Koripallon EM-karsinnat: Sveitsi - Suomi 23.2.2020, pelaako Koponen, siinäpä kysymys?

Takamies Petteri Koponen ei pelannut Serbiaa vastaan, ja se näkyi kentällä. Suomi oli ottelussa aivan aseeton. Nyt Koposta tarvittaisiin, hän pitää koko pelin kasassa ja tekee korit silloin kun muilla käsi tutisee.
Sveitsi - Suomi
Helmikuu 23,2020
20:15

Suomella ei ollut koripallon EM-karsintojen avauksessa mitään mahdollisuuksia eurooppalaista suurmaata Serbiaa vastaan. Serbia ei pelannut hyvin, mutta Suomi oli kaiken kaikkiaan aneeminen.

Suomella oli kotikenttä Espoossa, mutta heitto ei uponnut edes kotikoreihin. Suomen heitot upposivat vain alle 35 prosenttisesti, ja Serbia noin 43 prosenttisesti. Suomen kolmosprosentti oli vain noin 23.

Fyysisesti Suomen tiedettiin olevan huomattavasti Serbiaa heikompi, ja se näkyi kentällä. Lopulta Suomella ei ollut oikein mitään aseita ottelussa, ja lopputulokseksi tuli Suomen tappio 58-80.

Suomen ykköstakamies ja pelin kenraali Petteri Koponen joutui jäämään ottelusta pois seurajoukkueensa Bayern Munchenin Euroliiga-otteluiden vuoksi. Sveitsissä Koponen saattaa olla mukana.

Koposen merkitystä ei voi korostaa liikaa. Silloin kun muilla ei heitto suju, niin Koposella on ollut tapana upottaa muutama vapauttava kori. Hän on jo vuosia ollut Sasu Salinin kanssa takuuvarma, luotettava takamieskaksikko, ja nyt kun Koponen oli Serbia-ottelusta sivussa, niin Salinin pistesaldoksi jäi nolla.

Wilsonilla alkaa ikä painaa

Jammu Wilson pelasi Serbia-ottelussa Koposen paikkaa, mutta 35-vuotias Wilson alkaa jo olla tukevasti uransa ehtoopuolella. Vielä reilut kaksi vuotta sitten Wilson oli ratkaisijan roolissa, kun Suomi voitti EM-turnauksessa Ranskan, mutta nyt Wilson alkaa jo olla kankea, pomppu ei enää nouse vastustajan pitkien miesten seasta kuin ennen.

Suomen koripallomaajoukkueen tilanne näyttää oikeastaan hieman huolestuttavalta. Joukkue lepaa tyystin muutaman vastuunkantajan harteilla. Lauri Markkanen pelaa todennäköisesti vielä pitkään NBA:ssa eikä pääse maajoukkueen matkaan kuin kunnossa ollessaan arvoturnauksiin.

Petteri Koponen ei ole enää montaa vuotta Euroopan huipulla. Ja mitä sitten, kun Koponen lopettaa? Suomessa ei ole nousemassa maailmanluokan takamiehiä. Maajoukkueen kakkosketjun pelaajat eivät ole tarpeeksi hyviä pelaamaan päävalmentaja Dettmannin systeemillä maanosan parhaita vastaan.

Uusia tähtiä tarvitaan

Koripallolla on viime vuoden ollut Suomessa huima buumi, mutta tämän nousun pitäisi kyllä alkaa nostaa uusia vastuunkantajia maajoukkueeseen. Elias Valtonen ja Mikael Jantunen palannevat kolmen neljän vuoden päästä USA:n yliopistosarjoista Eurooppaan, ja heistä saattaa olla iloa, mutta muitakin tarvitaan.

EM-karsintojen systeemi on Suomen osalta sellainen, että käytännössä alkulohkosta kolme kaksi menee lopputurnaukseen. Lohkossa on myös Georgia, ja kun se on yksi alkulohkomaista, niin sillä on paikka kisoissa. Serbia on lohkon ykkönen, ja Suomi pelaa toisesta paikasta Sveitsiä vastaan.

Sveitsi pääsi karsintalohkoon voittamalla Islannin alkukierroksilla. Ensimmäisessä lohko-ottelussa Sveisti nousi Georgiaa vastaan puoliajan 13 pisteen tappioasemasta jatkoajalle, mutta hävisi kuitenkin kahdeksalla pisteellä.

Sveitsin ja Suomen kokoonpanot

Sveitsilläkin on yksi kovan luokan NBA-pelaaja, mutta luonnollisesti hän ei ole mukana. Atlanta Hawksin sentteri Clint Capela on syntyisin sveitsiläinen.

Sveitsin nykyjoukkue pelaa suurelta osin kotimaassa, mutta muutama kovemmissa liigoissa pelaava löytyy. Esimerkiksi Georgiassa 22 pistettä tehnyt Kazadi pelaa Ranskan liigaa Lillen joukkueessa.

Sveitsi ei paperilla vaikuta Suomea kovin paljon heikommalta. Siltä puuttuu Koposen kaltainen maanosan kärkipelaaja, eikä sitä ole nähty vuosikymmeniin EM-turnauksessa, eli kovien matsien kokemus maajoukkuetasolta puuttuu.

Sveitsin mahdollinen avaus: Baldassare, Kazadi, Cotture, Kovac, Mbala

Suomen mahdollinen avaus: Koponen, Salin, Kotti, Madsen, Huff

Ottelun kertoimet ovat Unibetilla 2.10 – 1.65. Jos Koponen pelaa, niin numerot lienevät kohdillaan, ja jos ei pelaa, niin sitten Suomi on kyllä liian iso suosikki. Hyvä betsi tässä epävarmuuden tilanteessa on Sveitsi +2.5 Unibetin kertoimella 1.85.

Aseta vetosi

Viimeisimmät vihjeet vedonlyöntiin

Katso lisää vihjeitä