Belgia - Panama ma 18.6.2018, Avauskierroksen yksi selkeimmistä otteluista?

Jalkapallon MM-kisoissa ottelut jatkuvat Belgian ja Panaman välienselvittelyllä. Kamppailussa on vain yksi suuri voittajasuosikki, ja sitä vain korostaa entisestään "La Marea Rojan" vasta ensimmäinen esiintyminen MM-kisoissa. Miehistöt eivät ole pelanneet vastakkain aikaisemmin, joten heidän avauskohtaaminen käydään isoimmassa mahdollisessa paikassa. Ennusmerkkien valossa Belgia ja Englanti ovat lohkon kaksi ylivoimaisesti parasta joukkuetta, joten Panaman venyminen mukaan pudotuspeleihin vaatisi kaikilla tavoilla jättimäistä onnistumista.
Belgia - Panama Jalkapallon MM-kisat 18.6.2018
Belgia - Panama
Kesäkuu 18,2018
18:00

Belgia

Karsinnoissa Belgia nappasi lohkonsa ykkössijan ylivoimaisella tavalla. Piste-eroa toiseksi tulleeseen Kreikkaan muodostui lähes toistakymmentä pistettä. ”De Rode Duivelsin” valtavasta ylivoimasta kertoo se, että miehistö onnistui maalinteossa 43 kertaa, ja toiseksi parhaiten maalinteossa onnistunut Bosnia ja Hertsegovina viimeisteli osumia 24 kappaletta. Belgia omasi karsinnoissa ratkaisuvoimaa hyvin laajalla rintamalla, sillä

Romelu Lukaku, Eden Hazard, Dries Mertens ja Thomas Meunier viimeistelivät mieheen minimissään viisi maalia. Kahdessa viimeisimmässä karsintaottelussaan Belgia viimeisteli yhteensä seitsemän maalia, ja suurimmillaan Gibraltaria vastaan verkot heiluivat peräti yhdeksään otteeseen. Vieraissakin karsinnat sujuivat voitosta voittoon.

Kuluvan vuoden aikana Belgia on ehtinyt pelaamaan vasta yhdessä harjoitusottelussa. Silloin MM-kisoihin edennyttä Saudi-Arabiaa vastaan voitto irtosi helposti neljän maalin erolla. Karsintojen jälkeen ”De Rode Duivels” on pelannut kaikkiaan kolme harjoitusottelua onnistuen maalinteossa yhteensä kahdeksan kertaa. Edellisen kerran miehistö on jäänyt maaleitta missä tahansa kamppailussaan vuonna 2016, kun huipputaistossa Espanjaa vastaan tappio tuli vähämaalisesti. Sen jälkeen harvassa ovat olleet kerrat, kun punakeltaiset ovat jääneet yhteen maaliin.

Lokakuisen Meksikoa vastaan pelatun 3-3 -tasapelin jälkeen Belgian keskikentän tähtipelaaja Kevin De Bruyne oli huolissaan joukkueen pelistä. Meksiko oli ollut taktisesti parempi, ja De Bruyne totesi tämän medialle. Valmentaja Roberto Martinez sai nopeasti painetta ongelmien korjaamiseksi.

Martinez reagoi nopeasti laittamalla De Bruynen takaisin keskikentän syvempään rooliin, kun aikaisemmin häntä oltiin peluutettu laidalla tai kymppiroolissa. Axel Witsel lienee avauksessa De Bruynen vierellä ennen Mousa Dembeleä. Radja Nainggolankin olisi ollut tähän hyvä vaihtoehto, mutta hän jäi kokonaan sivuun kisoista. Witsel on kurinalainen pelaaja, ja näköjään kelpaa Martinezilla vaikka pelaakin Kiinan mikkihiiri -liigassa.

De Bruynen rooli alempana kentällä on antanut Eden Hazardille vapaammin pelitilan, ja Hazardille tämä sopii. Romelu Lukaku on joukkueen ehdoton ykköskärki. Hyökkäyspäässä oikeastaan Belgian suurin huoli on Witselin paikka. Jos tämä ei onnistu, niin kyllä belgimedia ryöpyttää Martinezia Nainggolanin rannalle jättämisestä.

Belgian joukkue videolla:

Panama

Panama pelaa siis ensimmäisen kerran MM-kisoissa. Miehistölle pääseminen näin pitkälle on monella tavalla valtavan iloinen asia. Viimeisimpien vuosien aikana Panaman urheilumaailmassa on tapahtunut paljon surullisia kuolemantapauksia, jotka linkittyvät voimakkaasti jalkapalloon. Esimerkiksi ”La Marea Rojan” kokeneimpiin pelaajiin kuulunut Amílcar Henríquez ammuttiin kuoliaaksi hieman yli vuosi sitten. Myös muitakin lähivuosina ryhmässä vaikuttaneita henkiöitä on joutunut uhriksi. Etenkin viime vuodet huomioiden Panamassa ollaan hyvin ylpeitä joukkueen pääsemisestä MM-kisoihin, vaikka menestymistä tuskin tulee.

