Urheilu kärsii ilmastonmuutoksesta johon on itse osasyyllinen

Monet urheilua seuraavat odottavat milloin ympäristöaktiivit ottavat pureskeltavaksi kokoajan suuremmiksi kasvavat urheilutapahtumat sekä pyrkivät kumoamaan urheilun kiiltokuvaharhat joissa mainostetaan sen olevan vihreää sekä pelastavan jopa maailman.

Urheilullakin on akilleenkantapää sekä erittäin kivulias liikavarvas. Nämä konkretisoituivat erittäin hyvin viikonloppuna Rukalla hiihdon maailmancupin alkaessa, kun ensimmäisistä pisteistä taisteltiin siten, että lunta oli vain siellä missä sitä tarvittiin eli laduilla. Talviurheilua parhaimmillaan? Etenkin lumilajien kilpailupaikat käyvät vähiin lumirajan noustessa yhä ylemmäksi niin Suomessa kuin vuoristoillakin.

Urheilu on itse osasyyllinen ilmaston pilaamiseen ja joutuu myös itse kärsimään siitä.

On selvää, että autourheilua väheksymättä se on samalla yksi suurimmista saastuttajajista. Ralliautoja siirretään suuremmilla autoilla ja usein myös lentokoneilla paikkaan jossa päästään ajamaan kyseisillä autoilla. Siihenkin ollaan haettu kestäviä ratkaisuja, mutta jo ajatuskin sähköautorallista saa ikävä kyllä pahan mielen aikaan.—Kyllä ralliautossa pitää olla myös jatkossa kunnon bensakone. Katsojillekin on tärkeää, ettei siellä mikään sähkö suhise, rallin superlahjakkuus Kalle Rovanperä on ilmaissut Urheilulehdelle.

Joka tapauksessa urheilun suurin ongelma ovat suuret urheilutapahtumat, jotka painivat aivan eri sarjassa hiilijalanjäljen suhteen esimerkiksi hiihdon kanssa.

Olympialaisiin saapuu kymmeniä tuhansia urheilijoita yli kahdestasadasta maasta. Urheilijoiden lisäksi paikalle kuljetetaan kymmeniä tuhansia toimittajia, tuhansia valmentajia, satoja lääkäreitä, sairaanhoitajia sekä lukematon määrä muuta avustavaa ja tarvittavaa henkilöstöä sekä tietenkin  paljon urheiluvälineitä. Suurella osalla olympialaisissa urheilevilla ei ole mitään mahdollisuutta menestyä eikä tulla nähdyksi, mutta tapahtumat kasvavat kasvamistaan ja sille on vain yksi syy; kaupallisuus ja raha.

Tämän päälle kisaturistien matkat joita esimerkiksi Lontoon 2012 järjestettyjen kesäolympialaisten jälkeen arvioitiin olleen yli 20 miljoonaa. 20 miljoonaa matkaa ei tietenkään tarkoita 20 miljoonaa ihmistä, mutta joka tapauksessa tämä väkimäärä kuluttaa järjettömän määrän vettä, sähköä, kertakäyttöastioita sekä paljon muuta.
Suurimmassa osissa olympialaisia kisapaikat ovat ainakin jollain tasolla valmiina, mutta silti surullisen usein näemme uutisia joissa esimerkiksi kisoja varten rakennetut jalkapallostadionit huutavat tyhjyyttään muutaman vuoden kuluttua.
BONUS: 100% bonus 100€ asti
Pelaa nyt

Menestyykö Suomen jääkiekkomaajoukkue paremmin lämpimässä ilmastossa vai onko jääkiekkomaajoukkue lämmittänyt ilmastoa? AriJokimaki.wordpressin kuva näyttää mielenkiintoista käyrää jonka mukaan ilmaston lämpeneminen ja maajoukkueen menestys kulkevat käsi kädessä:

LatkaLampo

Asioilla tuskin on mitään yhteyttä joten leikit sikseen.

Maailman suurimmat jääkiekkoliigat NHL ja KHL eivät myöskään saa puhtaan pulmusen papereita ilmastotalkoissa. Marraskuussa Eurooppaan lennätetyt Winnipeg Jets sekä Florida Panthers olivat NHL:lle loistavaa markkinointia, mutta aivan järjetöntä ilmaston kannalta. Niin ikään KHL:ssä lennetään järjettömiä matkoja ja kaiken lisäksi liiga tekee jatkuvaa tappiota.

Liikunnan erimuodot ovat tietenkin hyväksi ilmastolle. Jätät sitten oman auton pihaan ja kävelet töihin tai jätät pelaamatta yhden NHL-pelin playstationiolla ja suuntaat ulkojäille. Säästät energiaa ja teet itsellesi hyvän mielen liikkumalla!

Harmillisen harvoin harrastaminen jää harrastamisen tasolle, sillä kaikkihan haluavat kilpailla ja saada ainakin tunnustusta ja tulla nähdyksi? Inhimillistä, mutta samalla raskasta itselle sekä ilmastolle.

Urheilun tulevaisuus saattaa olla yleistyvässä digitekniikassa. Tietotekniikan avulla isoistakin kisoista saadaan paljon vihreämmät. Kotisohvalta näet ja kuulet usein paremmin kuin paikanpäältä,  mutta miten tunnelma tuodaan kentältä kotiin? Pystytäänkö tulevaisuudessa tuomaan virtuaalitodellisuuden personal view näkymä reaaliaikaan omalle kotisohvalle?

Urheilua ei tietenkään pidä kieltää. Onhan se kirjoittajalle sekä luultavasti kaikille tämän artikkelin lukeneille erittäin tärkeä asia.

Tuoreimmat Uutiset

Näytä lisää uutisia