Costa Rica - Serbia su 17.6.2018, Aloittaako ennakkosuosikki turnauksen rutiinivoitolla?

Jalkapallon MM-kisoissa ottelut jatkuvat, kun toisensa kohtaavat Costa Rica ja Serbia. Kyseessä on historiassa joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen. Etukäteen tarkasteltuna Brasilia on lohkon ehdottomasti paras joukkue, joten Costa Rica ja Serbia taistelevat suurella todennäköisyydellä vain toisesta jatkopaikasta. Serbia on lähtökohtaisesti joukkueista tasokkaampi, joten sitä pidetään ansaitusti ennakkosuosikkina. Kamppailulla on normaalia suurempi merkitys lohkon kakkospaikan kannalta, ja se saattaa tuoda etenkin Serbian suoritukseen lisää jännitystä.
Costa Rica - Serbia Jalkapallon MM-kisat 17.6.2018
Costa Rica - Serbia
Kesäkuu 17,2018
15:00

Costa Rica

Karsinnoissa Costa Rica nappasi oman lohkonsa toisen sijan Meksikon jälkeen. Joukkue keräsi pisteitä 16 kappaletta, ja maalinteossa miehistö onnistui 14 kertaa. Hyökkäyspelaaminen ei ollut heidän suuri vahvuutensa, sillä Meksiko ja Yhdysvallat tekivät enemmän maaleja. Puolustuspelaaminen olikin sitten toiseksi parasta heti Meksikon jälkeen. Punavalkoisten paras maalintekijä kolmella osumalla oli Los Angelesissa pelaava Marcos Urena.

Kuluvan vuoden aikana Costa Rica on pelannut kaksi harjoitusottelua. Niistä ensimmäinen päättyi niukkaan voittoon Skotlannista, kun taas toisessa taistossaan miehistö joutui taipumaan vähämaalisesti Tunisialle. Harjoitusotteluissaan Costa Rica on tehnyt yhden maalin, mutta omissa verkot ovat soineet niin ikään kertaalleen. Kymmeneen edelliseen otteluunsa Costa Rica ei ole kertaakaan onnistunut tekemään kahta maalia enempää, joten karsintojen ohella muutenkin tehottomuus on ollut isona ongelmana.

Costa Rica pelasi menestyskisoissaan Brasiliassa neljä vuotta sitten tiukasti puolustavaa jalkapalloa. MM 2014 valmentaja oli Jorge Luis Pinto, ja nyt on ohjaksissa Oscar Ramirez. Ramirez on jatkanut Pinto systeemillä, jossa puolustuksessa on peräti viiden miehen linja. Hän tosin on sanonut, että kun Costa Ricalla on pallo, niin systeemi muuttuu 3-4-3 -muotoon. Tärkeintä on kuitenkin se, että joukkueella on viiden pakin muuri suojaamassa tähtipelaajaa, Real Madridin maalivahti Keylor Navasia.

Costa Rica pelannee yhdellä kärjellä, ja tämä on ilmeisesti Los Angeles FC:n Marco Urena.

Costa Rican joukkueessa on useita pelaajia MLS-liigasta. Euroopastakin on paljon pelaajia, mutta pienemmistä seuroista. Puolustuksen Ian Smith tulee Norrköpingistä, Bryan Oviedo Sunderlandista ja Yeltsin Tejeda Lausannesta.

Serbia

Karsinnoissa Serbia ylsi lohkonsa voittoon keräämällä 21 pistettä. Maalinteossa joukkue onnistui 20 kertaa, joten heidän hyökkäyspelaamisensa oli omaa luokkaa verrattuna lohkon muihin joukkueisiin. Toisaalta puolustuspelaaminen ei ole ollut lohkon aivan parhaimmistoa. Ryhmän parhaana maalintekijänä toimi 23-vuotias Aleksandar Mitrovic, ja lisäksi vähintään kaksi maalia teki neljä pelaajaa.

Myös Serbia on ehtinyt pelaamaan kaksi harjoitusottelua kuluvan vuoden aikana. Ensimmäinen niistä päättyi maalin tappioon Marokkoa vastaan. Neljä päivää myöhemmin pelatussa toisessa kamppailussaan miehistö otti voiton MM-kisoihin selviytyneestä Nigeriasta. Alkuvuoden harjoitusotteluissaan Serbia on tehnyt kaikkiaan kolme maalia, ja omissa verkot ovat soineet kaksi kertaa. Suuremmassa kuvassa kymmeneen viimeiseen otteluunsa Serbia on kahdesti onnistunut tekemään kolme maalia.

Serbia taitaa olla tyypillinen Itä-Euroopan joukkue. Hyviä, taitavia pelaajia, mutta hieman heikko henkisellä puolella. Serbian joukkueen ykkösnimet MM-kisoissa ovat Lazion nuori Sergej Milinkovic-Savic. Hän on myös oikea malliesimerkki seutunsa pelaajista, taitava kuin mikä mutta herkkä kiihtymään. Keskikenttäpelaaja Milinkovic-Savicia sanotaan Lazion joukkueessa nimellä ”Kersantti”, ja hän tulee pyörittämään Serbian peliä. Manchester Unitedin Nemanja Matic ja Crystal Palacen Luka Milivojevic pelavat Serbian keskikentän pohjalla ja tekevät likaisen työn. Serbien ykköskärki on Newcastlen omistama, lainalla Fulhamissa pelannut Alexander Mitrovic, ja hänen allaan tai vierellään pelannee Southamptonin Dusan Tadic. Tadicin kausi Southamptonissa oli kehno, potentiaalia hänessä toki on, mutta pelikunto taitaa olla heikonlainen.

Serbian joukkue esiteltynä videolla:

Ottelukaupunki ja ajankohta

Costa Rican ja Serbian kohtaaminen käydään Samaran stadionilla. Ottelu käynnistyy kello 15.00 Suomen aikaa. Stadion vetää 44 918 silmäparia.

Ottelun katsominen

Aikaisempien vuosien tapaan Yle omistaa MM-kisojen lähetysoikeudet. Costa Rican ja Serbian taistoa pääsee jännittämään televisiossa, Yle Areenassa, liveseurannassa tai radiossa. Yle välittää lähetyksiä suomeksi ja ruotsiksi sekä useilla laitteilla katsottavaksi. Studio-osuutta Costa Rican ja Serbian kamppailuun ei ole toistaiseksi tiedossa, mutta se selviää piakkoin.

Näin pelataan

Materiaaliltaan Costa Rica on MM-kisojen yksi heikoimmista joukkueista, ja heidän menestymismahdollisuudet niin Serbiaa vastaan kuin jatkossakin lepäävät vain puolustuspelaamisensa täydellisessä onnistumisessa, vastaiskuissa ja erikoistilanteissa. Laadukasta hyökkäyspelaamista ei varmasti ole aihetta odotella, kun monia heikompiakin nippuja vastaan maalinteko on ollut tuskaa. Vaikka Serbia ei ole millään mittarilla turnauksen huippuryhmiä, jääminen tasapeliinkin olisi heille iso pettymys. Kertoimissa ei juurikaan näy Costa Rican menestys neljä vuotta sitten. Serbian voittokerroin on alle kahden, Unibetilla 1.95. Paras veto lienee Unibetin erikoisvedoissa. Unibet antaa pallonhallintaprosentissa Serbian yli 52.5 prossa hallinnalle kertoimen 1.85. Jos Costa Rica makuuttaa kentällä bussipuolustustaan, niin tottakai Serbia pitää palloa reilusti yli puolet ajasta.

Aseta vetosi
BONUS: Bonus 100€ ilmaisveto
Pelaa nyt