Lyö vetoa Suomen hävittäjähankinnasta. Onko ruotsalaisyhteistyö lähellä?

Suomen käytössä olevien Hornet-hävittäjien 30-vuoden elinkaari kääntyi viimeiselle vuosikymmenelle ja niiden korvaamisen ajankohta lähenee. Hävittäjähankinta on ollut pitkään tapetilla ja nyt aiheesta voi lyödä myös vetoa. Onko ruotsalaisyhteistyö lähellä Saab Gripen E:n myötä?
Suomen hävittäjähankinta
Helmikuu 13,2020
23:59

Suomi on kovan päätöksen edessä, sillä tällä vuosikymmenellä on tehtävä suuri puolustuspoliittinen päätös, kun vuosina 1995-2000 käyttöön otetut Hornet-hävittäjät on aika korvata uusilla. Puolustushallinnon HX-hankkeeksi nimetty hävittäjähanke on arviolta 7-10 miljardin arvoinen, jonka päälle tulee vielä 30-vuoden elinkaaren ylläpito- sekä kehityskustannukset. 2020 luvun alussa tehtävän päätöksen hankkeen nimi koostuu H:sta joka tarkoittaa korvattavaa hävittäjää (Hornet) ja toinen kirjain X kuvaa seuraajaehdokasta.

Nykyään oikeastaan kaikesta voi lyödä vetoa netissä ja  kuten arvata saattaa, niin myös tähän puolustuspoliittiseen kysymykseen voi iskeä penninsä kiinni. Vedonlyöntiyhtiö Coolbet tarjoaa kertoimet siitä, että minkä hävittäjän Suomen valtio ostaa?

Kertoimet: Minkä hävittäjän Suomen valtio ostaa?

Lockheed Martin F-35 2.50

Boeing FA-18 Super Hornet 3.00

Saab Gripen 4.00

Eurofighter Typhoon 5.50

Dassault Rafale 15.00

Löydät kertoimet Betssonin erikoiskohteista kohdasta Suomen erikoisvedot.

Valinnan vaikeus – Ruotsi vs Yhdysvallat?

Monien asiantuntijoiden mielestä valinta on kahden kauppa ja vastakkain on amerikkalainen Lockheed Martin F-35 sekä ruotsalainen Saab Gripen. Betssonin kertoimien perusteella myös Boeing FA-18 Super Hornet yltää lähelle kärkeä. Kuten kertoimien kolmen kärki kertoo, niin valinta ei tule olemaan helppo ja testijaksoja tullaan pitämään useita. Poliitikkojen suurin päänvaiva on hinta ja vaakakupissa painaa kuitenkin ilmavoimien vaatimukset taistelukykyineen ja huoltovarmuuksineen.

Asiantuntijoiden mukaan ruotsalainen Gripen ei jää F-35:n varjoon aseistuksessa eikä taistelukyvyssä, mutta kalliimpi F-35 tarjoaa kuitenkin paremmat häiveominaisuudet, paremmat tutkajärjestelmät sekä Nato-yhteensopivuuden.

BONUS: Valittavana joko 150€ tai 50€
Pelaa nyt

Ruotsi on tilannut itselleen 60 Gripen hävittäjää, joka takaisi tiiviin yhteistyön länsinaapurimme kanssa. Saab lupaa myös huollon ja ylläpidon onnistuvan Suomessa, jonka ansiosta vältytään koneiden lähettämisestä pitkiksi ajoiksi ulkomaille.  Saab lupaa myös koneiden kokoamisen ja teknologiakehityksen onnistuvan koko elinkaarensa ajan Suomessa.  Kriisiajan huolto- ja toimintavarmuuden lisäksi siis työtunnit ja verot kertyisivät Suomen kassaan, sillä työt voitaisiin teettää kotimaassa.

Ruotsalaisyhteistyö lähellä?

Odotamme ruotsalaisilta edullista tarjousta, josta molemmat hyötyisivät kustannuksien jakamisen myötä. Maat voisivat tehdä yhteistyötä ja ylläpitää kahta järjestelmää huomattavasti edullisemmin ja helpommin kuin molempien maiden toimiessa eri koneilla.

Aseta vetosi