Ranska - Australia la 16.6.2018, Onnistuuko suuri altavastaaja venymään yllätykseen?

Jalkapallon MM-kisoissa kolmas pelipäivä pyörähtää vauhtiin, kun Ranska ja Australia iskevät yhteen. Ottelussa on vain yksi suuri voittajasuosikki, ja ennakkokaavailuissa patonkimaa on selkeästi todennäköisin joukkue etenemään myös lohkovoittoon. Socceroos on puolestaan turnauksen yksi heikoimmista joukkueista, ja heille selviytyminen pudotuspeleihin olisi valtavan suuri onnistuminen. Ranska ja Australia ovat kohdanneet 2010-luvulla harjoitusottelun merkeissä, ja tuolloin suursuosikki voitti maalein 6-0. Miehistöjen kaksi muuta välienselvittelyä ovat noin 17 vuoden takaa.
Ranska - Australia Jalkapallon MM-kisat 16.6.2018
Ranska - Australia
Kesäkuu 16,2018
13:00

Ranska

Ranska pelasi karsinnoissa napaten lohkonsa ykköspaikan neljän pisteen erolla Ruotsiin ja Hollantiin. Patonkimaa koki karsinnoissa tappion ainoastaan kertaalleen, ja maalinteossa miehistö onnistui 18 kertaa. Omissa verkot soivat vain kuusi kertaa, ja se oli selvästi vähiten verrattuna lohkonsa muihin joukkueisiin. Sinipaidoilla ei ollut selkeää ykköshyökkääjää, sillä kukaan ei tehnyt neljää maalia enempää. Antoine Griezmann ja Oliver Giroud viimeistelivät mieheen neljästi ja kaksi muuta nimeä kaksi osumaa.

 

Kuluvan vuoden aikana Ranska on pelannut muutaman harjoitusottelun. Niistä ensimmäinen päättyi yllättävään tappioon Kolumbiaa vastaan, kun taas viimeisin kamppailu päättyi patonkimaan voittoon Venäjän kustannuksella. Sinipaidat ovat jääneet viimeisen vuoden aikana maaleitta ainoastaan yhdessä ottelussaan, ja viiteen edelliseen taistoonsa miehistö on tehnyt jokaisella kerralla vähintään kaksi osumaa. Toisaalta kamppailu Kolumbiaa vastaan jätti puolustuspelaamisen osalta kysymysmerkkejä. Se oli kylläkin ensimmäinen kerta noin kolmeen vuoteen, kun omissa verkot soivat vähintään kolmesti. Karsinnoissa neljään viimeiseen otteluunsa heille ei tehty maaliakaan, mutta Luxemburgin ja Valko-Venäjän tasoisia nippuja vastaan hyökkäyspelaamisen tehokkuus oli kaukana loistavuudesta. Karsintojen suurin pettymys oli maaliton tasapeli Luxemburgin kanssa. Karsinnoissa läheskään kaikkea hyökkäyspotentiaalia ei saatu lunastettua.

Ranska lähtee avausotteluun ilmeisesti taktiikalla, jossa neljän puolustajan linjan edessä on kolmen keskikenttä, näiden edessä Antoine Griezmann ja kärjessä kaksikko Olivier Giroud ja Kylian Mbappe. Potentiaaliahan Ranskalla on aivan huimasti. Jos keskikenttä pelaa kykyjensä mukaan, niin se on varmasti yksi turnauksen kovimmista, ellei sitten aivan ykkönen. Ranskan avauksen keskikenttä lienee Kante-Pogba-Matuidi.

Antoine Griezmannkin saa rauhassa keskittyä MM-turnaukseen, kun hän hienosti ennen juuri kisoja rauhoitti oman tilanteensa kertomalla, että hän jatkaa Atletico Madridissa ensi kaudellakin. Jos vain Paul Pogba saisi oman kehnon sarjakautensa unohdettua, niin Ranska voisi taas olla kova finaalijoukkue.

Ranskan puolustuslinja on hieman tuntemattomampi suurelle yleisölle, mutta erinomaisen hyvähän sekin on. Barcelonan Umtiti on pari vuotta vanhempi kuin Ranskan EM-turnauksessa, ja Real Madridin Varane olisi jo pari vuotta sitten noussut kaikkien tuntemaksi topparisuuruudeksi, jollei EM-turnaus olisi jäänyt loukkaantumisen vuoksi väliin.

