EM-lentopallo: Turkki-Suomi 18.9.2019, Suomen kohtalon peli

Suomen on pakko voittaa Turkki päästäkseen jatkoon. Samalla varmaan katsotaan päävalmentaja Joel Banksin jatko. Jos Suomi häviää, niin Banks saanee potkut.
Turkki-Suomi
Syyskuu 18,2019
21:30

Suomen lentopallomaajoukkueen pitää voittaa tänään Turkki päästäkseen jatkoon lohkopeleistä. Hetken aikaa jo näytti siltä, että Suomen jatkopaikka olisi varmistunut eilen, jolloin joukkueella oli vapaapäivä. Suomen jatkopaikka olisi vaatinut sitä, että lohkoisäntä Slovenia olisi voittanut omassa ottelussaan Pohjois-Makedonian ja Turkki Valko-Venäjän. Sekä Slovenia että Turkki lähtivät otteluihin selvinä ennakkosuosikkeina, mutta Pohjois-Makedonia pelasi loistavasti ja voitti slovenialaiset 3-1. Turkki hoiti oman hommansa 3-1.

Suomen turnauksessa on tähän mennessä ollut muutama pilkahdus hyvästä pelistä ja sitten toisaalta paljon tuskaista vääntämistä. 2-3 -tappio Valko-Venäjälle oli surkea ottelua. Suomi johti 2-0 ja kolmannessa erässä sillä oli neljä ottelupalloa. Kun joukkue sitten meni vielä häviämään koko ottelun, niin lentisekspertit totesivat joukkueen suurimman puutteen olevan sen, että kokeneita vastuunkantajia ei löydy. Tiukassa paikassa pitäisi olla kova pelaaja, joka tappaa pallon.

Suomen kovia kokenut päävalmentaja Joel Banks sanoi kesällä, kun pelit eivät kulkeneet, että kaikki johtuu siitä, kun nuoria pelaajia tuodaan mukaan. Nyt näistä nuorista pitäisi sitten löytyä niitä, jotka laittavat pallon lattiaan kun täytyy.

Mahdollisuudet on Suomellakin

Turkki ei ole Suomelle ylivertaisen kova vastus. Suomi pelasi edellisessä ottelussa kisojen ehkä suurinta suosikkia Venäjää vastaan melko hyvän ottelun. Neniin tuli 0-3, mutta Suomi sai pisteitä 17, 24 ja 22. Samanlainen peli saattaisi hyvinkin riittää turkkilaisia vastaan.

Suomi meni venäläisiä vastaan 4-2 johtoon ottelun alussa, mutta pikku hiljaa joukkueiden materiaaliero alkoi näkyä. Suomi on pikkumaa, eikä se pysty laittamaan kentällä aloitusviisikkoa, jonka keskipituus on yli kaksi metriä, niin kuin Venäjä teki.

Päävalmentaja Banks kierrätti Venäjää vastaan pelaajia löytääkseen toimivan kokoonpanon ja antaakseen kuormitetuille avainpelaajille huilausaikaa.

Toinen erä Venäjää vastaan oli Suomelta hyvää peliä. Usein käy niin, että altavastaaja pelaa vapautuneesti ja se taisi käydä Suomellekin. Joukkueen nuori ykköshakkuri Kaislasalo pelasi hyvin, ja ehkä hän on joskus se ratkaisupelaaja, joka voittaa erät. Suomi johti toista erää 22-20, mutta sitten taas iski kipsi, kun olisi pitänyt voittaa. Lankinen ja Kaislasalo löivät toisen erän lopulla syöttönsä verkkoon, ja Venäjä vei erän 26-24.

Ilman paineita sujuu

Kolmannessa erässäkin Suomi pelasi hyvin, kun ei ollut paineita. Suomen johdossa 8-4 Venäjän päävalmentaja Tuomas Sammelvuon piti ottaa aikalisä, ja sen jälkeen venäläiset menivät menojaan.

Turkki on FIVB:n maailmanrankingissa sijalla 33, kun Suomi on sijalla 19. Edellisissä EM-kisoissa Turkki oli 11. Joukkueen pelaajat tulevat yhtä lukuunottamatta kaikki Turkin liigasta.

Tähän mennessä EM-turnauksessa se on hävinnyt Venäjälle 1-3, voittanut Pohjois-Makedonian 3-0, hävinnyt Slovenialle 0-3 ja sitten voittanut viimeksi Valko-VEnäjän 3-1.

Sen peli on ollut Suomea tasaisempaa. Selvästi paremmilleen se ei ole voinut mitään, yhden erän vieminen Venäjältä toki oli kova temppu. Heikommat joukkueet Turkki sitten on hoitanut.

Suomi pelaa hyvin, kun ei jännitä, mutta nyt on kyse EM-kisojen jatkopaikasta ja paineet ovat varmasti kovat. Miten Suomi voisi hoitaa ottelun, jos tiukassa paikassa tulee aina hyytyminen?

 

Vetomarkkinoilla Turkki on suosikki, kertoimet otteluun ovat Unibetilla 2.50 – 1.47. Sinivalkoiset lasit lienee syytä laittaa syrjään, ja ottaa Turkki lapulle. Jos isompaa kerrointa kaipaa, niin Turkki -1.5 saa Unibetilla kertoimeksi 1.94.

Aseta vetosi