Urheilumaailman surkeimmat diilit

Näiden diilien tekijöille Donald Trump ei olisi epäröinyt sanoa: You are fired! Paljon on mennyt rahaa hukkaan DiPietrolle, Leinolle ja Moyesille.

Ammattilaisurheilussa pomomies onnistuu toisinaan tekemään sellaisen diilin, että rahaa palaa valtavat määrät, eikä sille saa mitään vastinetta. ”You’re fired!”, Donald Trump sanoisi, jos näin tehtäisiin hänen televisio-ohjelmassaan.

Jääkiekon puolella surkein sopimus taitaa olla maalivahti Rick DiPietron diili New York Islandersin kanssa. DiPietro oli toinen maalivahti, joka varattiin NHL:än draftin ykkösvarauksena vuonna 2000. Islanders ilmeisesti ajatteli, että tässä on nyt heidän puolustuksen kulmakivi vuosikausiksi eteenpäin. Joukkue teki vuonna 2006 DiPietron kanssa huiman 15 vuoden ja 67.5 miljoonan dollarin sopimuksen.

DiPietron ura ei oikein mennyt putkeen sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Loukkaantumiset alkoivat vaivata vuonna 2008, ja siitä seuraavien viiden kauden aikana hän pystyi pelaamaan vain 50 NHL -ottelua. Vuonna 2013 Islanders osti DiPietron sopimuksen ulos.

DiPietro pelasi vielä hetken AHL -liigaa, mutta loppuvuodesta 2013 hän jätti pelit kokonaan. Se ei talouspuolella miestä haittaa. Islanders maksaa DiPietrolle puolitoista miljoonaa taalaa vuodessa koko 2020-luvun ajan. DiPietro tekee nykyään hommia radiojuontajana.

Leinollekin massia ilman hikoilua

Ville Leinokin on saanut samanlaisia palkkaetuja kuin DiPietro. Leino sai paikan Detroitin NHL -joukkueesta 25-vuotiaana, ja siitä lähti yllättävä nousu kohti liigan huippua. Detroit kauppasi Leinon Philadelphiaan, jossa tämä pääsi pudotuspeleissä avainpelaajien loukkaantumisten vuoksi pelaamaan samaan ketjuun Brieren ja Hartnellin kanssa. 19 matsissa Leino teki 21 pistettä, ja sitten ajateltiin Leinon olevan tuleva tähtipelaaja.

NHL Buffalo

Vuonna 2011 Leinosta tulee free agent, ja Buffalo tarjosi hänelle huimaa sopimusta, jonka kesto oli kuusi vuotta ja 27 miljoonaa taalaa.

Leino ei koskaan Buffalossa lunastanut odotuksia. Hän kertoi myöhemmin, että paineet onnistua olivat valtaista. Muutaman surkean kauden jälkeen Buffalo osti Leinon sopimuksen pois, ja vielä tänä vuonna vaatesuunnittelijana työtä tekevä Leino saa Buffalo Sabresilta noin 1,2 miljoonaa dollaria.

Jalkapallon puolella useampikin sopimut on osoittautunut kehnoksi. Kallispalkkaiset pelaajat ovat viettäneet enemmän aikaa sairastuvalla tai golfkentällä kuin futista pelaamassa.

Moyes oli floppien floppi

Manageri David Moyesin sopimus Manchester Unitedin kanssa nousee esille sellaisena, jossa seura lopulta maksoi miljoonia aivan tyhjästä.

Moyes tuli Manchesterin Old Traffordille kovin odotuksin Evertonista. Sopimus oli heti alkuun kuuden vuoden mittainen. Heti alkuun Moyesin Man Utd voitti kauden alussa pelattavassa Community Shield -ottelussa Wiganin. Se olikin sitten Moyesin United -vuosien ainoa pokaali.

United aloitti Valioliigan historiallisen huonosti, ja kymmenen kuukauden jälkeen huhtikuussa 2014 United antoi Moyesille potkut. Manchester Unitedin piti lopulta maksaa Moyesille potkuista kompensaatiota viisi miljoonaa puntaa. Moyesin kausi oli Unitedille surkein miesmuistiin, ja rahaa paloi enemmän kuin koskaan. United ei ole tästä toipunut vieläkään. Raha seuralle ei ole ongelma, mutta koko systeemi romahti Moyesin kanssa.

Valioliiga

Kaikkien aikojen surkein bisnesliike urheilumaailmassa on USA:n baseball-liigasta MLB:stä. Tämä diili oli niin kehno, että sen vuoksi heinäkuun ensimmäistä päivää kutsutaan USA:ssa Bobby Bonilla Day’ksi.

Fred Wilpo – bisnesmiesten neropatti

1. päivä heinäkuuta MLB -liigan New York Mets maksaa Bobby Bonilla -nimiselle entiselle pelaajalla 1,19 miljoonaa dollaria vielä 15 vuoden ajan. Bonilla ei ole pelannut baseballia 19 vuoteen, eli melko heikko bisnesliike tämä oli Metsin omistajalta Fred Wilpolta.

Mets oli tehnyt Bonillan kanssa vuonna 1991 sopimuksen, joka teki Bonillasta parhaiten palkatun baseballin pelaajan. Vuosipalkka oli tuolloin 6,1 miljoonaa dollaria. Bonilla ei lopulta ollut häävi pelaaja ja Mets myi hänet pois neljä vuotta myöhemmin. Jostain kumman syystä seura hankki Bonillan takaisin kauden 1998 jälkeen.

Kausi 1999 oli Metsiltä ja Bonillalta taas todella kehno, ja seura halusi kalliista miehestä jälleen eroon. Tässä kohtaa omistaja Wilpon aivot alkoivat raksuttaa.

Sopimuksen olisi voinut ostaa ulos vajaalla kuudella miljoonalla taalalla. Wilpolla oli sillä hetkellä kuitenkin menossa kovat bisnekset surullisen kuuluisan pyramidihuijaajan Bernie Madoffin kanssa. Wilpo oli varma, että kohta tulisi rahaa ovista ja ikkunoista, joten hän teki Bonillan agentin Dennis Gilbertin kanssa järjettömän maksusuunnitelman. Bonillan vaatimukset lykättiin kymmenellä vuodella eteenpäin. Uuden diilin mukaan Mets maksaisi Bonillalle 1,19 miljoonaa dollaria vuoteen 2025.

MLB Mets

Madoffin bisnekset ajoivat metsään ja Wilpollekin tuli tästä korvausvaatimuksia, mutta Bonilla saa edelleen palkkasekkinsä. Hän tulee lopulta tienaamaan 29,8 taalaa tekemättä yhtään mitään.

Wilpon bisnesvaistoa ihmetellessä voi siteerata legendaarista funk-miestä Rick Jamesia: ”Cocaine is a helluva drug.”

Tuoreimmat Uutiset

Näytä lisää uutisia