Suomi on EM-turnauksen halvin joukkue

Transfermarktin mukaan Suomen maajoukkueen rahallinen on vain noin puolet Pohjois-Makedonian ja Unkarin joukkueiden arvosta.

Suomi Huuhkajat

Transfermarkt -verkkosivusto on laskenut EM 2021 -lopputurnaukseen osallistuvien maiden pelaajien arvot. Suomi on kaikista joukkueista ylivoimaisesti halvin ryhmä. Suomen pelaajien yhteenlaskettu arvo on Transfermarktin mukaan 34.6 miljoonaa euroa.

Pohjois-Makedonia ja Unkarikin ovat selvästi arvokkaampia ryhmiä kuin Suomi. Kumpikin on liki kaksi kertaa Suomea kalliimpi porukka. Turnauksen toiseksi halvin joukkue on Pohjois-Makedonia 63.2 miljoonaa euroa ja kolmanneksi halvin on Unkari 69.3 miljoonaa euroa.

Transfermarktin mukaan Euroopan kallein maajoukkue on Englanti 1.4 miljardin euron hinnalla. Ranska pääsee tasan miljardiin, ja muut ovat halvempia. Espanjan arvo on 842.5 miljoonaa euroa, Italian 824.5 miljoonaa euroa, Portugalin 762.5 miljoonaa euroa ja Saksan 742.5 miljoonaa.

Euro 2021

Transfermarktin pelaajakohtaisissa arvioissa Euroopan ja koko maailman kallein pelaaja on Ranskan 21-vuotias Kylian Mbappe. Hänen arvonsa on sivuston mukaan 180 miljoonaa euroa.

Jaettuna kakkosena listassa on Manchester Cityn 25-vuotias Raheem Sterling 128 miljoonan euron hinnalla. PSG:n Neymar on samoissa eurolukemissa Sterlingin kanssa.

Maailman arvokkain puolustaja Transfermarktin mukaan on Liverpoolin Trent Alexander-Arnold, jolla on arvona 110 miljoonaa euroa.

Kallein maalivahti taas on Atletico Madridin slovenialainen Jan Oblak 90 miljoonan euron summalla.

Kuka sitten on kallein pohjoismaalainen? Ja missä listalla ovat suomalaiset?

Norjan 20-vuotias huippulupaava kärki Erling Braut Håland on tietenkin ykkönen pohjoismaalaisista. Hänen arvonsa on nyt 80 miljoonaa euroa.

Suomen kallein seisoo maalilla

Suomalaisista arvokkain futaaja on Bayer Leverkusenin veskari Lukas Hradecky. Hänen arvonsa on Transfermarktin mukaan vain 8 miljoonaa euroa. Miten ihmeessä Slovenian Oblak on yli kymmenen kertaa arvokkaampi?

Teemu Pukin arvo listalla on 6.5 miljoonaa euroa.

Tässä listassa 15 arvokkainta suomalaisfutaajaa Transfermarktin mukaan:

Maalivahti Lukas Hradecky Bayer Leverkusen 8 milj euroa

Hyökkääjä Teemu Pukki Norwich 6.5 milj euroa

Maalivahti Jesse Joronen Brescia 4 milj euroa

Keskikenttäpelaaja Roman Eremenko Rostov 2.8 millj euroa

Laitapuolustaja Jere Uronen Genk 2.8 milj euroa

Keskikenttäpelaaja Robin Lod Minnesota United 2.5 milj euroa

Keskikenttäpelaaja Alexander Ring New York City 2 milj euroa

Hyökkääjä Joel Pohjanpalo Union Berlin 2 milj euroa

Keskikenttäpelaaja Simon Skrabb Brescia 2 milj euroa

Keskikenttäpelaaja Fredrik Jensen Augsburg 1.8 millj euroa

Hyökkääjä Marcus Forss Brentford 1.8 milj euroa

Keskikenttäpelaaja Glen Kamara Rangers 1.2 milj euroa

Puolustaja Niklas Moisander Werder Bremen 1 milj euroa

Puolustaja Malick Thiaw Schalke 1 milj euroa

Puolustaja Robin Tihi AIK 1 milj euroa

Tämä lista tullee muuttumaan EM 2021 -turnauksen jälkeen. Rangersissa ja maaotteluissa loistanut Glen Kamara on kovin alhaalla listalla. Jos Kamara pelaa kunnon kisat ensi kesänä, niin eiköhän hyppää Euroopan suurliigaan. Valioliiga-siirrosta on jo huhuiltu.

Ranskaa vastaan treenimatsissa komean maalin tehnyt Onni Valakari oli hetken Transfermarktin kolmanneksi haetuin pelaaja. Tällä hetkellä 21-vuotiaan Valakarin arvo on 500 000 euroa, mutta tuskin on kauan.