Karsintojen viidennessä vaiheessa Panama selvitti tiensä MM-kisoihin nappaamalla lohkonsa kolmannen paikan Meksikon ja Costa Rican jälkeen. Maalinteossa miehistö onnistui ainoastaan yhdeksän kertaa, joten hyökkäyspelaaminen ei ollut heidän vahvuus. Karsintojen neljännellä kierroksella Panama nappasi lohkonsa kakkossijan Jamaikan jälkeen, vaikka sielläkin ”La Marea Roja” onnistui maalinteossa vain seitsemään otteeseen. Tammikuun yhdeksännen päivän jälkeen MM-kisojen ensikertalainen on ainoastaan kolmessa ottelussaan viimeistellyt enemmän kuin kaksi maalia.

Kuluvan vuoden aikana Panama on pelannut muutamassa harjoitusottelussa. Niistä ensimmäinen päättyi murskatappioon Sveitsiä vastaan, kun taas viimeisin kohtaaminen päättyi vähämaaliseen tappioon Trinidad ja Tobagolle. Karsintojen jälkeen Panama on pelannut harjoitusotteluita yhteensä kuusi kappaletta onnistuen vain kertaalleen maalinteossa vähintään kahteen otteeseen. Toisaalta Sveitsi-ottelua lukuun ottamatta alakerta on toiminut pääasiassa vähintään kelvollisesti.

Panama lienee MM-kisojen heikoin ryhmä Saudi-Arabian kanssa. Ja kun päävalmentaja Hernan Dario Gomez sen toki ymmärtää, niin hän on vaihtanut nyt joukkueen 4-4-2 -systeemin 5-4-1 -systeemiksi. Eli bussi kentällä ja yritetään jostain välistä itse päästä maalipaikoille.

Harjoitusottelussa Tanskaa vastaan maaliskuussa Panama pelasi hyvin, ja 5-4-1 vaihtui pallon kanssa 3-4-3 -systeemiksi. Panama oli muutenkin hyvä, taktinen joukkue ja hyvin puolustava joukkue, hyvät linjat, luovuutta ja hyvä fysiikka.

Tanskalle Panama hävisi 0-1, mutta seuraavassa treenimatsissa Sveitsiä vastaan tuli sitten neniin 0-6. Juuri ennen MM-turnausta Panama pelasi maalittoman tasurin Pohjois-Irlantia vastaan ja hävisi Norjalle 0-1.

Panaman ryhmä on eurooppalaisille kovin tuntematon. Ismael Diaz pelaa Deportivo La Corunassa ja Jose Luis Rodriguez Belgian Gentissä. Joukkueessa on paljon MLS-liigaa pelaavia.

Panaman todellinen taso lienee jossain Tanska- ja Sveitsi-otteluiden välissä. Belgiaa vastaan saattaa kyllä tulla neniin suurinumeroisesti, vastustajan hyökkäyspää on yksi kisojen parhaista.

Ottelukaupunki ja ajankohta

Belgian ja Panaman kohtaaminen käydään Sotsin stadionilla. Ottelu lähtee käyntiin kello 18.00 Suomen aikaa. Stadionille mahtuu 45 000 silmäparia.

Ottelun katsominen

Belgian ja Panaman taistoa pääsee jännittämään suorana lähetyksenä Ylen kanavilla. Ottelu näytetään joko televisiossa tai Yle Areenan puolella. Jotkut kamppailut ovat kuunneltavissa myös radiossa. Kaikkia otteluita voi seurata myös nettisivujen liveseurannasta. Belgian ja Panaman välienselvittelyyn studio-osuutta ei ole tiedossa, mutta se selviää piakkoin. Kamppailua voi katsoa suomeksi ja ruotsiksi sekä useammalla eri laitteella.

Näin pelataan

Ottelun kulku tulee olemaan erittäin selkeä. Belgia kontrolloi pelitapahtumia ja pyrkii murtamaan Panaman alakerran. Mikäli ennakkosuosikki onnistuu siinä nopeassa tahdissa, loppulukemat tulevat olemaan todennäköisesti rumat. MM-kisojen ensikertalaisen menestymismahdollisuudet eivät ole realistiset, mutta avauskierroksella toki yllätyksiä tapahtuu normaalia hieman todennäköisemmin. Erikoistilanteista ja vastaiskuista voi tulla muutamia hyviä maalintekopaikkoja, mutta montaa niitä ei ole varmasti tulossa. Kaikki paineet ovat punakeltaisten puolella, mutta tasoero on valtavan suuri. Ottelun kertoimet ovat Unibetilla 1.19 – 7.35 – 21.00, ja kaipa ne aikalailla ovat kohdallaan. Hyvä vetovaihtoehto löytyy varoitusten määrästä. Alle 2.5 keltaista korttia saa Unibetilta kertoimen 2.63, ja sen voi pelata. Ottelu lienee melko aikaisin sen verran selvä, että turhaa korttien ottamista vältetään. Alkulohkoissa ei muutenkaan niin kovasti oteta kortteja, tähän mennessä kahdeksassa ottelussa on otettu 18 korttia, eli selvästi alle kahden ja puolen.

Aseta vetosi
BONUS: Bonus 100€ ilmaisveto
Pelaa nyt