MIELIPIDE: Pitäisikö Veikkauksen monopoli kaataa?

Ruotsissa tehtiin juuri päätös kaataa Suomen tapaan toimiva valtion pelimonopoli, kun yhä useammat ulkomaiset peliyhtiöt syövät suuren siivun markkinoista. Niimpä länsinaapurissa siirrytään vuoden 2019 alussa rahapelilisenssijärjestelmään. Pitäisikö Suomessa tehdä sama? Pelastaisiko se myös kotimaisen huippu-urheilun?

Olemme erittäin räjähdysherkän asian äärellä.

Niin kuin kaikki me tiedämme, niin Suomessa ainoastaan Veikkaus saa järjestää rahapelejä. Veikkauksen motto on kaikille tuttu: ”Suomalainen voittaa aina”. Asia on kuitenkin niin, että jotkut voittavat, mutta suurempi osa häviää. Valtion pelimonopolista nauttiva Veikkaus myöntää asian myös omilla verkkosivuillaan, sillä palautusprosentit ovat julkista kerrottavaa.

Otetaan esimerkiksi suosittu rahapeliautomaatin peli nimeltä Kulta-Jaska. Kyseisen pelin palautusprosentti on 90,04%. Se tarkoittaa, että 100 000 automaattiin laitettua euroa vastaan pelaajat saavat takaisin ainoastaan 90 040€. Se tarkoittaa 9 960€ tappiota. Miksi siis laittaisimme rahamme kyseiseen monopoliyhtiöön, kun ulkomailta saamme paljon parempia palautusprosentteja?  Kilpailu on meidän onneksi, mutta Veikkauksen harmiksi, kasvanut helpottuneen internetin kautta toimivan pelaamisen takia. Rahavirrat liikkuvat kuitenkin tutkimusten mukaan 99 prosenttisesti Veikkauksen suuntaan, vaikka ulkomaisten kilpailijoiden saama siivu on pikkuhiljaa nousussa.

Ruotsin kaatunut monopoli ja helppo raha

Matkustetaan länsinaapuriin ja vuoteen 2019 kun rahapelimonopoli on alhaalla. Menemme ruokakauppaan, jossa ”joudumme” pohtimaan laitammeko rahamme esimerkiksi Nordicbetin tai Unibetin vedonlyöntipisteelle vai pelaammeko kenties jonkun aivan uuden yhtiön rahapeliautomaatin hedelmäpeliä. Päätämme laittaa rahamme hedelmäpeliin. Automaattiin jäävästä rahasta menee Ruotsin valtiolle 18% osuus rahapeliverona. Samalla me kuitenkin saamme suuremman palautusprosentin sekä varmuuden siitä että osa rahastamme menee urheilulle ja/tai kulttuurille, sekä toisinkuin Suomessa myös vähäosaisille verojen muodossa. Suomessahan jaetaan tukea valituille kohteille vain tuotoista, jota viime vuosina on kertynyt noin miljardi euroa.

Veikkauksen omistajille monopoli tahkoaa maailman helpointa rahaa, sillä eihän lottopallojen pyörittäminen olemattomalla palautusprosentilla vaadi keneltäkään paljoa taitoa.

Kilpailu ja ongelmapelaaminen

Palveluiden kilpailukyky vaatii aina kilpailua. Pelaajana vertailemme tarjontaa sekä palautusprosenttia, jonka takia monopoli on meille rasite. Avoimilla markkinoilla yksityisienkin peliyhtiöiden olisi kilpailtava asiakkaistaan, joka tarkoittaisi, että Veikkauksenkin pitäisi pystyä tarjoamaan enemmän. Palvelun laadukkuuteen kuuluu myös ongelmapelaamisen estäminen, mikä on tällä hetkellä huonolla tasolla.

Ongelmapelaamisen hoito ja ehkäisy on valhe. Veikkaus ei ole kyennyt estämään ongelmapelaamista, vaan yhä useamman talous menee huonoon suuntaan ”josko nyt tulisi Jackpot” ajatuksen takia. Haitat osuvat aina huono-osaisimille, kun tuotot valuvat useiden järjestöjen kautta hyväosaisille. Pelaamisesta kertovia mainoksia on kaupoissa ja radiossa yhä enemmän, vaikka samaan aikaan mainostetaan ongelmapelaamisen kitkemisestä. Tiedättekö muuta konkreettista pelaamisen estotapaa, kuin Peluuri.fi, joka sekin perustuu omaan vapaaehtoisuuteen ja ongelmaan pitäisi itse herätä. Luultavasti ette tiedä. Oikeuttaako tämä monopoliasemaan?

Pitäisikö asialle tehdä jotain?

Esimerkiksi valtion pitkäaikainen monopoli VR tarjosi vuosikausia halvinta mahdollista matkustamista Suomen maassa. Kunnes ulkomailta tuli julki moninkertaisesti halvempi bussiyhtiö. Sellaistahan ei pitänyt olla?

Joko Suomessa olisi aika murtaa EU:n erikoisluvalla toimiva monopoli, joka sai viimeisimmän jatkosiunauksen vuonna 2015. Jatkossakin sama yritys siis tarjoaa koukuttavia pelejä ja hoitaa samalla vedonlyönnin ongelmia. Tämä on erittäin vaikea yhtälö.

Muutos toisi runsaasti lisää sponsorirahaa huippu-urheiluun. Monopolin kaataminen toisi etenkin yksilölajeihin sponsorivetoisia tallitiimejä, jotka tienaisivat nykyistä helpommin, jonka kautta menestyminen onnistuisi. Surullinen faktahan on se, että raha ja menestys kulkevat harmillisesti lähes aina käsi kädessä.

Jo pelkän avoimuuden nimissä veikkausvoittovaroista päättävät verkostot olisi syytä kaataa. Niissä päätetään isoja asioita varojen ohjauksesta pienellä porukalla. Niissä on arvatenkin jos jonkinlaisia yhteyksiä suuntaan jos toiseen.

On mielenkiintoista nähdä miltä tulevaisuus näyttää tällä saralta.