Rugby Union MM-finaali: Englanti - Etelä-Afrikka 2.11.2019, Englanti suosikkina finaaliin

Englanti pelasi loistavan välierän ennakkosuosikki Uusi-Seelantia vastaan. Jos se pystyy finaalissa samaan, niin Englanti on hyvin lähellä ensimmäistä MM-kultaa sitten vuoden 2003.
Englanti - Etelä-Afrikka
Marraskuu 02,2019
11:00

Rugbyn MM-kisoja on tahkottu kuusi viikkoa ja nyt on edessä finaali. Loppuotteluun nousivat Etelä-Afrikka ja Englanti.

Englanti pudotti välierässä kisojen selvän ennakkosuosikin ja kaksien edellisten MM-kisojen voittajan Uusi-Seelannin 19-7. Ottelu oli Englannilta yksi maan kaikkien aikojen parhaista. Harvoin Englanti on pelannut yhtä täydellistä rugbyä koko 80 minuuttia.

Englannilta odotettiin semifinalissa negatiivista peliä, tiukan puolustuksen kautta pelaamista, mutta tässä Englanti yllätti. Se lähti ottelussa pelaamaan avointa ja luovaa hyökkäyspeliä ja fiksua, mutta agressiivista puolustusta.

Englannin pelitaktiikka taisi yllättää Uusi-Seelannin, eikä se ehtinyt ottelun aikana keksiä vastalääkettä.

Englanti pelasi ottelun erityisen fiksusti, ja kaikki onnistui. Se pelasi hyökkäyksessä pallon laidalla juuri oikeaan aikaan, ja puolustuksessa se kävi juuri oikeaan aikaan päälle ottamaan palloa takaisin, ja juuri oikeaan aikaan se vetäytyi linjaansa puolustamaan.

Jos Englanti pelaa yhtä täydellisen pelin finaalissakin, niin se kyllä riittäisi maailmanmestaruuteen. Mutta onnistuuko joukkue samalla tavalla pelaamaan aivan taitojensa ylärajoilla toisen kerran peräkkäin?

Löytyykö Englannilta vielä paukkuja?

Tilastot eivät ole Englannin puolella. Vain yhden kerran on välierässä Uusi-Seelannin voittanut joukkue vienyt koko turnauksen. Se oli 1991, kun Australia meni loppuun saakka.

Uusi-Seelannin voittaminen on sellainen temppu, että se usein kuluttaa fyysiset ja henkiset voimat. Ennakkosuosikin kukistamisen jälkeen lataus purkautuu, ja latauksen uudelleen löytäminen on Englannin kovin työ ennen viikonlopun finaalia. Kaikki muu joukkueella voisi nyt olla kunnossa.

Etelä-Afrikka voitti omassa välierässään Walesin 19-16. Lopputulos oli kova pettymys pikkuiselle Walesille, joka pelasi kovan matsin. Experttien keskuudessa oli semifinaalin jälkeen yhteisymmärrys siitä, että jos Etelä-Afrikka pelaa yhtä yksipuolisesti Englantia vastaan kuin Walesia vastaan, niin siitä tulee finaalitappio.

Samalla kyllä rugby-asiantuntijat epäilivät, että Etelä-Afrikan päävalmentajalla Rassie Erasmuksella on vielä jotain jemmassa, jota ollaan säästelty finaalia varten.

Tiukka peli tulossa

Tilastopuolelta Englannin pelistä Uusi-Seelantia vastaan löytyy joitain heikkouksia. Uusi-Seelanti voitti puolustajansa 34 kertaa semifinaalissa, ja Englanti vain 22. Uusi-Seelanti sai ottelussa 12 läpiajoa ja se pakotti Englannin missaamaan taklauksen 34 kertaa. Englannin ottelussa Australiaa vastaan viikkoa aikaisemmin Australia sai 14 läpiajoa ja pakotti Englannin missaamaan taklauksen 21 kertaa, vaikka Englanti lopulta nuiji aussit 40-16. Etelä-Afrikka tulee ottelussa saamaan tilaisuutensa, mutta jotain extraa olisi löydyttävä, jos Englanti yhtään pystyy pitämään yllä semifinaalin tasoa.

Englanti ja Etelä-Afrikka kohtasivat viime kaudella treenimatseissa neljä kertaa. Kumpikin voitti kahdesti. Viimeisimmän marraskuussa Englanti voitti vain pisteellä 12-11.

Loppu-ottelusta ei varmasti tule kummankaa yksipuolista näytöstä. Niin kuin kaikkien suurten lajien finaaleissa, marginaalit ovat pienet. Ratkaisu saattaa tulla vaikka ulosajon vuoksi, tai sitten yksittäinen virhe tai loistava yksittäinen suoritus riittää.

Vetomarkkinoilla Englanti on selvä suosikki. Unibetilla kertoimet ovat 1.44 – 2.75, ja kyllä Englanti on tässä liian suuri suosikki. Etelä-Afrikka +5.5 Unibetin kertoimella 1.84 on hyvä betsi finaaliin.

Aseta vetosi