Koripallon MM-finaali: Argentiina - Espanja 15.9.2019, Klo 15.00 Luis Scolan viimeinen näytös

Argentiinan 39-vuotias Luis Scola pelaa kuin uransa parhaimpina päivinä NBA:ssa. Välierässä Scola teki Ranskaa vastaan 28 pistettä ja MVP -huudot kaikuivat.
Argentiina - Espanja
Syyskuu 15,2019
15:00

Argentiina on MM-koripallon yllättäjä, ja Argentiinan 39-vuotias Luis Scola on turnauksen yllätystähti. Scola on jo ohimoilta harmaantunut, mutta nyt tämä entinen NBA-mies on pelaamassa huimaa turnausta.

Argentiina on voittanut turnauksessa jokaisen ottelunsa, ja Scola on joukkueen ehdoton luottohahmo. Pudotuspeleissä Scola on tehnyt ensin Serbiaa vastaan 20 pistettä ja sitten Ranskaa vastaan komeat 28 pistettä. Kumpikin voitto oli Argentiinalta todellinen yllätys. Serbia oli alkulohko-otteluiden perusteella USA:n ohella ehkä turnauksen selvin finaalijoukkue. Argentiina voitti Serbian kymmenellä pisteellä 97-87, eli sen hyökkäys oli suorastaan erinomainen.

Välierässä altavastaajana otteluun jälleen lähtenyt Argentiina voitti juuri USA:n pudottaneen Ranskan 80-66, eli nyt Argentiinan puolustus oli erinoaminen. Ranska-ottelussa Scola otti 28 pisteen lisäksi vielä 13 levypalloa.

Argentiinan pelaajat huusivat Ranska-ottelun jälkeen kuorossa Scolalle, että ”M-V-P, M-V-P”. Scola hymyili tyytyväisenä ja korjasi: ”MBP – Most Beautiful Player”.

Mikä maa voittaa FIBA 2019 kultaa

Gobert antoi tunnustusta

Ranskan tähtipelaaja, sentteri Gobert, totesi Argentiina-ottelun jälkeen, että ”ensimmäisestä minuutista viimeiseen ottelu oli täysin Argentiinan hallintaa”. Argentiina sai pidettyä Ranskan heittoprosentin todella alhaisena. Ranska osui vain 39 prosenttisesti, ja sillä ei oikein voiteta. Gobert ja Fournier olivat olleet loistavia USA:ta vastaan, ja nyt Argentiinaa vastaan kumpikin oli heikko. Oliko tässä sitten krapulaa komeasta USA-voitosta?

Argentiinan joukkueessa ei ole ainuttakaan NBA-pelaajaa, ja tämä alleviivaa sitä, että NBA:n ja muun maailman tasoero kuroutuu kiinni. NBA-pelaajat toki ovat edelleen parempia urheilijoita ja taitavampia yksilöitä, mutta NBA-sirkuksessa arvostetaan sen verran supertähtiä, että joukkuepelaaminen jää hieman aliarvostetuksi. Tässä kohdassa muu maailma alkaa jo mennä ohi.

Argentiinalaisista Scola jäähdyttelee Shanghai Sharks -joukkueessa. Takamies Campazzo pelaa Real Madridissa, ja hän on ollut MM-turnauksessa mainio. Laituri Deck pelaa myös Real Madridissa. Muut argentiinalaiset pelaavat sitten paljon pienemmissä seuroissa, eli joukkue on todella onnistunut kykyjensä ylärajoilla.

Espanja kovilla aussien kanssa

Espanja on toinen finaalijoukkue. Se selvisi pudotuspelit voittamalla ensin Puolan 12 pisteellä ja välierässä Australian tuplajatkoajan jälkeen 95-88.

Espanjan ja Australian välierä oli kuuma ottelu, josta saattaa tulla ausseille rangaistuksia. Espanja oli jo 11 pistettä Australiaa perässä, mutta lopulta se nousi rinnalle. Australian Bogut sai ottelun loppupuolella hyvin kyseenalaisen virheen, ja siitä Espanja pääsi tasoihin. Bogut raivosi matsin jälkeen erotuomareille niin, että siitä tullee sanktioita.

Australialla oli ottelussa hyvät mahdollisuudet hoitaa peli varsinaisella ajalle. Patty Mills oli viime sekunneilla vapariviivalla, mutta toinen heitoista meni ohi. Toisella jatkoajalla Espanjan kokeneet NBA-starat Marc Gasol ja Ricky Rubio hoitivat homma kotiin. Gasol teki lopulta 33 pistettä ja Rubion saldo oli 19 pistettä, seitsemän levypalloa ja 12 syöttöä.

Espanja on finaalissa vetomarkkinoiden suosikki, kertoimet ovat noin 2.45 – 1.55. Espanjan suosikkiaseman täytyy pohjata siihen, että paperilla joukkue on selvästi parempi. Kentällä tilanne on kyllä ollut toinen. Luis Scola pelaa kuin olisi juonut nuoruuden lähteestä ja takamies Campazzo on ollut loistava pelintekijä. Joukkue on selvästi yhtenäinen, itseluottamus on kova ja koko ryhmä on enemmän kuin vain osiensa summa.

 

Vetomarkkinoilla tasoitus on neljä pistettä, ja Argentiina +3.5 on hyvä betsi. Ottelu lienee tasaisempi kuin mitä kertoimet väittävät. Unibetin kerroin vedolle on 1.95, ja se kelpaa hienosti.

Aseta vetosi