Veikkausliiga 2018 - kausiennakko, vedonlyönti ja kertoimet


HJK voitti jälleen kaudella 2017 Veikkausliigan mestaruuden. Se on resursseiltaan aivan ylivoimainen suomalainen jalkapallojoukkue, joten kaikki muut lopputulokset kuin HJK:n mestaruus olisivat olleet kovia yllätyksiä ja HJK:lle valtaisia epäonnistumia. Kausina 2016 ja 2017 HJK tällaisen epäonnistumisen onnistui saamaan aikaan, mutta ”ei kahta ilman kolmatta” ei nyt pitänyt paikkaansa.

 

HJK:n ylivoima näkyy selvästi joukkueiden pelaajabudjeteissa. HJK on ilmoittanut kauden 2018 pelaajabudjetikseen 1,5 miljoonaa euroa. SJK on budjettilistassa kakkosena 945 000 euron summalla. Suuren maailman tapaan Suomessakin pelaajiin käytettävä rahamäärä hyvin ennustaa joukkueen menestystä. HJK on vetomarkkinoilla selvä mestarisuosikki, ja SJK melkein yhtä selvä kakkonen. Unibetilla HJK:n mestaruudesta saa kertoimeksi vain 1.15, SJK:n mestaruudesta saa kertoimen 8.00.

Pelaajabudjettien kolmonen on Turun Inter 800 000 eurolla ja nelonen KuPS 700 000 eurolla. Vetolistoilla KuPS on Veikkausliigan kolmosuosikki, Unibetin kerroin 13.00, ja Inter on yhdessä sarjanousija Hongan kanssa nelossuosikin paikalla Unibet-kertoimella 21.00. Hongan pelaajabudjetti on 532 000 euroa, mutta joukkue on muuten vedonlyöjien mieleen.

Liigan heikoimmaksi vetomarkkina on rankannut PS Kemin, vaikka sillä on pelaajarahaa melkein 100 000 euroa enemmän kuin toisella sarjanousija TPS:llä. TPS on sitten RoPS:n kanssa kemiläisten jälkeen seuraavat putoajaehdokkaat.

Veikkausliiga on muuttunut viime kaudesta kahdella joukkueella. JJK putosi suoraan ja HIFK karsintojen kautta. Uudet joukkueet ovat siis Honka ja TPS.

Viime kausina Stadin derby, HJK:n ja HIFK:n keskinäiset ottelut, olivat yksiä Veikkausliigan kohokohtia. Tällä kaudella pääkaupunkiseudun paikalliset jatkuvat, kun HJK ja Honka kohtaavat. Muutaman vuoden tauon jälkeen myös Turussa pelataan paikallisotteluita, kun Inter ja TPS ottavat yhteen.

HJK lähtee kauteen jälleen suosikkina

HJK:n mestaruuskerroin Unibetilla 1.15, Nordicbetillä 1.25, Betssonilla 1.25.

HJK:n pelaajistossa on viime kauden mestaruuden jälkeen tapahtunut muutoksia. Avainpelaajia on lähtenyt muualle, ja uusia potentiaalisia tähtiä on tullut tilalle. Viime vuosien ykkösmaalivahti Thomas Dähne lähti Helsingistä Puolaan. Tilalle Klubi hankki lainasopimuksella Pietarin kovasta Zenitistä Maksim Rudakovin. Japanilainen Atomu Tanaka oli muutaman viime kauden yksi liigan taitavimmista keskikenttäpelaajista, mutta enää häntä ei Suomessa nähdä. Tanaka vaihtoi Stadin Cerezo Osakaan Japaniin. Samaten viime kausien avainmiehistä ainakin Ousman Jallow’n ja Aapo Halmeen lähteminen vaikuttaa HJK:n joukkueeseen. Uusia pelaajia HJK:ssä on vielä muun muassa takaisin seuraan palannut Nikolai Alho, Bundesliiga-joukkue Hoffenheimista lainalla oleva Joao Klauss de Mello sekä Egyptin maajoukkuemies Amr Gamal. On mahdollista, että Gamal on kesäkuussa tovin poissa Klubin joukkueesta pelaamassa MM-kisoja Egyptin joukkueessa Venäjällä Liverpoolin Mo Salahin rinnalla. Sellaisen keikan jälkeen tietenkin sateinen Kemi ei vaikuta kovin hohdokkaalta.

