Urheilujuristi: CAS voi kääntää ottelun tuloksen – Naisleijonat sittenkin mestariksi?

Tämä maailmanmestaruuskisojen loppuratkaisu puhuttaa vielä ja pitkään.

Finland women ice hockey team

Iltasanomien sivuilla urheilujuristi Olli Rausteen mielestä Suomella olisi aihetta valittaa Naisleijonien ja USA:n MM-finaalin ottelun lopputuloksesta urheilun korkeimpaan tuomioistuimeen CASiin (Court of Arbitration for Sport).

Moni Suomen naisleijonien hienoja otteita joko paikanpäällä tai televisiossa seurannut fani joutui pettymään kun Suomen naisilta vietiin maailmanmestaruus kovimmalla mahdollisimmalla tavalla videotarkistuksen jälkeen. Siinnä missä moni muu kannattaja olisi niellyt tämän asian niin urheilujuristi Olli Rauste ei sitä hyväksynyt. Hän lähti Espoon Metro-areenalta kotiin päättäväisenä ja alkoi heti tutkia sääntökirjaa myöhään yöhön asti ja jatkoi sen tutkimista seuraavana päivänä

CAS:n  ratkaisu ylittää IIHF:n päätösvallan

Suomen jääkiekkoliitto ei voi valittaa kansainväliseen jääkiekkoliittoon (IIHF) sillä heidän säännöissä ei protestia hyväksytä. Samalla Suomi ei voi valittaa erotuomarin yksittäisestä ratkaisusta, mutta he voivat valittaa CASiin menettelystä päätöksenteon taustalla ja millä perusteella erotuomarin päätös muutettiin videotarkistuksen jälkeen

Olli Rauste jatkoi: ” Lähtökohta kaikessa urheilussa on, että erotuomarin kentällä tekemät päätökset ovat lopullisia. Tuomarin päätöksen muuttaminen edellyttää proper evidencea eli vankkaa näyttöä, että erotuomarin päätöksessä on sääntövirhe. Jos tilanne on tulkinnanvarainen, jäällä olevan erotuomarin päätös on jätettävä voimaan.”

Videotuomari tutki tätä maalintekotilannetta kymmenisen minuuttia joten tilanne oli kaikkea muuta kuin selvä. Jos tilanteen tutkiminen kesti näin kauan niin voidaanko silloin sanoa että videotuomarin näyttö oli tarpeeksi vahva kumoamaan kentällä olevan päätuomarin päätöksen?

Rauste ei ole varma muuttaisiko mahdollinen käsittely ottelun lopputulosta, mutta se varmasti velvoittaisi ottelun tuomareita, jotka ovat olleet tähän asti hiljaa, kertomaan yksityiskohtaisesti päätöksenteostaan.

Tapahtumat olivat vahvasti tulkinnanvaraisia

Kuten ottelun jälkeisissä keskusteluissa ollaan huomattu niin vaikka sääntökirjaa on luettu monen tuomarin, kannattajan tai jääkiekkotietäjän toimesta niin silti sen ymmärtäminen on tulkinnanvaraista. Rausteen mukaan olisikin hyvä pohtia, sopiiko videotarkistus tulkinnanvaraisten tilanteiden tarkistamiseen vai pitäisikö videotarkistus jättää vain tilanteisiin joissa halutaan varmistaa kävikö kiekko maalissa vai ei?

Mitä mieltä sinä olet tilanteesta? Äänestä!

 

Tuoreimmat Uutiset

Näytä lisää uutisia