Ranskan joukkue esiteltynä videolla:

Australia

Australia on pelannut MM-kisoissa aikaisemmin neljä kertaa, joten maalla on runsaasti kokemusta tämän tason otteluista. Socceroos, joka on nykyään FIFA:n rankingissa sijan 35. tuntumassa, on ollut MM-kisoissa parhaimmillaan neljännesvälierävaiheessa, mutta siitä on aikaa jo 12 vuotta. Oseanian mestaruuskilpailuissa Australia on juhlinut mestaruutta viimeksi vuonna 2004 ja Aasian mestaruuskilpailuissa vuonna 2015. Voittajaksi selviytynyt Australia otettiin mukaan viime vuonna pelattuun Conferations Cupiin, jossa matka päättyi jo ensimmäisellä kierroksella.

Australia pelasi Aasiassa karsintojen kolmannessa vaiheessa B-lohkossa napaten pisteitä kolmanneksi menestyksellisemmin. Socceroos oli erittäin lähellä päästä MM-kisoihin ilman neljättä vaihetta, mutta he jäivät lohkossaan muiden vertailukohtien vuoksi Saudi-Arabian taakse. Karsintojen kolmannessa vaiheessa Australian paras maalintekijä oli Tomi Juric, joka onnistui maalinteossa viidesti. Karsintojen neljännessä vaiheessa Syyria kaatui dramaattisesti yhteismaalein 3-2, ja puolestaan viimeisessä ottelussaan Hondurasia vastaan jatkopaikka irtosi numeroin 3-1. Tuolloin suurena sankarina oli Mile Jedinak, joka onnistui maalinteossa kolmesti.

Australia tulee pelaamaan Venäjän turnauksessa paljon varovaisemmin ja käytännöllisemmin kuin Brasilian lopputurnauksessa. Neljä vuotta sitten Ange Postecogloun valmentamana joukkue pelasi rohkeaa hyökkäyspeliä, mutta lopulta Venäjän turnauksen karsinnoissa tämä alkoi takkuilemaan. Nyt valmentajana on Bert van Marwijk tuonee kentälle ryhmän, jossa laitapakit eivät enää ryntää hyökkäyksiin niin kuin aikaisemmin.

Van Marwijk on jalat maassa valmentava, aussien joukkueessa ei oikein löydy taitoa lähteä maalintekokilpaan.

Brittilehdet arvelevat, että Australian joukkueen suurin ongelma on se, että kaksi tärkeää pelaajaa on vaikea sovittaa kentälle yhtä aikaa. Huddersfieldin Andy Mooy ja Celticin Tom Rogic ovat kumpikin keskikentän tärkeitä pelaajia, mutta kovin paljon samassa roolissa. Toisen pitäisi olla tyytyväinen siihen, että toinen pyörittää peliä.

Sellainenkin uudistus Australian joukkueessa, että Tim Cahill ei kyllä nyt ole aloituksessa.

Ottelukaupunki ja ajankohta

Ranskan ja Australian kohtaaminen käydään Kazanin stadionilla. Ottelu käynnistyy kello 13.00 Suomen aikaa. Stadionille mahtuu 44 779 ihmistä.

Ottelun katsominen

Yle omistaa edelleen MM-kilpailuiden lähetysoikeudet. Myös Ranskan ja Australian kohtaamista pääsee jännittämään televisiossa, Yle Areenassa tai liveseurannan kautta. MM-kilpailuja esitetään suomeksi ja ruotsiksi, sekä niitä voi seurata usealla eri laitteella. Vielä ei ole varmuutta onko Ranskan ja Australian välienselvittelyssä studio-osuutta, joten se selviää lähempänä.

Näin pelataan

On sanomattakin selvää, että Ranska tulee ottamaan pallonhallinnan ja ottelun viemisen itselleen. Australian mahdollisuudet ovat vastaiskuissa ja erikoistilannepelaamisessa. Patonkimaa ei varmasti sorru kikkailuihin, sillä maaliton tasapeli Luxemburgin isäntänä pitää siitä huolen. Vaikka Ranska on saanut viime otteluissaan hyvin hyökkäyspään onnistumisia, sinipaidat eivät olleet karsinnoissa erikoisessa maalivireessä. Realistisesti Socceroosilla on mahdollisuus pitää kamppailu tiukkana, mutta se vaatii pitkään oman maalin pysyvän puhtaana. Nopea avausmaali olisi keltapaidoille pahinta. Muu lopputulos kuin ennakkosuosikin voitto olisi selkeä yllätys, mutta parhaat pelivalinnat löytynevät vähämaalisuudesta. Unibetin listoilla alle 2.5 maalia -vedolle hyvän kertoimen 2.33, se kelpaa kupongille. Australia tuonee bussinsa kentälle, ja Ranskalle riittää ilman riskiä otettu voitto.

Aseta vetosi
BONUS: Bonus 100€ ilmaisveto
Pelaa nyt