MM jalkapallo lohko H 19.6.2018, Puola ja Kolumbia suosikkeina

Puola on nykyisen ryhmänsä huipulla, neljän vuoden päästä alkaa jo olla myöhäistä. Nyt tai ei koskaan, Robert Lewandowski!

MM-kisojen H-lohko tuntuu ennen kisoja heikoimmalta lohkolta. Mukana ovat Puola, Kolumbia, Japani ja Senegal. Lohkon suosikki on Kolumbia, jolle Unibet antaa 2.40 -kertoimen lohkovoitosta. Kakkossuosikki on Puola Unibetin kertoimella 2.90, Senegalin kerroin on 5.00 ja Japanin 9.00.

Puola oli MM-kisojen vakiojoukkue vuodesta 1974 vuoteen 1986, mutta tämän jälkeen se on ollut mukana vain kahdesti, vuosina 2002 ja 2006. Vuosina 1974 ja 1982 Puola oli MM-kisoissa kolmas.

Nyt joukkue on taas noususuhdanteessa. Kesän 2016 EM-turnauksessa Ranskassa Puola oli kova joukkue. Se eteni neljännesfinaaleihin, ja putosi siellä vasta rankkareilla tulevaa mestaria Portugalia vastaan. Vuonna 2017 Puola pomppasi FIFA:n rankingissa sijalle viisi. Se on vahva ryhmä, ja mukana on muutama futiksen ehdoton supertähti, mutta aivan kärkimaiden tasolle Puola ei ole onnistunut nousemaan.

Tämän kesän turnaus olisi Puolalle oikeastaan viimeinen mahdollisuus menestyä nykyisellä pelaajarungolla. Avainpelaajat Lewandowski, Grosicki, Piszczek ja Glik ovat kaikki jo yli 29-vuotiaita.

Puola voitti oman karsintaryhmänsä helposti. Se teki karsinnoissa komeasti 28 maalia, mutta sitten puolustus päästi peräti 14. Puola hävisi karsinnoissa vain kerran kymmenestä ottelusta, mutta piti maalinsa puhtaana vain kolme kertaa. Kazakstan teki sitä vastaan kaksi maalia, samoin kuin Tanska ja Montenegro. Vierasottelussa Tanskaa vastaan Puola päästi neljä osumaa, ja hävisi pelin.

Puolustus taitaa määrittää Puolan MM-menestyksen. Jos perää ei saada pitäväksi, niin kisat loppuvat lyhyeen. Puolan vastus ensimmäisellä pudotuspelikierroksella on mitä todennäköisimmin, jos Puola jatkoon menee, joko Belgia tai Englanti. Ja jos Eden Hazardia tai Harry Kanea vastaan ei puolustus pidä, niin pelit loppuvat siihen.

Kolumbia oli Brasilian MM-kisoissa mainio joukkue. Se voitti alkulohkossaan kaikki pelit, ja ensimmäisellä pudotuspelikierroksella meni nurin Uruguay. Neljännesfinaaleissa Brasilia sitten voitti Kolumbian 2-1. Brasilian turnauksessa Kolumbian James Rodriguez nousi tähtien joukkoon.

Tänä vuonna Kolumbialla on taas kova joukkue. On supertähti James, kova kärkimies Radamel Falcao, lupaavat nuoret topparit Tottenhamin Sanchez ja Barcelonan Mina, ja vielä nippu kovissa Euroopan sarjoissa pelaavia, kuten Juventuksen Cuadrado, Sevillan Muriel ja Arsenalin Ospina.

Paperilla Kolumbia on parempi kuin Brasilian kisoissa, mutta MM-turnauksessa kaikki ei mene kuten alkuun ajatellaan.

MM-karsinnoissa Kolumbia ei oikein saanut palloa maaliin. 18 karsintaottelussa se teki vain 21 maalia.

Kolumbian suurin ongelma taitaa olla keskikentän keskellä. Carlos Sanchez ja Abel Aguilar on kokenut kaksikko, mutta vauhtia ja luovuutta parilta puuttuu. Tämä tarkoittaa, että James joutuu hakemaan pallot kovin alhaalta. Jos James pelaa niin hyvin kuin Brasilian kisoissa, niin saattaahan tämäkin riittää.

Senegal voitti oman MM-karsintalohkonsa eikä hävinnyt otteluakaan. Tulos oli neljä voittoa ja kaksi tasuria. Kuulostaa hyvältä, mutta vastukset olivat heikkoja, Burkina Faso, Cape Verde ja Etelä-Afrikka. Senegalista on paha sanoa mitään ennen lopputurnausta, sillä se ei ole hetkeen pelannnut tosipelejä hyviä joukkueita vastaan. MM-karsintojen jälkeen Senegel on pelannut viisi harjoitusottelua, joissa sen kovin vastus oli Kroatia. Tämän ottelun Senegel hävisi 1-2.

Senegalin joukkueessa on kyllä kovia pelaajia ja potentiaalia. Ryhmän ykkönen on Liverpoolin nopea laituri Sadio Mane. Muita kovia nimiä ovat muun muassa Stoken Mame Biram Douf, Evertonin Idrissa Gueye, West Hamin Chiekhou Kouyate ja Napolin Kalidou Koulibaly. Kyllä tuolla ryhmällä voisi saada jonkinlaista menestystäkin aikaiseksi.

Japani on kuudetta kertaa peräkkäin mukana MM-kisoissa. 2002 omissa kotikisoissa ja 2010 Japani meni pudotuspeleihinkin. Japani voitti oman karsintalohkonsa, mutta tiukolle meni, Australia ja Iran olivat vain pisteen päässä. Japani hoiti karsinnoissa hommansa, mutta ilman minkäänlaista ylivoimaa.

Japani on kokenut ryhmä. Leicesterin kärkimies Shinji Okazaki on tehnyt maajoukkueessa 112 ottelussa 50 maalia. Dortmundin Shinji Kagawa taas on tehnyt 90 maaottelussa 29 maalia. Meksikon liigassa nykyään pelaava Keisuke Honda on tehnyt 94 maaottelussa 36 maalia.

Venäjän MM-turnauksen jälkeen Japani taitaa joutua sukupolvenvaihdokseen. Hankala nähdä kuinka kokenut Japani tällä kertaa ohittaisi nousussa olevan Puolan ja vaarallisen Kolumbian. Senegalinkin ryhmä on varmasti japanilaisille kova paikka. Luultavimmin Japani pelaa tasaisen heikon turnauksen ja jää lohkojumboksi.

 

Vetomarkkinoilla Kolumbia on ykkönen lohkovoittoon, mutta fiksumpi veto on betsata Puolan lohkovoiton puolesta. Kärkikaksikko on askelta Senegalia edellä. Puolan kerroin lohkovoittoon, Unibetin 2.90, on hyvä veto, ja toteutuu ainakin 35 kertaa sadasta.

Aseta vetosi