Mika Lehkosuo on valmentanut HJK:ta jo keväästä 2014. Hän on saanut rakennettua joukkueelle oman peli-identiteetin, ja vankan taustan avulla uusien pelaajien tuominen ryhmään on helpompaa. Pelaajamateriaaliltaan Klubi on luonnollisesti Veikkausliigan kovin ja laajin, kriisit eivät niin joukkuetta heiluttele.

  • Num
  • Pelisivusto
  • Nappula
  • Bonus
  • Arvio
  • Tietoja

SJK on haastaja numero yksi

SJK:n mestaruuskerroin Unibetilla 8.00, Nordicbetillä 6.00, Betssonilla 6.00.

SJK oli viime kaudella todellinen kriisijoukkue. Suomen toiseksi rahakkain ryhmä töpeksi oikein kunnolla. Mainio valmentaja Simo Valakari sai potkut yllättäen kauden alla helmikuussa. Syynä olivat ilmeisesti Valakarin ja seurajohdot erimielisyydet seuran kehittämisestä ja johtamisesta, eli kunnon riidat siitä, että kuka hankitaan, kuka pelaa ja missä. Valakarin tilalle SJK palkkasi kokeneen Sixten Boströmin, mutta hänkin sai kenkää jo toukokuussa. Boströmin tilalle seura palkkasi espanjalaisen Jose Manuel Rocan, joka sitten sai potkut syyskuussa. Huhujen mukaan Roca oli täysin pihalla työnsä kanssa. Lokakuussa SJK rauhoitti tilanteen ja palkkasi kolmen vuoden sopimuksella seuraan Tommi Kautosen.

Raporttien mukaan Kautonen ei ole saanut joukkuetta vielä ollenkaan kuntoon. Oikeita pelaajia ei ole löytynyt oikelle pelipaikoille, ja siitä syystä joukkueen pelaaminen on vielä hyvin sekaisin. SJK:lla ei esimerkiksi ole oikein yhtään liigan mitat täyttävää kymppipaikan pelaajaa, ja Kautonen on peluuttanut Mehmet Hetemajta tyystin väärällä kymppipaikalla. SJK:lla on kuitenkin paljon taitavia yksilöitä, jotka voivat voittaa tilanteita siellä täällä, mutta kuinka tällaisesta kasasta saadaan joukkue, joka voittaa kokonaisia otteluita?

SJK:n ohipelaaminen taitaa olla vetomielessä kauden alla paras vetoidea. Joukkueen pelaamisen taso varmasti heittelee melkolailla ottelusta toiseen.

Honka, Veikkausliigan mustahevonen?

Hongan mestaruuskerroin Unibetilla 21.00, Nordicbetillä 30.00, Betssonilla 30.00.

Honka on mielenkiintoinen joukkue. Se on nousijaryhmä, mutta silti se melko nopeasti rankattiin selvästi liigan keskikastin paremmalle puolelle. Rahaa ryhmällä ei järin paljon ole, joten jotain muuta erinomaista espoolaisilla sitten täytyy olla.

Raportit kertovat, että Honka on hyvin kurinalainen joukkue, jolle pelisuunnitelman toteuttaminen on kaikki kaikessa. Jos joukkue menestyy, niin päävalmentaja Vesa Vasara on Hongan suurin tähti. Ja jos taas ei menesty ja putoaminen on lähellä, niin Vasara saattaa olla pian työtön valmentaja.

Vasaran joukkue reagoi nopeasti vastustajan pelityyliin. Jos vastus prässää, niin Honka muovaa pelinsä nopeasti tämän mukaan, ja jos vastus vetäytyy, niin tähänkin löytyy pian lääkkeet. Hongan puolustaessa tilanne on sama, systeemi muuttuu sen mukaan, mitä vastustaja kentälle tuo.

