African Cup of Nations: Egypti - Etelä-Afrikka 6.7.2019, isäntämaa Egypti on edelleen ykkössuosikki

Egypti oli kisojen alla turnauksen suurin suosikki, ja alkulohkojen jälkeen tilanne on sama. Egyptin mestaruuskerroin on nyt Unibetilla 4.25.
Egypti - Etelä-Afrikka
Heinäkuu 06,2019
22:00

Egypti voitti oman alkulohkonsa puhtaalla pelillä, kolme voittoa ja maalisuhde 5-0. Etelä-Afrikka meni jatkoon rimaa hipoen. Neljä parasta lohkokolmosta pääsi pudotuspeleihin, ja Etelä-Afrikka oli juuri se neljänneksi paras. Se sai alkulohkosta kolme pistettä, kun Namibia meni nurin niukasti 1-0. Kovat Marokko ja Norsunluurannikko kumpikin voittivat Etelä-Afrikan 1-0.

African Cup of Nationsissa pelattiin vähämaaliset alkulohkot. Etelä-Afrikan kolmessa ottelussa tehtiin siis yhteensä vain kolme maalia. Egypti oli isäntämaana Mo Salahin johdolla turnaksen suurin voittajasuosikki, ja kyllä sen alkulohkossa tekemät viisi maalia ovat vähänlaisesti.

Etelä-Afrikan joukkue on suomalaisille mutkan kautta läheinen ryhmä. Etelä-Afrikan valmentajana on viimeiset pari vuotta ollut Suomenkin maajoukkuetta horjahtelevasti vetänyt Stuart Baxter.

Baxter on vihjaillut lehdille, että Egyptiä vastaan joukkueen pelitaktiikka saattaisi muuttua. Alkulohkossa Etelä-Afrikka, eli Bafana Bafana, pelasi hyvinkin konservatiivista jalkapalloa, ja tästä todisteena nihkeät maalilukemat.

Baxter ei haluaisi pakitella

Baxter sanoi, että Etelä-Afrikan joukkueesta varmasti kaikki uskovat mahdollisuuksiinsa.

”Olemme pelanneet Norsunluurannikoa, Marokkoa, Nigeriaa ja Senegalia vastaan, ja jokaien näistä otteluista olisi voinut mennä toiseenkin suuntaan. Se ei saa toivottomaksi”, Baxter sanoi.

Baxter myös laittoi joukkueen alkulohkon vaisuuden syyksi pelaajien hermostumisen. Pudotuspeleihin Baxter haluaa lähteä kunnolla pelaamaan.

”En halua lähteä pois tuntien, että emme koskaan oikein yrittäneet. Oli lähellä, mutta hävisimme, ei sellaista. Jos häviämme, niin hävitään sitten lippu korkealla, emme mene kentälle pyytelemään anteeksi”, Baxter sanoi.

Baxterin tuntevat suomalaiset futisfanit voivat tässä kohdin muistaa, että miehellä ei hirveästi ollut laatikossa välineitä muuttaa pelitapaa. Puuduttavaa jurnuttamista se oli Suomenkin kanssa Baxterin aikana. Ja vaikka Baxter haluaisikin laittaa joukkueensa hyökkäämään ja olemaan aktiivinen, niin riittääkö Etelä-Afrikalla taitoa?

Mo Salah Egyptin kokoonpanon ykkönen

Egypti pelasi alkulohkossa rutiininomaisesti ja hoiti homman ilman suuempia hankaluuksia. Nolla päästettyä maalia kertoo siitä, että Egypti on pitänyt kontrollin itsellään. Sen potentiaali on aivan jotain muuta kuin Etelä-Afrikalla. Etelä-Afrikan joukkueesta lähes kaikki pelaajat pelaavat kotimaansa liigassa, joka toki on afrikkalaiselle mittapuulla hyvä liiga, mutta ei lähelläkään eurooppalaista kärkitasoa. Egyptin joukkueessa Salahin lisäksi muutama muukin Englannissa pelaava, esimerkiksi joukkueen kapteeni Ahmed El Mohamady on Valioliigaan nousseen Aston Villan avainpelaajia.

Egyptillä on hieman pelin ulkopuolisia ongelmia, mutta tuskin ne mitenkään ratkaisevia ovat. Kreikkalaissyntyinen Amr Warda sai kurinpidollisista syistä potkut joukkueesta, mutta sitten hänet otettiin takaisin.

Egypti on vetomarkkinoilla selvä suosikki. Unibetilla varsinaisen peliajan kertoimet ovat päivää ennen ottelua 1.60 – 3.65 – 6.40. Egyptin jatkopaikasta saa kertoimeksi vain 1.25. Pelistä odotetaan hyvin vähämaalista, alle 2.5 maalia saa Unibetilta kertoimeksi vain 1.44.

Egyptin mahdollinen avaus: El Shenawy, Elmohamady, Ashraf, El Mohamady, Hegazy, Elneny, Aly, Said, Salah, Trezeguet, Hassan

Etelä-Afrikan mahdollinen avaus: Williams, Hlanti, Mkhwanazi, Hlatshwayo, Mkhize, Zungu, Mokotjo, Serero, Zwane, Mothiba, Tau

 

Egypti on ollut koko turnauksen sen verran vakuuttava, että sen voitto 90 minuutin aikana kertoimella 1.60 voisi olla pienen pelin paikka. Egypti ei ole ollut vielä kovilla, ja sillä on varmasti vielä lisää varastossa, jos tiukka paikka tulee. Etelä-Afrikan alkulohko oli sen verran vaisu, että hankala nähdä sen voivan pärjätä isäntiä vastaan. Baxterin puheet jäänevät van puheeksi.

Aseta vetosi