilmaan ja ampuu sitä ”haulikolla”. Selänne tuuletti tulokaskaudella 76 maalia sekä 132 pistettä. Ne ovat edelleen tulokasennätykset.

3. Lemieux tekee maalin monella tapaa

Uuden vuoden aikaan 1988 Lemieux todisti voivansa tehdä maaleja niin tasakentällisin kuin tarpeen vaatiessa muulloinkin.

Pittshburgh Penguinsin kapteeni pelasi kahdeksan pisteen ottelun New Jersey Devilsiä vastaan. Super Mario teki maalin tasakentällisin, ylivoimalla, alivoimalla, rankkarista sekä yhden vielä tyhjiin! Hänestä tuli ensimmäinen NHL-pelaaja joka onnistui tekemään maalin jokaisella tavalla.

2. Gretzkyn uskomaton maalitahti

Joulukuun 23. päivä vuonna 1981 Gretzkyllä oli 37 maalia 41:n pelatun ottelun jälkeen. Kukaan ei olisi uskonut, että viikon kuluttua maaleja oli jo yli 50 kappaletta.

Seuraavat neljä maalia syntyi joulukuun 27. päivä Los Angeles Kingsiä vastaan. Pari yötä myöhemmin Väinö maalasi Philadelphia Flyersia vastaan viisi kertaa. Se varmisti, että hän keräsi 50 maalia nopeammin kuin kuin yksikään kiekkoilija ennen.

Gretzky jatkoi hurjaa menoa koko kauden, kun kauden loppuessa hänellä oli 92 maalia ja 212 tehopistettä.

1. Orr maalaa, Orr liitää

Tämä on monen mielestä NHL:n ikonisin maali. Orr onnistui viimeistelemään jatkoaikavoiton Stanley Cup Finaalissa 5. toukokuuta 1970, kun yliaikaa oltiin pelattu vain 40 sekuntia.

Maalista mieleenpainuvamman tekee Orrin lennokas tuuletus, joka tallentuu kameralle.

”Kun luistelin poikittain, niin Glenn joutui liikkumaan poikittaissuunnassa ja avaamaan patjojaan hieman. Yritin todella laittaa kiekkoa maaliin, ja onnistuin siinä. Glennin jalat avautuivat juuri sopivasti. Katsoin taakse ja näin kiekon lipuvan maaliin, jolloin päätin hypätä ja tuulettaa lennokkaasti” Orr sanoo Andrew Podnieksin kirjassa:The Goal: Bobby Orr and the Most Famous Goal in Stanley Cup History.  

Maali toi Boston Bruinsille Stanley Cupin 29 vuoden tauon jälkeen. Orrin ilmalentopatsas on edelleen ansaitsemassaan paikassa TD Gardenin pihassa.