Hongan ryhmä ei ole pelaajabudjetin vuoksi kovinkaan häävi. Materiaaliltaan se ei ole lähelläkään liigan parhaimpia, mutta ilmeisesti vetoväki ja muut asiantuntijat luottavat Vasaran taitoihin. Joka tapauksessa Hongan menestys on mielenkiintoista seurattavaa. Jos Vasara saa ryhmästä kaiken irti, niin siinä saattaa samalla myös syntyä seuraava suomalainen menestysvalmentaja.

Inter Turku – Kuqi syrjään Piccaretan tieltä

Interin mestaruuskerroin Unibetilla 21.00, Nordicbetillä 20.00, Betssonilla 20.00.

Turun Inter myös sähläsi menestyksensä viime kaudella. Shefki Kuqi oli joukkueen päävalmentajana, ja kausi oli sellaista tunteiden vuoristorataa, että sitä ei kukaan kauaa jaksa. Inter harvoin pelasi pelaajamteriaalin edellyttämällä tasolla. Ja kun homma ei toiminut, nini Shefki yritti elokuussa syntipukkeina erottaa apuvalmentajat Fabrizio Piccaretan ja John Allenin. Se jäi yritykseksi, sillä seuran omistaja Alfons Håkan erotti mieluummin Shefkin.

Piccareta on tällä kaudella Interin ykkösvalmentaja, ja se varmasti rauhoittaa joukkuetta. Inter pelaa, ainakin aluksi, tällä kaudella 5-3-2 -systeemillä. Hyvin puolustusvoittoinen pelitapa ainakin Suomen Cupissa torppasi vastustajien hyökkäykset tehokkaasti. Piccaretan systeemi on kovin haavoittuvainen. Vain kolmen miehen keskikenttä on heppoinen, jos vastustaja keksii, miten sen voi jyrätä.

Joka tapauksessa Interin kausi on varmasti askel eteenpäin viime vuodesta.

Veikkausliiga vedonlyönti

Vedonlyönti Veikkausliigan mestarista ei ole kovin houkuttelevaa. HJK on sen verran ylivoimainen. Entä sitten muut peli-ideat?

Unibet antaa top 3 -sijoituksista kertoimet kaikille muille kuin HJK:lle. SJK saa tässä kategoriassa kertoimen 1.20, KuPS 1.25, Honka ja Inter 3.50, Lahti, Ilves ja MIFK 4.00, VPS 7.00. RoPS ja TPS ovat jo melkoisia altavastaajia, top 3 -kerroin kummallekin 21.00. Pahnanpohjimmainen Kemi saa top 3 -kertoimeksi 41.00.

Unibetin vetomarkkina Veikkausliigan maalikuninkaasta on HJK:n pelaajien hallitsema. Viime kaudella HJK teki Veikkausliigassa 78 maalia, ja toiseksi eniten maaleja teki Turun Inter, joka teki 24 maalia vähemmän kuin Klubi. Ei siis ihme, että maalikuningasta haetaan HJK:n riveistä. Hoffenheimista tullut Klauss on listan ykkönen kertoimella 5.00. Viime kaudella jo mainiosti pelannut Filip Valencic on listan kolmonen kertoimella 6.00, kakkossuosikkina on myös HJK:n Akseli Pelvas. Vielä Egyptin ja HJK:n Gamal on listan top kympissä kertoimella 11.00. Vetomarkkina ehdottaa, että kauden maalikunkku on se, joka parhaiten sopeutuu HJK:n kärkeen.

Unibet antaa pelaajakohtaiset maalinteko-vedot kahdesta pelaajasta, MIFK:n Aleksei Kangaskolkasta sekä TPS:n nuoresta Onni ”Simon poika” Valakarista. Valakari on harvoja suomalaisia jalkapallolupauksia. Talvella Valakari on käynyt muun muassa Southamptonin leirillä.

Kangaskolkan veto on yli vai alle 11.5 maalia kauden aikana, Valakarin lukema on 6.5 osumaa.